IZ ARHIVA ŠTAJERSKIH NOVIC

VESTI NEZAVISNI DNEVNI LIST

NAJTIRAŽNIJI DNEVNIK DIJASPORE

12. Februar 2006

 

1

Rade Bakračević, predsednik novonastale Štajerske zajednice u prijateljskom razgovoru sa Ernestom Kalteneggerom, članom austrijskog Parlamenta

 

ZANIMLJIVA INICIJATIVA NAŠIH ZEMLJAKA IZ MARIBORA I GRACA

 

SRBI POVEZUJU        SLOVENIJU

I AUSTRIJU

Georg Fuchs, sekretar štajerskog (austrijskog) Parlamenta novi  član Izvršnog odbora Štajerske zajednice

 

OSNIVAČI »ŠTAJERSKE ZAJEDNICE« ROĐENI KRALJEVČANIN RADE BAKRAČEVIĆ I CRNOGORAC RADISAV ŽIVALJEVIĆ

 

U slovenačkom gradu Mariboru osnovana je organizacija »Štajerska zajednica«, čiji je cilj povezivanje Slovenije i austrijske pokrajine Štajerske. Veoma je zanimljiva činjenica da je inicijativa regionalnog povezivanja potekla od Radeta Bakračevića iz Slovenije i Radeta Živaljevića iz Graca.

 

2

SRPSKI VITEZ

Radisav Živaljević poznat je po svom

humanitarnom radu, za šta je i dobio

odlikovanje »Srpski vitez«.

POČASNI KONZUL

Rade Bakračević je potpredsednik Saveza srpskih društava

Slovenije i jedini nosilac »Zlatne značke«

Ministarstva dijaspore Srbije u Sloveniji.

 

 

Rade Živaljević, Ernest Kaltenegger i Rade Bakračević

 

 

 

PODRŠKA »FESTIVALU ŠAHA«

»Štajerska zajednica« namerava da ove godine

u Gracu organizuje »Festival šaha«. Poslanik

Kaltenegger obećao je svu pomoć oko

organizacije, te da će shodno svojim

materijalnim mogućnostima sponzorisati taj festival.

 

 

Kraljevčanin Bakračević i Crnogorac Živaljević pokrenuli su inicijativu spajanja dva pogranična regiona, u duhu principa i težnji EU. Živaljević je u izjavi za »Vesti« kazao da u Sloveniji živi veliki broj Srba, kao i u Štajerskoj, te da je sasvim prirodno da i oni pokrenu inicijativu povezivanja dva regiona.

Tim povodom je prošle nedelje u Gracu slovenačke i srpske medije primio poslanik u parlamentu Austrije Ernest Kaltenegger. On je u izjavi novinarima pozdravio osnivanje društva »Štajerska zajednica«. Naime o formiranju društva u susednoj Sloveniji austrijskog poslanika obavestio je Radisav Živaljević, šef udruženja »Manastir Dečani«.

Odgovarajući na brojna pitanja Bakračevića austrijski poslanik Kaltenegger naglasio je potrebu što čvršćeg povezivanja Srba, pa i svih drugih nacija sa ostalim narodima koji žive u Austriji i, naravno, sa Austrijancima. Klatenegger je ukazao na otvorenost Austrijanaca prema svim ljudima, a posebno prema svojim stranim sugrađanima. On je ovom prilikom obećao pomoć novonastaloj zajednici i predložio da ona povezuje sva društva, bez obzira na nacionalnu pripadnost sa teritorije dve štajerske regije – slovenačke i austrijske.

Posebno je naglasio da takva povezivanja podupire i EU, jer je to najlakši način saradnje stanovnika svih evropskih država.

Delegacija novinara i predstavnika »Štajerske zajednice« dirnuta je i predlogom Kalteneggera da njegov saradnik Georg Fuchs postane član Izvršnog odbora ove novoformirane organizacije jer, kako je dodao, na taj način želi da pomogne »Štajerskoj zajednici«.

 

Z. MIRKOVIĆ, Foto: Z. Majstorović