Deseta, jubilejna, knjiga Marije Fras iz Paričjaka nad Radenci

Recepti za kruh, pogače in sladice

1
Deseta, jubilejna, knjiga Marije Fras

Upokojena učiteljica gospodinjstva in kemije, 76-letna Marija Fras iz Paričjaka nad Radenci, v osrčju Kapelskih goric,  že celi dve desetletji sistematično raziskuje ter popisuje značilnosti ljudske prehrane v severovzhodni Sloveniji. Tako je doslej izdala že devet knjig za uporabo pri kuhanju.

2

Prva je bila leta 1977 »Jedi naših babic«, ki so ji potem sledile: leta 1999 »Prleška kuhinja«, leta 2002 »Sadje v prehrani«, leta 2004 »Dobra domača kosila«, leta 2006 »Zelenjava v prehrani«, leta 2007 »Stare prleške in prekmurske jedi za naše dni«, leta 2008 »Med v prehrani«, leta 2009 »Jedi na žlico« in leta 2011 »Kulinarične dobrote Prlekije, Prekmurja in Porabja«.

Številno občinstvo

Številno občinstvo

A sedaj je med nami že njena deseta, jubilejna knjiga, z naslovom »Kruh, pogače, sladice Prlekije, Prekmurja in Porabja«. Zatorej ji upravičeno pripada naziv »slovenska avtorica kuharskih knjig«.

Pozdrav župana Občine Radenci Janeza Rihtariča

Pozdrav župana Občine Radenci Janeza Rihtariča

Knjiga je izšla v 500 izvodih pri Založbi Modrijan v Ljubljani. Predstavitev najnovejše knjige, priročnika za peko kruha, pogač in sladic, je bila v petek, 6. novembra, ob 17. uri v prostorih Osnovne šole Kapela, kjer je avtorica knjige nekoč poučevala.

Nastop pevcev zborčka Klopotec s Kapelskega Vrha

Nastop pevcev zborčka Klopotec s Kapelskega Vrha

Zatorej jo je pozdravila tokratna ravnateljica mag. Anastazija Avsec, za njo pa še predstavnica Založbe Modrijan Špela Fortuna iz Ljubljane ter župan Občine Radenci, Janez Rihtarič. Predstavitev knjige je vodil Jože Tkalec, zapeli pa so štirje pevci vokalnega kvinteta Klopotec s Kapelskega Vrha. Prisoten je bil še avtor fotografij v knjigi, Lado Klar iz Murske Sobote.

Kruh, pogače in sladice za pokušino

Kruh, pogače in sladice za pokušino

Uveljavljena avtorica že devetih knjig s področja kulture prehranjevanja, spoznavanja in pripravljanja jedi, je tokrat posvetila svojo pozornost kruhu, pogačam in sladicam s področja Prlekije, Prekmurja in Porabja.

Paša za oči

Paša za oči

Nova knjiga Marije Fras v naše dosedanje poznavanje kulinarične kulture prinaša »svež veter« z oživljenimi sestavinami za naš kruh vsakdanji, še posebej pa praznični, kajti pred nami so posebna praznovanja: Martinovo, Miklavž, Božič, Štefanovo, Janezovo in novo leto, pozneje pa še pust in Velika noč. Ob vseh teh praznovanjih, šegah in navadah že iz pradavnine, še kako pridejo prav nasveti oziroma recepti odličnih kuharic naših babic, ki jih je vestno zapisala Marija Fras. Pa ne samo za praznični kruh, pač pa tudi za vse vrste peciva in raznovrstnih sladic.

Filip Matko