PREDSEDNIK SRBIJE TOMISLAV NIKOLIĆ U DVODNEVNOJ POSETI SLOVENIJI

ODLIČNI ODNOSI MEĐU DRŽAVAMA

Fotoreportaža iz Ljubljane: Rade Bakračević

29

Ljubljana, 8. oktobar 2015 – Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije primio je 8. oktobra  u Ljubljani predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, koji je stigao  u zvaničnu posetu Sloveniji.

29.1

Kako je predsednik Pahor izjavio ovo je prva zvanična poseta predsednika Srbije Sloveniji, koja je realizovana posle takođe prve posete koju je predsednik Pahor imao prošle godine u Srbiji.

29.2

Dva predsednika su tokom zvaničnih razgovora potvrdila odlične odnose među državama kako na ekonomskim tako i na političkim pitanjima. Na razgovorima je bilo dosta govora i o aktuelnom pitanju migranata, što je jedno od ključnih problema Evropske Unije a takoše i Srbije.  Predsednik Nikolić je imao razgovore i sa Mirom Cerarom, predsednikom Vlade Republike Slovenije i predsednikom slovenačkog Parlamenta MIlanom Brglezom. Svi zvanični predstavnici Slovenije obećali su punu podršku Srbiji na putu pridruživanja Evropskoj uniji.

29.3

Predsednik Nikolić je u četvrtak u večernjim satima učestvovao na otvaranju izložbe velikom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu u gradskoj opštini Ljubljana, gde je razgovarao sa Zoranom Jankovićem, gradonačelnikom Ljubljane i upisao se u zlatnu knjigu Ljubljane.

29.4

Predsednik Srbije zahvalio je na dragocenoj podršci koju Slovenija kontinuirano pruža Srbiji na putu evrointegracija.

29.5

Predsednik Nikolić je 8. oktobra u zgradi Ambasade Srbije u Ljubljani imao razgovore sa predstavnicima Srba iz srpskih kulturnih društava sa teritorije Slovenije.

Predsednik Srbije će 9. oktobra na Bledu otkriti spomenik Mihajlu Pupinu, velikom srpskom geniju,  koji je počasni građanin Bleda. Zahvaljujući Pupinu Sloveniji je pripao deo slovenačke pokrajine Gorenjske i Prekomurja. To je Pupinu uspelo  na Pariskoj mirovnoj konferenciji 1918. godine.