NIKOLA TODOROVIĆ, PREDSEDNIK SAVEZA SRPSKIH DRUŠTAVA SLOVENIJE PRIMIO DELEGACIJU PREDSTAVNIKA SKUPŠTINE SRBIJE ODBORA ZA DIJASPORU I SRBE U REGIONU

Ljubljana, 7. oktobra – Večeras je Nikola Todorović, predsednik Saveza srpskih društava Slovenije primio delegaciju Skupštine Srbije, odbora  za dijasporu i Srbe u regionu, na čelu sa Miloradom Stošićem, vođom delegacije. Prijemu su prisustvovali i poslanici Marjana Maraš i Bratimir Vasiljević. Razgovorima je prisustvovao i Rade Bakračević, predsednik srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora.

31

Nikola Todorović u razgovoru sa srpskim poslanicima

Milorad Stošić, vođa delegacije obavestio je Nikolu Todorovića o načinu po kojem su tekle pripreme za podizanje spomenika, velikom srpskom geniju Mihajlu Pupinu koji će biti podignut u petak 9. oktobra na Bledu u 11,00 časova, povodom 161. godišnjice njegovog rođenja. Spomenik će svečano  otvoriti dva predsednika Tomislav Nikolić, srpski predsednik i Borut Pahor, slovenački predsednik. Takođe su predstavnici Srba organizovali i izložbu o Mihajlu Pupinu u Gradskoj opštini Ljubljana.

Nikola Todorović je obavestio poslanike o najaktuelnijim pitanjima Srba u Sloveniji o priznavanju Srba kao nacionalne manjine i učenju srpskog jezika u slovenačkim školama.

31

Snimak za pamćenje

Todorović je upoznao delegate sa položajem Srba u Sloveniji, koji za razliku od Slovenaca u Srbiji nemaju rešeno statusno pitanje, a statusno pitanje je pitanje svih pitanja. Predstavnici Saveza su imali vrlo otvorene i konkretne razgovore sa svim poslaničkim grupama u DZ RS, ali i Državnom svetu, sa predsenikom Vlade RS, kao i sa drugim predstavnicima izvršne vlasti Slovenije. Na sastanku sa premijerom Cerarom su bili po pitanju statusa dogovoreni svi sadržajni i vremenski okviri, međutim došlo je do zastoja upravo zbog nekih vanrednih događaja, s kojima poslanička grupa premijera Cerara opravdava kašnjenja. Srbi očekuju da će ovaj sastanak u vrlo kratkom vremenu biti realizovan. Zbog očekivanja pozitivnog izhoda sa ovom najvećom poslaničkom grupom Srbi ne žele nikakvo zaoštravanje sa institucijama Slovenije, nikakve proteste i ništa što bi opterećivalo odnose između dve države. Žele samo ono što je Srbija dala Slovencima u Srbiji, pa čak bi bili zadovoljni i s mnogo manje od toga.

Tekst i foto: Rade Bakračević