Конференција Заветника: Савез Срба и Руса је нераскидив!

34

У препуној сали Руског дома у Београду, у организацији Српског сабора Заветници, одржан је међународни форум ,,Срби и Руси заједно кроз векове”. Студенти историје Универзитета Ломоносов из Москве и студенти из Србије и из Црне Горе говорили су о српско-руским односима кроз историју.

Конференцију је отворио аташе за политичка питања амбасаде Руске у Београду,  господин Игор Фиљук, који је истакао да је лако говорити о руско-српским односима, јер постоје већ двадесет векова, али је тешко на њима радити. Он се захвалио Заветницима на доприносу у јачању веза Србије и Русије и пожелео им пуно успеха у даљем раду.

Jpeg

У име Српског сабора Заветници, присутне је поздравила Милица Ђурђевић, која је нагласила да Русија и данас, као што је то чинила у прошлости, брани српске националне интересе. Она је, у име покрета, пренела речи честитке руском државном руководству на одлуци да се отворено супротстави терористичким операцијамау Сирији и тиме охрабри читав хумани део света. Делегација студената из Москве осврнула се на значајне српске великане који су остварили запажене улоге у руској историји и оставили значајан траг у војним, политичким и културним приликама у Русији кроз векове.

Студенткиња историје уметности Филозофског факултета у Београду, Јелена Недељковић, говорила је о духовним и културним везама Срба и Руса. Она се осврнула на посебан значај руских архитеката који су пројектовали најлепша здања у Београду. Ђорђе Шекуларац, са Правног факултета у Београду, је у свом излагању нарочито истакао улогу руских добровољаца у ратовима које су Срби водили за ослобођење, од Првог српског устанка, српско-турског рата, два велика рата у двадесетом веку, пробоју Солунског фронта, па до последњих ратова на просторима бивше Југославије.

Jpeg

У име српских студената из Црне Горе обратила се Ђурђина Турковић са Правног факултета у Подгорици. Она је подсетила на завет Петра Цетињског који је на самрти поручио Петру Петровићу Његошу: ,,Не могу ти ништа, држи се Бога и Русије”. У програму конференције приказана је најава историјско-документарног филма ,,Раме уз раме” , редитеља Божидара Зечевића, члана савета за културу Српског сабора Заветници, који се бави тематиком односа Србије и Русије у Првом светском рату.

У знак захвалности, делегација студената из Русије коју су чинили Никита Черешенко, Дмитриј Кругавој и Андреј Шљаховски, уручили су симболичне поклоне организаторима скупа и захвалили се на топлом пријему у Србији.

(Приредио: Данијел Игрец)