ПОНОВО РАДИ ПРОСВЈЕТИНА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА У БЕЧУ!

Након летње паузе, “Школа српског језика” Српског просвјетног и културног Друштва „Просвјета“ у Аустрији, наставила је са радом.

35

Овај важан догађај побудио је велико интересовање јавности, заинтересованих грађана , а нарочито родитеља и деце, који су овим подухватом добили прилику да се организовано посвете учењу српског језика, писма, културе, и традиције.

Ово је прва и једина школа српског језика у Бечу и Аустрији.

На прозивци се појавио велики број полазника из прошле године, али и много нових заинтересованих ђака и родитеља. Председник Просвјете, проф. Срђан Мијалковић поздравио је присутне и рекао да је ова школа важна јер је она почетак стварања образовних институција Срба у Аустрији, које за сада не постоје, али је потреба за њима све већа. “Надамо се да ће  органи Републике Србије и Републике Српске препознати значај ове школе, али и да ће, пре свега, аустријске и бечке институције задужене за школство и језик схватити да је интерес и право грађана српског порекла развој образовања и на свом, матерњем, српском језику.” Рекао је он.

Наставница Љубица Капетановић подсетила је ученике и родитеље на термине, распоред часова и начин рада у новој школској години, а деца и родитељи су изразили велико задовољство што је Просвјета успела да обезбеди нове просторије за рад Школе и на време почне нову школску годину. Осим два разреда у овом простору, настава се као и раније одржава и у просторијама храма Васкрсенија Христова у другом бечком округу, а разред води наставница Катарина Нешовић.

Као и прошле и у овој школској години настава траје по три часа и обухвата учење језика, читање и писање, упознавање са историјом, културом и књижевношћу. Програм је прилагођен потребама ученика, као и програму основног образовања и васпитања у иностранству Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Ове године, пројекат је делом суфинансиран од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Помоћ СПЦ у Бечу је од огромног значаја, колико материјална толико и морална. Надамо се да ће ускоро и шира заједница схватити важност овог пројекта, кажу у Просвјети, а више информација о свему могу се наћи на сајту Друштва: www.prosvjeta.at

.