UVELI U PRAVOSLAVLJE MILION STRANACA

Srpski sveštenici u Južnoj i Severnoj Americi, Kanadi i Južnoafričkoj republici aktivni kao misionari SPC

– Episkop Andrej Vujisić iz Porto Rika i vladika Lazar Puhalo iz Vankuvera pokrstili katolike iz Kariba i Britanske Kolumbije i preveli ih u pravoslavlje

Marko Lopušina

Na Saboru pravoslavne crkve Meksika, koja pokriva Karibe i Južnu Ameriku nedavno je odata počast episkopu Andreju Vujisiću, jer je, kako je naglašeno, pokrstio i uveo u pravoslavlje čak 527.000 ljudi u Gvatemali.

37

– Zahvaljujući episkopu Andreju veliki broj migranata u Južnoj Americi i to katolika postali su članovi pravoslavne eparhije u provinciji Trales u Gvatemali.I kao rektor Pravoslavnog instituta svetog Đorđa nazarenskog episkop Andrej je sproveo program stipendiranja mladih u 17 zemalja Južne Amerike, koji su potom postali pravoslavci – rečeno je na Saboru pravoslavne crkve Meksika, koja pokriva 22 zemlje sa preko 330 hramova..

Ovom pohvalom i počasti koja mu je data episkop Andrej Vujisić je proglašen za jednog od najuticajnijih pravoslavnih sveštenika na prostoru Srednje i Južne Amerike.

37.1

– Episkop Andrej je ovim priznanjem uvršćen i u jednog od najboljih misionara Srpske pravoslavne crkve i pravoslavne vere na svetu, jer je svojevremeno bio član Mitropolije crnogorsko-primorske – kaže dr Rajko Radojević, istoričar Srba u rasejanju i pravoslavac.

Andrej Vujisić potiče sa Morače, gde je rođen 1957. godine kao Zoran u porodici Vojislava i Sofije Vujisić. Bio je bogoslov kod mitropolita Amfilohija. Iz Jugoslavije se odselio 1969. u Nemačku, odakle prelazi u Australiju i SAD. Završio je studije teologije u Ukrajinskoj bogosloviji, diplomirao lingvistiku na Univerzitetu u Finiksu i doktorirao praktičnu teologiju na Univerzitetu Južna Afrika. Službovao je kao monah 1981. u Australiji, kao sveštenik u sindejskoj parohiji od 1988. godine i kao starešina ruskih i rumunskih parohija u Sidneju. U Australiji je služio sa srpskim episkopima i sveštenicima SPC. Krajem devedesetih prelazi u Južnu Ameriku, gde u Porto Riku osniva pravoslavnu misiju sveti Spiridon. Istovremeno je bio pravoslavni arhimadrit za Meksiko i od 1999. rektor Teološkog instituta u provinciji Gurabo.

– Zvanično episkop Andrej Vujisić je danas pripadnik i Ruske pravoslavne crkve. Zahvaljujući njegovom misionarstvu u katoličkoj Srednjoj i Južnoj Americi pravoslavci su postali Gvatemalci i Meksikanci, koji vode poreklo od Asteka i južnoameričkih Indijanaca. Jedan je od najobrazovanijih Srba u dijaspori. Autor je mnogih naučnih studija iz lingvistike, psihologije i teologije. Kao doktor nauka istražuje ulogu ekumizma u hrišćanskom svetu, a kao Srbin iz Crne Gore proučava ličnost vladike Rada, Petra Petrovića Njegoša i njegov srpsko-crnogorski identitet – kaže dr Radojević.

37.2

Poput episkopa Andreja i mnogi drugi srpski sveštenici su u Južnoj i Severnoj Americi, Kanadi, Australiji, SAD i Južnoafričkoj republici aktivni kao misionari SPC. U Johanesburgu je arhimadrit Pantelejmon kao starešina parohije sveti Toma u pravoslavlje uveo na stotine odraslih žitelja i posebno crnačke dece iz JAR, Bocvane i Zambije. Na Aljasci postoje manastiri SPC u kojima su pravoslavni monasi Rusi, Amerikanci, Kanađani i Englezi. Zahvaljujući ocu Damaskinu i ocu Pajsiju iz manastira svetog Germana aljaskog veliki broj Amerikanaca iz severne Kalifornije i Aljaske je prešlo u pravoslavlje. Slična situacija je u i Australiji gde parohije SPC posećuju Grci, Rusi, Ukrajinci, Jermeni, Bugari, Rumuni, Egipćani i Sirijci.

– Za vladiku Lazara Puhala mnogi danas u Kanadi tvrde da je “inkarnacija Boga na Zemlji”. Njega prati nekoliko hiljada pristalica iz Kanade i SAD, koji dolaze na hodočašće u njegov manastir smešten u blizinu Vankuvera – pišu za ovog srpskog sveštenika kanadski mediji.

Da je reč o pravom misionaru, koji ima važnu ulogu u verskom životu pola miliona pravoslavaca u Kanadi, govori i činjenica da na internetu postoji čak hiljadu informacija o vladiki Lazaru.

Puhalo je kontroverzna ličnost Srpske pravoslavne crkve. Rođen je u Srbiji pre 73 godine u braku Srbina i Jevrejke. Završio je studije teologije i jedno vreme bogoslužio u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga. Došao je u SAD arhimandrit. Episkop Irinej Kovačević je razmišljao da ga unapredi ali se ostali sveštenici nisu složili jer “Puhalo nije punokrvan Srbin”. Puhalo se razočarao i otišao u zapadnu Kanadu i u Britanskoj Kolumbiji, otvorio manastir u selu Devdnej, koji okuplja oko 60.000 pravoslavnih vernika.

– U manastiru vladika Lazar sa srpskim i ruskim monasima pokrštava Kanađane i kanadske Indijance u pravoslavce. Vladika je strastveni mistik i sjajan naučnik, jer je saradnik Univerziteta Oksford u Pensilvaniji i autor hiljadu video prikaza sa biblijskim, metafizičkim, naučnim i pravoslavnim porukama. Zovu ga Crveni Tori jer se aktivno bavio politikom u Kanadi – opisala je vladiku Lazara kanadska televizija.

Kada je režiser Kevin Miler radio film o ovom misionaru i poredio ga sa drugim pravoslavnim sveštenicima u Kanadi, sam vladika Lazar je priznao:

– Ja sam mnogo glasniji i manje plašljiviji od moje pravoslavne braće iz SPC.

Antrfile

RUSI I SIRIJCI

– SPC u Skandinaviji ima manastire u kojima bogosluže Sveđani i Norvežani. Poslednjih godina u naše hramove pristižu Rusi i Sirijci, koji su postali vernici SPC. Mi zbog njih ponekad bogosluženje vršimo i na ruskom jeziku – kaže episkop britansko-skandinavski Dositej.

Antrfile

STRANCI PRAVOSLAVCI

Vernici pravoslavne crkve u Americi su poznati glumci Kim Novak, Jul Briner, Lana Vud, Sandra Di, Teli Savalas, Džejms Beluši, Tom Henks, Dženifer Aniston, Kim Kardašijan, režiserka Nija Vardalos, pop pevači Bob Marli i Džordža Majkla, manekenka Naomi Kempbel i teniser Pit Sampras. Pravoslavac je i Aleks Rodrigez, bejzbol igrač, Jaromir Jagr, hokejaška legenda NHL lige i fudbaler Troj Polamalu.