U NOVOM SADU ZAIGRALO NAJDUŽE KOLO NA SVETU

Piše: Radomir Čubranović

Danas (4. oktobar) u Novom Sadu je zaigralo najduže kolo na svetu u okviru manifestacije „Veliko kolo za Ginisa“ koje je organizovalo udruženje „Veliko kolo“.


38.1

U svojevrsnom projektu učetvovalo je ukupno 12.360 folkloraša koji su odigrali  splet igara iz Srbije i tako ušli u Ginisovu knjigu rekorda za najduže kolo na svetu.

38.2

Naš objektiv je snimio najmlađeg učesnika

Bulevari Novog Sada bili su kilometrima išarani svim  narodnim nošnjama koje nose narodi i nacionalne manjine koje žive u Srbiji, a u taktu kola igrali su učesnici od najmlađih, pa do veterana, dok ih celim putem igranja kola pratilo na desetine hiljada gledalaca.

38.3

Novom rekodu Ginisa doprinelo je 12.360 folkloraša iz 11 zemalja koji su članovi 290 kulturno-umetničkih društava, a njima su se pridružili dečiji horovi, volonteri i humanitarne organizacije.

Ovu jedinstvenu manifestaciju u svetu otvorio je Vanja Vučenović, član Gradskog veća Novog Sada za kulturu.

38.4

Veliko kolo za Ginisa se igralo na trasi dugoj 6 kilometara na prostranim bulevarima: Futoškom putu, Bulevaru Evrope, Bulevaru vojvode Stepe i Bulevaru kneza Miloša, koji su za vreme trajanja manifestacije bili zatvoreni za saobraćaj.

“Veliko kolo za Ginisa” imalo je i humanitarni karakter u podizanju svesti o problemima i sve većem broju obolelih od dijabetesa.

Manifestacija je bila odlično organizovana: Radi regularnosti obaranja rekorda, svaki učesnik je imao bar-kod, a brojanje se obavljalo na licu mesta. Rezultat je poslat u London, odakle će nakon nekoliko dana stići potvrda novog rekorda.

Inače, više od 300 autobusa je stiglo je u Novi Sad, a dočekali su ih motoraši iz novosadskih klubova i sproveli do osnovnih i srednjih škola širom grada radi organizacionog smeštaja.

Radomir Čubranović

Foto: Aleksandra Čubranović