POZIV VLASTIMA DA ZAUSTAVE „BELU KUGU“ U SRBIJI

Tribina u Lučanima 

Vesna Stambolić, Dragan Damnjanović i Maja Kovačević

Vesna Stambolić, Dragan Damnjanović i Maja Kovačević
Država mora da osnuje ministarstvo za porodicu koje će se baviti ovom problematikom jer ćemo u protivnom nestati kao narod.

 

U saradnji sa Opštinom Lučani tribinu o problemima nataliteta u Srbiji pod nazivom „Bela kuga na pragu srpskog sela“ u Domu kulture organizovalo je Udruženje za borbu protiv „bele kuge“ „Ili radi ili rodi“. Uvod u tribinu bila je projekcija filma „Rođenje Isusovo i bekstvo u Egipat“ koji je do sada viđen samo u Americi i Beogradu.

Inicijator za organizovanje tribine je lokalna samouprava Lučana koja različitim merama nastoji da podstakne natalitet u svojoj sredini, a jedna od mera je i jednokratna pomoć od 30.000 dinara koja se isplaćuje svakog prvog četvrtka u mesecu za svako novorođenoi dete na teritoriji Opštine Lučani.

Osim toga, kako je rekla  predsednica Opštine Lučani Vesna Stambolić, Opština je donela odluku da sa 80% od ekonomske cene finansira boravak dece u vrtićima i predškolskim ustanovama. „Zajedno sa osnovnom školom u Kotraži i vrtićem „Naša radost“ aplicirali smo na konkursu Fondacije „Novak Đoković“ i pre neki dan su otvorena dva nova prostora u seoskoj sredini . Tako će u adaptiranom delu prostora stare školske zgrade u Kotraži školicu života pohađati 25 mališana uzrasta od 3 do 5 godina“, rekla je ona.

Obraćajući se prisutnima predsednica Udruženja „Ili radi ili rodi“ i majka devetoro dece Maja Kovačević je, između ostalog, rekla: „ Mi se nalazimo na putu da u sopstvenoj državi postanemo nacionalna manjina. Nikada nije bilo teže biti roditelj i biti majka jednom detetu, a kamoli više njih. Sve vlasti do sada su se deklarativno zalagale i obećavale da će pomoći višedetnim porodicama i da će podsticati rađenje, ali se to do sada nije dogodilo. Zato sam ja, kao majka devetoro dece, odlučila da osnujem udruženje koje će se baviti tom problematikom. Povod za takvu ideju je zapravo „Kondir majke Jugovića“ koji sam na Vidovdan dobila od Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika (SKANU) i to je bio podsticaj da krenem da se bavim ovom misijom. Država mora da osnuje ministarstvo za porodicu koje će se baviti ovom problematikom jer ćemo u protivnom nestati kao narod.

Nije istina da mi ne rađamo decu zbog nemaštine. Da, jeste teško, ja to najbolje znam jer su i moja deca mnogo puta u situaciji da nemaju najosnovnije stvari za život, ali to nije presudno. Mislim da mora da dođe do potpune promene svesti i da se majčinstvo i roditeljstvo uzdignu na najviši mogući nivo u ovoj državi, a za to je potrebno da država stane iza toga“, rekla je Maja Kovačević.

Tribina je organizovana uz podršku Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika (SKANU) koju je na ovom skupu predstavljao akademik Dragan Damnjanović. On je istakao kako je cilj Akademije da podstakne Vladu i nadležne institucije u Srbiji da se maksimalno organizuju na povećanju nataliteta.

„Mi imamo nekoliko dosta dobrih ideja koje smo uputili Vladi Srbije. Predložili sko da majke sa dvoje dece idu u penziju sa 20 godina radnog staža, majke troje dece sa 15, a majkama sa više od troje dece da se smanjuje broj godina radnog staža. Osim toga insistiramo i na tome da i žene koje prihvate decu na čuvanje imaju slične pogodnosti“, rekao je Damnjanović.

On je takođe naglasio da Akademija na različite načine pomaže siromašnoj i hendikepiranoj deci, a trenutno se radi na izradi programa za povratak ljudi iz gradova u sela.

Počasni predsednik SKANU Dragan Damnjanović je uručio priznanje predsednici Opštine Vesni Stambolić za, kako je rekao, angažovanje lokalne samouprave na povećanju nataliteta na teritoriji ove opštine.

Ivan Rajović