SARADNJA VOJVOĐANSKIH I SLOVENAČKIH RAZVOJNIH INSTITUCIJA

 

1. Razgovori su protekli u prijateljskoj atmosferi

Razgovori su protekli u prijateljskoj atmosferi

Uspešna dvogodišnja saradnja između vojvođanskih i slovenačkih institucija na planu razvoja dovela je danas (14. januara) predstavnike iz Slovenije:  Razvojni centar „Srce Slovenije“ iz Litije i Lokalnu akcionu grupu (LAG) „Srce Slovenije“ kod Pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislava Bugarskog i poslovnog partnera – domaćina Regionalne razvojne agencije Bačka.

Osnovni povod za održavanje ovog sastanka bio je upoznavanje sa dosadašnjim aktivnostima sprovedenim na uspostavljanju saradnje između vojvođanskih i slovenačkih institucija, kao i predstavljanje zajedničkih projektnih planova koji će se realizovati u oblasti ruralnog razvoja (turizam, proizvodnja vina i hrane) na prostoru Vojvodine.

2. Aleksandra Gradišek je detaljno informisala domaćina Bugarskog

Aleksandra Gradišek je detaljno informisala domaćina Bugarskog

Domaćin, Pokrajinski sekretar Branislav Bugarski, je konstatovao da je  Vojvodina otišla daleko u politici regionalnog razvoja, što je odraz racionalno postavljenog sistema. On je dodao da su razmena iskustava i transfer znanja veoma značajni, jer se na taj način Vojvodina upoznaje sa iskustvima iz Evropske unije i nastoji da ih primeni. Bugarski je istakao da je struktura razvojnih instrumenata u Vojvodini uspostavljena, ali zbog nerazumevanja značaja, IPARD program još nije zaživeo. Ocenio je da  Vojvodina u tome vidi svoju veliku šansu i da će biti dominantna u pogledu apliciranja za projekte u okviru ovog programa. Bugarski je izrazio uverenje da će većina projekata, za koje je na raspolaganju oko 200 miliona evra, do 2020. godine biti implementirana na prostoru Vojvodine. On je predstavio gostima iz Slovenije razvojne instrumente u Vojvodini, kao što su Fond za razvoj poljoprivrede, Razvojni i Garancijski fond, kao i sistem pomoći Pokrajinske vlade u predfinansiranju i sufinasiranju projekata.

3. Bugarski je bio veoma zadovoljan susretom

Bugarski je bio veoma zadovoljan susretom

Direktor Regionalne razvojne agencije Bačka Srđan Vezmar je istakao da je važno uspostaviti saradnju između privrednih i turističkih subjekata u Vojvodini i Sloveniji.             – Posmatrajući kako funkcioniše povezivanje privrednika u lokalne akcione grupe u Sloveniji, zaključili smo da bi sličan model mogao da se primeni i u Vojvodini, za šta smo dobili podršku Švajcarske razvojne agencije-, istakao je Srđan Vezmar. On je ocenio da će se zajedničkim angažmanom inicirati veliki strateški projekat koji bi bio usmeren na stvaranje uslova u Bačkoj za sprovođenje zajedničke evropske politike u oblasti poljoprivrede i privrede.

Gošća, direktorka Razvojnog centra „Srce Slovenije“ Aleksandra Gradišek je upoznala domaćine sa radom Razvojnog centra i rekla da je ovaj centar osnovan pre 15 godina i da je do sada realizovao 23 evropska projekta sa partnerima iz 33 evropske države. Cilj razvojnog centra je da razvija ruralni deo Slovenije kroz turizam, udruživanje privrednika i podršku opština.

Vinar iz Slovenije Lojze Kerin je predstavio svoja iskustva sa konkurisanjem za IPARD program, a Željko Savič predsednik LAG „Srce slovenije“, koja je jedna od najuspešnijih u Sloveniji, informisao je o projektima i ciljevima ove lokalne akcione grupe koja radi na 6 strateških ciljeva, od kojih su turizam i samoodrživost najznačajniji.

Inače, susretu gostiju iz Slovenije sa Branislavom Bugarskim  prisustvovali su i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

     Tekst   Radomir Čubranović

     Fotografije: Aleksandra Čubranović