Вучић: Избори могући, није донета коначна одлука

четвртак, 14.01.2016. у 12:30

Избори су могућа опција, али још није донета коначна одлука, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић и подвукао да ванредни парламентарни избори не би били додатни трошак, као и да се при одлуци о расписивању неће руководити страначким интересима.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да звиждуци на утакмици ватерполо првенства нису разлог за расписивање избора, да су таква тумачења смешна, а као једини разлог због којег не би расписао изборе навео је да би можда на кратко прекинули реформе.

Он је рекао да је потребно очување стабилности, мира и новог легитимитета владе, а да ће одлуку о томе да ли су нови избори потребни да би се то испунило донети и председник државе и Главни одбор СНС.

Премијер је додао и да уколико би се вршила већа реконструкцију владе, што би, како је рекао, желео да учини, онда би се то претворило у „мучење” у наредних годину дана и да би сви рекли да је то лоша влада.

„Свако нормалан увек жели и свежу крв и да то функционише као тим, а не да имате много слободних стрелаца. Све то ако желите да промените и направите још нешто ефикасније и изађете с планом и програмом до 2020, када очекујемо да завршимо све обавезе у вези са уласком у Европску унију, онда је могуће да изборе имамо. Али не кажем да је та одлука донета, постоје и неки други разлози. Једини разлог због којих не могу са сигурношћу да кажем да ћу то апсолутно да учиним јесте да видимо да ли би нас на било који начин то могло да заустави 15-месец дана у нашим економским реформама. Сви остали разлози су за”, рекао је Вучић.

Председник Владе је истакао и да, уколико не добије поверење грађана на изборима, неће више „оптерећивати” странку коју води.

„Бићу члан, али не на њеном челу. Не интересују ме те страначке ствари, већ шта је добро за Србију”, рекао је Вучић.

Он је на коментар да жели да распише изборе јер истраживања показују да ће му 2018. опасти рејтинг пожелео опозицији „све најбоље”

„Видим да се састају и они који не мисле исто. То је у реду и то је дозвољено. Што се тиче процената гласова, рачунао сам. Пре неки дан шеф покрајинске владе је рекао да има 20 одсто у Војводини. Шешељ је рекао да има 20 одсто у Србији, што значи да има око 22-23 одсто у Војводини које му је најјаче упориште. Чанак има 15 одсто, то је 58 одсто, социјалисти десет, то је 70 одсто и када додамо Тадића, Радуловића и Чеду, то је 80 одсто и Мађаре око осам одсто, нама остаје мало да будемо изнад цензуса”, завршио је рачуницу премијер.

Желим им много успеха и да им се то оствари, рекао је Вучић и констатовао да су сваки избори демократска утакмица у којој ужива.

„Не плашим се губитка власти. Радио сам поштено, никада нисам украо ништа. Да ли сам грешио, јесам, жив сам човек, али нисам рекао ниједну непристојност, нити брукао земљу нигде у последњих годину и по дана. На народу је да процени хоће ли да гласа за план и програм или нешто друго”, рекао је Вучић. (Танјуг)

————————————————

Вучић: Србија симбол стабилности на целом Балкану
Србија је не само сидро, већ и симбол стабилности на целом Балкану, оценио је данас премијер Александар Вучић.Он је, на конференцији за штампу, нагласио да је поносан на чињеницу што у последњи годину и по ниједан сузавац у Србији није испаљен, што није било немира.„Поносан сам на податак да је Србија постала, не само сидро, већ симбол стабилности на Балкану. Сви у свету то тако виде”, поручио је Вучић.Ако себе мало променимо и схватимо да мало више зависи од рада него од оговарања, можемо много да променимо, а док себе не променимо нећемо моћи ништа да радимо, приметио је Вучић додајући да се у Србији придаје већи значај на мање важне теме него на битне ствари.Наводећи да је управо говорио о економским подацима, а да зна да се то неће наћи ни у једној новини, поменуо је да се у претходном периоду говорило о лажним становима Синише Малог, а да нико није рекао ништа када се доказало да је лаж, као и што је био случај о лажној реклами СМС на ЕП у ватрполу или његовом наводном одласку у Дубаи.„Тако су говорили да ће, ако нестану тајкуни, Србија да пропадне, а Србија бележи раст у свакој важној области”, подвукао је Вучић.Он је критиовао претходне власти да су куповале социјални мир, док он није желео да одустаје од тешких мера, подсећајући да се није одустајало од закона о пољопривреди иако је говорено до би то могло да утиче на предстојеће покрајинске и локалне изборе.„Измишљали су у прошлости будалаштине да би добили гласове пред изборе. То нећу никада да радим. Боље никада да не будем део власти него да тако уништавам своју земљу”, нагласио је Вучић.

Вучић: Чека нас успешнија година, лакша него претходне две 

У овој години чека нас много рада, напора, тешких реформи, али биће то добра година, неуопоредиво успешнија и нешто лакша него претходне две, поручио је данас премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре пре новогодишњег пријема.

Битно је да смо поставили темеље напретка српске економије, да смо ушли у период динамичног раста, а главни циљеви у 2016. су очување мира и стабилности у земљи и утицај да тако буде и у региону и напредак економијем, уз повећање инвестиција.

„Имамо не лаке односе у региону, не лаке односе у Европи, компликоване односе у свету, и Србија мора да сачува мир стабилност и да омогући услове за даљи развој”, рекао је премијер и додао да је ипак од кључног значаја напредак економије.

Најавио је да почетком марта у Београд долази потпредседеник Светске банке, током године и председник, а све у вези са реформом јавних предузећа, која подразумева Електропривреду, Путеве, Коридоре, Железницу и Србијагас.

„Они ту нису изванредно задовољни, али нису ни незадовољни” навео је Вучић додајући да је уосталом Србија до сада приватизовала 83 од 100 предузећа предвиђенигх тим програмом. (Танјуг)

Током године Вучић ће обићи 1.000 школа и домова здравља

Премијер Србије Александар Вучић најавио је данас да ће од идуће недеље почети са обиласком школа и домова здравља у Србији које ће бити обновљене.

Он је на конференцији за штампу рекао да је планирано да током ове године обиђе око 1.000 школа школа и домова здравља широм Србије, које ће влада да обнови у мањој или већој мери.

Вучић је подвукао да се не ради само о фарбању и кречењу, што је јако важно, имајући у виду стање школских тоалета.

„Покушаћемо да спроведемо обнову да људи виде где и како држава када има новца може да потроши и на озбиљан начин покаже домаћинско понашање”, поручио је он. (Танјуг)

Прекинута Вучићева конференција за медије, новинарка се онесвестила

Конференција за новинаре председника Владе Србије Александра Вучића прекинута је данас када се током излагања премијера једна новинарка онесвестила.

Убрзо је Вучић обавестио новинаре да је колегиница свесна и да је све у реду, а потом наставио да говори.

Конференција се одржава у вили „Бокељка” и присуствује јој велики број новинара. (Бета)

(Фото Бета С.М.)

Премијер приредио пријем за директоре и уреднике медија

Председник владе Србије Александар Вучић приредио је данас новогодишњи коктел за директоре и главне и одговорне уреднике медија у Србији.

Коктел је приређен у Вили Бокељка, одмах после премијерове прес конференције, на којој је „подвукао црту” и дао прогнозе везане за даље економске реформе.

Премијер је с почетка коктела „помогао” конобарима и лично послужио ћевапчиће, отварао вина и здравио се с директорима и уредницима.

Такође је одиграо кратку партију шаха са уредником Блица.

 

Вучић о Танјугу
Не знам шта се у техничком смислу дешава са Танјугом, али ако ти људи могу да раде и да добију посао на било који други начин, онда супер, ја бих био веома задовољан, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић.Вучић је, одговарајући на питање шта се дешава с Танјугом, рекао да је то питање решавања запослених.„То су добри професионалци. Жао ми је што се нико није јавио за приватизацију. Ако има неки други начин то је увек добро, али то мора да буде у складу са законом”, поручио је Вучић.Упитан да ли држава мора још нешто да уради у вези са Танјугом Вучић је одговорио да мисли да не мора, али да га не држе за реч.„Око пара сасвим сигурно не, што је за мене најважније”, рекао је Вучић.На питање да ли је задовољан радом министра културе Ивана Тасовца када је реч о приватизацији медија, Вучић је рекао да то није лак посао, али да је задовољан што у том процесу није било пљачке и отимачине „као што је било у периоду када се делило све и свашта”.(Танјуг)

Отварање Прокопа 27. јануара

Премијер Србије Александар Вучићнајавио је данас да ће железничка станица Прокоп бити отоворена за десетак дана, али свакако пре Савин дана, 27. јануара.

„Многи нису веровали али ми ћемо као што смо и обећали отворити Прокоп дан пре Савин дана”, казао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је казао да ће сада воз од Београда до Новог Сада кретати са Прокопа.

„Одмах ћемо кренути и у другу фазу Прокопа, где имамо идеју и за шопинг мол и за хотеле и желимо да то буде једно од најлепших места”, казао је Вучић.

Он је навео да ће за неколико дана почети и низ инфраструктурних радова и најавио да ће „ићи да разбије неки домаћи пенушавац о камен” када буде почели радови на пробијању последњег тунела на Коридору 11.

Вучић је најавио да почетком марта у Београд долази потпредседеник Светске банке, тогом године и председник, а све у вези са реформом јавних предузећа, која подразумева Електропривреду, Путеве, Коридоре, Железницу и Србијагас.

„Они ту нису изванредно задовољни, али нису ни незадовољни” навео је Вучић додајући да је уосталом Србија до сада приватизовала 83 од 100 предузећа предвиђених тим програмом. (Танјуг)

Уз договор с Хбисом у мају, раст БСП-а чак 2,5 одсто

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да уколико договор са кинеском компанијом Хбис у вези са Железаром Смедерево буде закључен у мају, раст БДП-а у овој години могао би да буде чак 2,5 одсто, а у 2017. више од четири одсто.

„Преговори с кинеским Хбисом су од највећег стратешког значаја за Србију, и ја се надам да до краја маја можемо да очекујемо закључење договора”, рекао је Вучић на конференцији за штампу пре новогодишњег пријема.

Премијер је поручио да уколико влада успе у томе, раст у овој години ће бити и већи од 2,5 одсто, што би, према његовим речима, било огромно изненађење.

„То би значило да 2017. можемо да рачунамо на раст већи од четири одсто, што би осетио сваки грађанин, а то нам је потребно и да убрзано пристижемо земље ЕУ”, рекао је Вучић.

Вучић је најавио долазак нових компанија у Србију у првих шест месеци, које ће заопослити 12.000 људи.

Такође, додао је, влада је већ у овој години одвојила у буџету 1,5 милијарди за подстицање предузетништва, што је, како је примерио, три пута више него у претходној години.

„Спремни да одвојимо још пола милијарде, и тиме подстичемо предузетништво”, рекао је.

Говорећи о добрим резултатима до сада, премијер је поменуо смањење доцње у отплати кредита и већу кредитну активност.

Такође, додао је, у јануару је већ уплаћено у буџет 13,1 милијарда динара од оператера.

„Телеком Србија, Теленор и Вип уплатили су тај новац за дигитални фреквенцијски спектар. Обично је немогуће да у јануару будете у суфициту, али успели смо да тај месец буде стабилан и да имамо и значајан суфицит иако је то један од најтежих месеца у години”, рекао је Вучић.

Када је реч о туризму, он је рекао да се очекује напредак.

„Са ваучерима ћемо одмах да кренемо и са привлачењем свих гостију из света. Имаћемо много више да понудимо”, уверен је он, истичући да у тој области очекује раст преко 12-13 одсто. (Танјуг)

Нисам претерани оптимиста, Приштина не испуњава обавезе
Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је Београд увек спреман за дијалог са Приштином, али да није претерани оптимиста због политичке ситуације у Приштини и њихове неспремности да испуне своје обавезе око формирања Заједнице српских општина.„Потребна је промена климе у Приштини и већа одговорност да би дијалог могао да даје боље резултате. А ми смо увек спремни за дијалог”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре, одговарајући на питање о дешавањима у Приштини.Он је рекао да је одлука косовског Уставног суда поништава девет најважнијих елемената бриселског споразума.„О цему да наставимо дијалог? Хајде о другим темама, наставићемо, а о чему да наставимо око ЗСО, кад косовски Уставни суд каже да није у складу са Уставом. Нема проблема, сад ћемо да проверавамо сваку ситницу са нашим Уставним судом”, рекао је Вучић.Београд је, нагласио је он, ипак увек спреман за дијалог.

Отети држављани добро, Вучић верује у позитиван исход

Двоје отетих држављана Србије у Либији су добро, а Србија са страним служнама ради на њиховом ослобађању, рекао је премијер Александар Вучић и додао да је готово уверен да ће се тај случај позивитно окончати.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да српске службе сваких шест дана добијају фотографије отетих држављања или фоно записе и истакао да су они добро.

„Никад не можете са сигурношћу да кажете кад ће се то догодити и не смем да ризикујем да кажем, али они јесу добро и готово сам уверен да ће се то позитивно окончати”, рекао је Вучић. (Танјуг)

Вучић:Страшно су нам важни добри односи са БиХ,а и Хрватском

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је Србији страшно важно да има добре односе са БиХ, и додао да су јако важни и добри односи са Хрватском за коју има само једну молбу – да одустане од набавке балистичких ракета.

Одговарајући на опаску новинара да су односи Београда и Сарајева као на клацкалици, Вучић је поручио да нико, без обзира које је националности, не би могао да има примедбу на његов говор у Бања Луци на обележавању Дана Републике Српске.

„Ја вас не питам ни за кога радите ни које сте националности, али зар имате примедбе на оно што сам рекао у Бања Луци. Ниједан нормалан човек на кугли земаљској, ни у БиХ ни у Србији, није могао да има примедбу”, рекао је Вучић обраћајући се новинару који је поставио питање.

Он је поручио да Србија жели добре односе са БиХ, да је влада у то много уложила, а ако је, како је рекао, негде погрешила – спремна је да то исправи.

Упитан за евентуално расписивање референдума у Републици Српској, Вучић је рекао да се о томе изјаснио директно пред председником РС Милорадом Додиком, те да свој став о томе није променио.

Вучић је уједно подсетио да Србију и РС везује Закон о специјалном односу, као и Дејтонски споразум, али и чињеница да грађани РС и Србије припадају истом народу.

Поновио је да Србија нема намеру да врши притисак на било кога у другој земљи и говори како да доноси одлуке, али не пориче да влада и председник разговарају и сарађују.

Говорећи о односима с Хрватском, Вучић је рекао да између две стране не мора бити слатких речи, али су неопходна добра дела.

Истичући да су односи са Хрватском добри, он је рекао да за њих има само једну молбу, а то је да одустану од набавке балистичких ракета, које им, какој е приметио, нису потребне ни за шта.

Објашњавајући да у односима нема проблема, он је рекао да је први честитао ХДЗ-у на победи на изборима, јер је, према његовим речима, „у политици матор, па је знао у правом тренутку да се не може формирати владу против некога ко има председника и победио је на изборима.

„Знао сам да ће ХДЗ да победи и зато сам им и честитао”, рекао је Вучић и додао да ће потрудити да Хрватима увек први честита.(Танјуг)

Вучић:Аеродром би могли да приватизујемо до краја године

Премијер Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да би приватизација београдског аеродрома „Никола Тесла” могла бити закључена до краја године, а да би цена могла бити и 500 милиона евра.

Вучић је, на конференцији за новинаре, казао да није пронађен приватизациони саветник, те да свих шест потенцијалних саветника више није у игри јер су тражили више пара.

„Сада ћемо директно преговарати и пронаћи најбоље. Сви кажу да имамо велику шансу да за добар новац направимо концесиони уговор, а то не бисмо успели без Ер Србије”, нагласио је премијер.

Вучић је истакао да је некада аеродром вредео 100 милиона евра, а сада сматра да је могуће узети и пола милијарде евра.

Цела операција, према његовом мишљењу, биће закључена до краја године.