Premier dr. Cerar in nemška kanclerka Merkel o reševanju migracijske krize v Evropi

Berlin, 14. januar 2015 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes v Berlinu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel. V Uradu nemške zvezne kanclerke je bila osrednja tema pogovorov trenutno najbolj pereča evropska tema – obsežne migracije v Evropo. Sogovornika sta se strinjala, da je treba okrepiti in učinkoviteje nadzirati prehod meja na zunanji meji EU med Grčijo in Turčijo z namenom znižanja nezakonitih prehodov meja v EU. Slovenski premier je nemški kanclerki predstavil predlog o dvostopenjskem procesu krepitve nadzora nezakonitih prehajanj meja na t. i. balkanski poti, torej dodatno ob okrepljenem nadzoru na meji s Turčijo tudi okrepljen nadzor med Makedonijo in Grčijo, s katerim bi lahko znatneje zmanjšali nezakonito prehajanje meja na tej poti. Premier bo predlog ostalim voditeljem v Evropi predstavil v naslednjih dneh.

Premier dr. Cerar in kanclerka Merkel sta se prav tako strinjala, da moramo stremeti k evropskim rešitvam in pomagati ljudem v stiski. Med ključnimi izzivi sta opredelila znižanje nezakonitih migracij v EU, pri čemer je nemška kanclerka pojasnila, da Nemčija ne namerava zapirati svojih meja, da pa vrača ljudi, ki niso zaprosili za azil oziroma nimajo regularnih dokumentov.

Ob tej priložnosti je premier pojasnil potencialne težave, s katerimi bi se ob bistveno zožanem prehodu meja migrantov severno od Slovenije soočila naša država ter države Zahodnega Balkana.

Slovenski premier se je v sredo zvečer v Berlinu udeležil tudi otvoritvenega dela dvodnevnega gospodarskega vrha časnika Die Welt v organizaciji nemške založniške hiše Axel Springer, kjer je bil ob predsedniku Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in podpredsednikom turške vlade Mehmetom Şimşkom osrednji govorec uvodne delovne večerje gospodarskega vrha.

Osrednje teme letošnjega vrha časnika Die Welt so bili najaktualnejši izzivi, s katerimi se sooča Nemčija, Evropska unija in zahodna civilizacijska skupina, med katerimi je bilo največ pozornosti namenjeno migracijam, integraciji beguncev in migrantov, grožnji ISIS-a, razmeram v evro območju ter drugim temam, ki terjajo ustrezne rešitve.  

V svojem nagovoru je premier Evropo pozval, naj se ustrezno sooči s prebežniško krizo. Ob tem je izpostavil slovensko spopadanje s prebežniško krizo, pri čemer je poudaril, da je naša država skupaj s ciljnimi državami migrantov med najbolj prizadetimi. Zadnje tri mesece so bili namreč migranti, ki so prišli v Nemčijo, popisani in oskrbljeni v Sloveniji, je dejal premier dr. Cerar ter izrazil željo, da bi se pritok prebežnikov to zimo ustavil.

Kot je dejal, so posledice silovitega obsega migracij hude za Evropo, zlasti za države na migrantski poti in ciljne države. “Hitro smo ugotovili, da imajo odločitve na državni ravni velik vpliv na razmere v drugih državah članicah, niti ne nujno v sosednjih,” je poudaril in nadaljeval, da ima prebežniška kriza vse večji vpliv tudi na varnost, gospodarstvo ter na javno dojemanje.

Pri tem je po besedah slovenskega premierja pomemben del rešitve v sodelovanju s Turčijo. Čeprav ta država že nosi velik del migrantskega bremena, bi morala narediti več za upočasnitev pritoka, je spomnil, a obenem opozoril, da pa seveda trajne rešitve ne bo brez okrepljenega nadzora na zunanjih mejah EU, delujoče politike vračanja in ustreznega sistema zakonitega priseljevanja.

Premier dr. Cerar se je v svojem nagovoru ustavil tudi pri evropski konkurenčnosti v svetu. Kot je dejal, se mora Evropa bolj osredotočiti na gospodarstvo in izboljšati svojo konkurenčnost. Pri tem pogreša zavedanje, da se je treba držati dogovorjenih pravil in izvajati sprejete politike. Obenem je pozval k več podjetniškega duha v naših družbah.

Predsednik slovenske vlade je nato udeležencem vrha na kratko predstavil Slovenijo in njeno gospodarsko okolje. Spomnil je, da ima Slovenija zadnji dve leti stabilno 2,6-odstotno gospodarsko rast in skoraj petodstotno rast izvoza, brezposelnost pada. Obeti so dobri, je izpostavil premier ter spomnil na dobre rezultate sodelovanja z nemškim gospodarstvom v zadnjih letih. Premier dr. Cerar pričakuje, da bodo številke menjave med slovenskim in nemškim gospodarstvom za leto 2015 še boljše. “Dejstvo je, da ni nemškega avtomobila brez sestavnega dela iz Slovenije,” je poudaril predsenik vlade.

Pri tem je predsednik vlade pozval nemške vlagatelje, naj vlagajo v Sloveniji. “Naš trg je morda res majhen, vendar živahen, inovativen in dobro umeščen med srednjo Evropo, Zahodnim Balkanom in Sredozemljem,” je sklenil premier.