Radenci: O pomanjkanju vitamina D

Anketa, predavanje in odvzem vzorcev krvi

DSC_0017-copy

Anketiranje stanovalk in stanovalcev

Trojka raziskovalne ekipe Medicinske fakultete iz Maribora je v ponedeljek, 29. februarja dopoldne, opravila kratko predavanje o škodljivosti pomanjkanja vitamina D pri vsakem posamezniku v DOSOR-ju, Domu  starejših občanov Radenci.

DSC_0022-copy

Anketiranje stanovalk in stanovalcev

Pred predavanjem je bilo izvedeno anketiranje o prehranskih navadah in življenjskem slogu stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja, a po predavanju je potekal še odvzem vzorcev krvi za testiranje s soglasjem vsakega posameznika. Bilo je to izvedeno po vnaprejšnjem dogovoru med Medicinsko fakulteto in DOSOR-jem.

DSC_0025-copy

Predavanje raziskovalca Tomaža Velnarja

Trojico z Medicinske fakultete v Mariboru so sestavljali predstojnik Inštituta za biomedicinske vede Uroš Maver in dva raziskovalca: Lidija Gradišnik in Tomaž Velnar. V uvodu so vsi trije sodelovali pri anketiranju stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja, a Tomaž Velnar  je nato imel krajše predavanje. V je njem opozoril na dejavnike tveganja za osteoporozo, saj je to dejansko bolezen z zmanjšanjem kakovosti in količine kostnine (kosti postajajo porozne oziroma vedno bolj luknjičave).

DSC_0035-copy

Odvzem vzorcev krvi

Zaradi bolezni kost oslabi ter se lahko zlomi že pri najmanjši poškodbi ali navadni obremenitvi. Ob tem pride do zloma vretenc, kolkov, zapestij in nadlahtnic. Zatorej je treba paziti na dejavnike tveganja za nastanek osteoporoze, kot je to telesna nedejavnost, uživanje večjih količin kofeina, kajenje, pretirano uživanje alkohola, pomanjkanje kalcija ter seveda tudi pomanjkanje vitamina D.

DSC_0037-copy

Raziskovalec Tomaž Velnar in predstojnik Uroš Maver

 

Opravljeno testiranje vzorcev krvi, ki je s soglasjem vsakega posameznika bila odvzeta po predavanju vsem zainteresiranim, bo pokazalo koliko kalcija in vitamina D je v krvi vsakega posameznika. Analiza krvi bo opravljena v laboratorijih  Medicinske fakultete v Mariboru in rezultate ankete, obenem s priporočili za izboljšanje stanja, bodo sporočili DOSOR-ju. Podobno predavanje in odvzem krvi za testiranje o pomanjkanju vitamina D bodo opravili še v drugih domovih za starejše.

Filip Matko Ficko