BOŽIDAR DRINIĆ I RADE BAKRAČEVIĆ POSTAVILI REKORD ZA »GINISA«. ZA GODINU DANA POBRATIMILI DESET SRPSKIH SA DESET SLOVENAČKIH GRADOVA

ČASOPIS »AGRAR«, MAGAZIN ZEMLJORADNIČKOG ZADRUGARSTVA I SRPSKE NOVINE »ŠTAJERSKE NOVOSTI« IZ MARIBORA, NAJPOSEĆENIJI SAJT DIJASPORE, NOSIOCI POVEZIVANJA SRPSKOG I SLOVENAČKOG NARODA

ŽITELJI DVADESET SRPSKIH I SLOVENAČKIH GRADOVA ZAJEDNIČKI U AKCIJI ZA PRIDOBIVANJE EVROPSKIH FINANSIJSKIH SREDSTAVA

NOSIOCI PROJEKTA IMG_4712

Nosioci projekta sa gradonačelnicima (od leve) Božidar Drinić, Alojz Glavač, Bratislav Kazić i Rade Bakračević

Murska Sobota: 2. marta – Nekadašnja partnerska i bratska povezivanja gradova iz nekadašnje zajedničke države ponovo su ovih dana oživela dva Srbina; jedan iz Srbije drugi iz Slovenije. Božidar Drinić, direktor i odgovorni urednik  »AGRAR« -a magazina zemljoradničkog zadrugarstva i dobrih domaćina iz Zrenjanina i Rade Bakračević, glavni i odgovorni urednik »Štajerskih novosti« iz Maribora.

222-IMG_4685

Delegacija iz opštine Vrbas

Dogovorili su se početkom 2015. godine, da urade nešto što je mnogima izgledalo nemoguće. Zasukali su rukave i prihvatili se veoma teškog a pozitivnog dela, koje podrazumeva povezivanje stanovnika srpskih i slovenačkih gradova koje je usmereno ka stvaranju uzajamnog prijateljstva i saradnje u traženju mogućnosti za zajedničke projekte u bilo kojoj oblasti privrede, kulture ili sporta i za zajednički nastup na evropskim tržištima. Njihova inicijativa predstavlja izuzetan primer dobre prakse u oblasti bratimljenja. Vodila ih je temeljna misao u razvoju međusobne saradnje i očuvanja prijateljskih odnosa među društvenim, kulturnim, privrednim i sportskim subjektima i institucijama, gradova prijatelja.

555-P1020603

Predstavnici  grada Vrbasa u turističkom naselju Moravske Toplice

Kao dobri poznavaoci prilika u Vojvodini i Pomurju ova dva poznata novinara, koji su nosioci priznanja »Zlatno pero«, obišli su veliki broj slovenačkih i srpskih gradova, posetili njihove gradonačelnike i kod njih dvadeset naišli na pozitivan prijem. Božidar Drinić je ponudio ruku prijateljstva desetih srpskih gradova i njihovih gradonačelnika Radu Bakračeviću koji je oberučke prihvatio pozitivnu inicijativu Božidara Drinića i preneo je desetim gradonačelnicima iz Pomurja. Dvadeset gradonačelnika srpskih i slovenačkih gradova prihvatilo je inicijativu Božidara Drinića za nova partnerska prijateljstva i počelo je zvanično i svečano potpisivanje listina o prijateljskim vezama, koje će trajati godinama na sreću srpskog i slovenačkog naroda.

BRATISLAV KAŽIĆ SA KLJUČEM ŠAMPANJSKE KLETI IMG_4597

Bratislav Kazić dobio je “zlatni ključ” sa kojim je otvorio šampanjski podrum u kome se čuva najkvalitetniji šampanjac iz ovog dela Evrope “ZLATA PENINA”.

Prvo i takoreći probno potpisivanje listina dogodilo se na početku 2015. godine  između srpskog grada Nova Crnja i poznatog slovenačkog lečilišta Radenci. Od tada je sve počelo pozitivnim akcijama, koje se ne pamte među narodima iz bivše zajedničke države.

Počelo je povezivanje žitelja dve prijateljske države za koje žitelji ova dva naroda veruju da će biti bolje i stabilnije nego što je nekad bilo. To je pravo tematsko povezivanje gradova iz poljoprivrednih regija.

Lanac bratimljenja gradova se sve više širio na sreću žitelja Srbije i Slovenije.

111-P1020573

Srdačan doček dva gradonačelnika: Alojza Glavača i Bratislava Kazića

Od tada, od prvog bratimljenja, takoreći svakog meseca stizale su delegacije Srba iz raznih srpskih gradova na čelu sa svojim gradonačelnicima , koje je predvodio Božidar Drinić.  U Sloveniji ih je otvorenih ruku dočekivao Rade Bakračević sa gradonačelnicima iz Slovenije.

Neverovatna energija Božidara Drinića iz Vojvodine i Rada Bakračevića iz Slovenije učinila je nešto što su drugi pokušavali godinama da realizuju. Dva vrhunska novinara uspela su samo za deset meseci prošle i dva ove, da povežu 20 gradova iz Srbije i  Slovenije. To su gradovi: Nova Crnja – Radenci, Čoka – Črenšovci, Novi Kneževac – Beltinci,  Kovin – Cankova, Srbobran – Grad, Irig – Ormož, Petrovac – Puconci, Bečej – Murska Sobota.

POVELJA - IMG_4707

Povelja za bratimljenje dva grada

A onda nova inicijativa Božidara Drinića i Rada Bakračevića. Organizovali su susret dva gradonačelnika iz Srbije i Slovenije. Bratislav Kažić, predsednik Opštine Vrbas i Alojz Glavač, gradonačelnik Moravskih Toplica, dogovorili su se ove srede 2. februara 2016 u poznatom slovenačkom turističkom kraju Moravske Toplice u severoistočnoj Sloveniji, da predlože svojim opštinskim delegatima da usvoje predlog o potpisivanju »Listine prijateljstva« ove dve opštine. Potpis listine biće odmah posle glasanja delegata opštine Moravske Toplice.

IMG_4600

Gradonačelnik Bratislav Kazić otvara “Zlatna vrata” u kojima se čuva radgonski šampanjac

Pobratimljenje žitelja Srbije i Slovenije se nastavlja neverovatnom brzinom. Već 6. marta 2016 Božidar Drinić dovodi u Pomurje delegaciju žitelja Srbije sa  gradonačelnicima, koji će 7. marta potpisati »Povelju« o saradnji gradova Žabalj – Tišina i 9. marta Titel i Odranci. Tako će biti postavljen rekord nad rekordima. To je rekord za Ginisa. Božidar Drinić i Rade Bakračević za godinu dana intenzivnog rada pobratimili su deset srpskih sa deset slovenačkih gradova.

IMG_4636

U ovoj pećini ispod zamka u pograničnoj Gornjoj Radgoni sazreva poznati radgonski šampanjac

Srbi i Slovenci iz sada već partnerskih gradova, čija je primarna delatnost prerada poljoprivrednih proizvoda, prodaja vlastite poljoprivredne proizvodnje, umetnički i tradicionalni zanati, razne usluge u ruralnom prostoru kao što je popravak poljoprivrednih mašina povezivaće se međusobno i sa zajedničkim projektima  nastupati na traženju finansijske pomoći iz evropskih fondova u obliku bespovratnih sredstava. Poznato je da Slovenija već godinama kao  član Evropske Unije crpi evropska finansijska sredstva. Tako će jedno veliko nesebično delo Božidara Drinića i Rada Bakračevića biti zabeleženo zlatnim slovima u analima povezivanja žitelja gradova iz jedne evropske i druge balkanske države iz nekada zajedničke države.

Tekst i foto: Rade BAKRAČEVIĆ