POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI IZMEĐU POŠTE SRBIJE I GRADA NOVOG SADA

 

Svečana sala Gradske kuće u Novom Sadu je bilo danas (1. marta) mesto značajnog potpisivanja: gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor Javnog preduzeća „Pošta Srbije” Milan Krkobabić potpisali su Protokol o saradnji između Pošte i Grada Novog Sada.  Protokol se omogućuje unapređenje koncepta elektronske javne uprave kroz dalji razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija, što će doprineti da, najveći vojvođanski grad, a drugi po veličini u Srbiji, efikasnije funkcioniše u administrativnoj sferi, kao i širenju mreže pošta na teritoriji gradske zajednice.

1. Svečani trenutak potpisivanje protokola - Krkobabić i Vučelić (sleva)

Svečani trenutak potpisivanje protokola – Krkobabić i Vučelić (sleva)

Šta se potpisanim protokolom predviđa? Utvrđuju se polazni principi za širenje mreže pošta na teritoriji Novog Sada, pružanje pismonosnih, poštansko-logističkih, ekspres, poštansko-finansijskih, IT i usluga elektronskih komunikacija, kao i usluga hibridne pošte, zajedničke eksploatacije optičkih i telekomunikacionih kapaciteta Pošta NET sistema i Grada Novog Sada, razmene podataka adresnog sistema i poštansko-adresnog koda, eksploatacije kapaciteta poštansko-logističkih usluga u novom Regionalnom poštansko-logističkom centru „Novi Sad” i međusobnog korišćenja IT kapaciteta Grada Novog Sada i Pošte Srbije.

2. Čestitka uz želju proširenja saradnje

Čestitka uz želju proširenja saradnje

– Ovo je okvirni sporazum iz kojeg treba da proizađu konkretne radnje u realizaciji saradnje Grada i „Pošte Srbije“, a upravo uvažavajući kvalitet i značaj tog javnog preduzeća, kao i činjenicu da je Novi Sad drugi grad po veličini u zemlji, sedište pokrajinske administarcije sa razvijenom privredom i snažnim univerzitetom. Mi težimo tome da imamo što bolje odnose sa JP „Pošta Srbije“, jer ono evidentno prati sve tehnološke novine i otvara nova poglavlja u poslovanju u skladu sa modernim tekovinama. Raduje me što će „Pošta Srbije“ ponuditi nove usluge građanima Novog Sada, a kao najznačajnije strateško pitanje nameće se otvaranje novih objekata pošte na teritoriji grada. U pitanju su, pre svega, pošta u novom Kulturnom centru u Futogu, kao i pošta na teritoriji MZ „Sajlovo“ gde postoji potreba za takvom vrstom usluga – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

 

3. Potpisivanje je pratio veliki broj novinara

Potpisivanje je pratio veliki broj novinara

Milan Krkobabić je istakao: – Pošta Srbije je prošle godine sličan protokol potpisala sa Gradom Beogradom, a ove godine proširuje saradnju sa drugim gradom po veličini u Srbiji – Novim Sadom. To će Novosađanima omogućiti kvalitetnije usluge, uz maksimalno smanjenje troškova i vremena. Postoji još jedan bitan segment naše saradnje, a to su javna preduzeća. Novi Sad ima mnogo javnih preduzeća, a i JP „Pošta Srbije“ je jedno od najuspešnijih u Srbiji i može da posluži kao primer i model kako mogu da funkcionišu lokalna javna preduzeća.

4. Glavna pošta u Novom Sadu

Glavna pošta u Novom Sadu

Drago mi je da gradonačelnik Vučević pokazuje spremnost i ima energiju da menja stvari na bolje, prihvatajući i verifikujući sve što ono je dobro čime se utiče na sve građane, u smislu pomaka i napretka. Mi ćemo pomoći u razvoju elektronske uprave u Gradu, kao i u razvoju informacionih sistema javnih preduzeća, a pored toga pružaćemo i neke nove, vrlo korisne usluge za građane. Pored otvaranja novih objekata pošte tamo gde stanovnici Novog Sada budu zahtevali, mi ćemo im u saradnji sa Gradskom bibliotekom omogućiti da dobijaju knjige putem dostave poštara na željenu adresu. Pored toga, otvorićemo i internet-kutke u gradu, a pokušaćemo da informatički opismenimo naše starije sugrađane kako bi bili u mogućnosti da koriste savremene načine komunikacije –

 

Tekst:Radomir Čubranović

                                      Fotografije: Aleksandra Čubranović