RADE BAKRAČEVIĆ POČASNI ČLAN SAVEZA KULTURNIH DRUŠTAVA MARIBOR

IMG_5859

Za snimanje filma: “Putevima pravoslavlja” režiser Rade Bakračević dobio je Blagoslov od njegove Svetosti Patrijarha Irineja

PRVI SRBIN, KOJI JE DOBITNIK OVOG VISOKOG PRIZNANJA

RADE BAKRAČEVIĆ, ČLAN IZVRŠNOG ODBORA SAVEZA KULTURNIH DRUŠTAVA MARIBOR I ČLAN IZVRŠNOG ODBORA »JAVNOG SKLADA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KULTURNE DEJAVNOSTI«

Maribor, 22. mart – Ponedeljak 21. mart biće zabeležen zlatnim slovima u analima Srba iz Slovenije. Na godišnjoj konferenciji članova Saveza kulturnih društva iz slovenačkog grada Maribora jednoglasno su delegati Konferencije potvrdili predlog Izvršnog odbora, da se Radu Bakračeviću, predsedniku Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica, podeli priznanje: POČASNI ČLAN SAVEZA KULTURNIH DRUŠTAVA.

IMG_8212

Franci Pivec, već dvadeset godina vodi slovenačku kulturu na svim nivojima

Franci Pivec, predsednik Saveza kulturnih društava Maribor i nekadašnji ministar za kulturu Republike Slovenije obavestio je prisutne delegate Konferencije o aktivnostima Radeta Bakračevića, koji već više od pola veka radi na međusobnom razumevanju i saradnji slovenačkih i srpskih društava i veoma vidno utiče na kulturu žitelja Maribora i ostalih slovenačkih krajeva.

BORUT PAHOR IN DUDI-25.08.04 386

Pozdrav sa Borutom Pahorom, predsednikom Republike Slovenije

Pivec je podvukao, da je Rade odlaskom pre desetak godina u penziju posvetio sve svoje intelektualne sposobnosti međukulturnim odnosima u trouglu Slovenija – Austrija – Srbija.

Copy of DSC09599 (3)

Dobitnik je “ZAHVALNICE” za srpske novine “MOSTOVI”, čiji je bio prvi glavni i odgovorni urednik.

Na slici: Stvaranje “Štajerske zajednice” dogodilo se 2006 godine u austrijskom Gracu u prisustvu Štefana Vulaja, konzula SR Jugoslavije. Za predsednika je izabran Rade Bakračević, univ. dipl. inž iz Maribora.

Bio je osnivač i glavni urednik više srpskih časopisa: »Kontakt«, »Mostovi« a sada je aktuelni glavni i odgovorni urednik internet novina; »Štajerske novice«. Godinama je bio dospisnik skoro svih većih novina, koje su izlazile na tlu naše nekadašnje zajedničke domovine.

DSC_0676-copy

Plodni sastanci članova društva Štajerska zajednica su skoro svakodnevni

Kao predsednik »Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica« iz Maribora je neumorni organizator programa i događaja, koji značajno doprinose povezivanju kultura žitelja, koji žive u raznim državama ovog dela Evrope a naročito je radio na povezivanju nekada pobratimskih gradova Maribora i Kraljeva, čiji je, već godinama, počasni konzul i Zaslužni građanin.

dsc03955

Intervju za pamćenje sa najboljim jugoslovenskim i srpskim košarkašem Vladom Divcem

Veliku aktivnost je pokazao u povezivanju žitelja srpskih i slovenačkih opština. Za samo 15. meseci ove i prošle godine, zajedno sa Božidarom Drinićem, urednikom magazina »AGRAR«  povezao je 20. srpskih i slovenačkih opština što je podvig ravan za »Ginesovu knjigu rekorda«.

Rade Bakračević, urednik časopisa ŠTAJERSKE NOVICE sa svojim tekstovima, fotografijama, savetima i predlozima štampao je knjigu »10 godina Štajerske zajednice«, u kojoj je zabeležio mnogo događaja i projekata koji su ostvareni u desetogodišnjem postojanju društva. Zabeležio je i neke događaje, koji su predhodili nastanku ovog zanimljivog časopisa.


Varaždin: 18. decembar – Juče je u Varaždinu na proslavi Krsne slave zaštitnika Vijeća Srpske nacionalne manjine grada Varaždina Svetog Nikole potvrđeno desetogodišnje prijateljstvo članova »ŠTAJERSKE ZAJEDNICE« iz Maribora i SNM iz Varaždina.
Povelju o desetogodišnjem prijateljstvu potpisali su: Mile Sekulić, predsednik Vijeća SNM i Rade Bakračević, predsednik Štajerske zajednice

Milka Knežević, urednica knjige »Mostovi prijateljstva« i Rade Bakračević, pomoćnik urednice.

Milka Knežević: »Srpsko kulturno društvo Štajerska zajednica, je osnovalo časopis “Štajerske novice”,kako bi javnost, srpsko rasejanje i prijatelje, ma gde bili, upoznali s aktivnostima društva i društava, prijateljstava, nesebično i ne žaleći truda, vremena, znanja, da približe kulturnu baštinu, običaje, tradiciju države iz koje potiču i države u kojoj su nastavili svoj životni put.

Metodološki pristup Rada Bakračevića, univ. dipl. inž, glavnog urednika, dopisnika, fotografa, gospodarstvenika i predsjednika Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica, je istinsko poslanje, da svojim izveštavanjem o događajima, priredbama, zajednički suživot oplemene i svako na svoj način, doprinese boljem razumevanju među narodima,s poštovanjem i uvažavanjem, bez zadrške ili “fige”u džepu.

 

Za poslanstvo koje opravlja nikad mu nije žao energije i vremena, takođe ni malih finansijskih sredstava, koja daje za realizaciju društvenih aktivnosti. Pivec je završio svoje predstavljanje aktivnosti Radeta Bakračevića sa ovim rečima: »Rade Bakračević je svetao primer otvorenog i strpljivog čoveka, kakvih nedostaje u ovim teškim vremenima totalnog haosa. On sa velikim entuzijazmom i sposobnostima, sa dubokim poštovanjem do različitosti doprinosi ka humanizaciji ljudi različitog porekla što je i trajni cilj Saveza kulturnih društava”.

Velika čast mu je pripala da ga je, lično,  sam DALAJ LAMA pozdravio i blagoslovio Rada Bakračevića i članove društva Štajerska zajednica.

Četrdeset godina je član Međunarodnog udruženja novinara, 40. godina srpskog  i deset godina član udruženja novinara Slovenije. Više godina je bio predsednik Turističkog društva Radenci, član komisije za kadre i priznanja Turističkog saveza Slovenije. Sada je predsednik komisije za uređenje krajeva  za regiju Pomurje.

IMG_2798

Fotografija za pamćenje: Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa Radom Bakračevićem i Srbima iz Slovenije

Bio je potpredsednik Saveza srpskih društava Slovenije i predsednik Srpskog kulturnog društva Maribor. Godinama je predsednik Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora. Bio je član skupštine Matice iseljenika Srbije, glavni i odgovorni urednik srpskih novina »Mostovi« i osnivač srpskih novina »Kontakt«. Dopisnik Politike Ekspres, Praktične žene, Ibarskih novosti, Večernjeg lista i Sportskih novosti. Sada je glavni i odgovorni urednik: »Štajerskih novosti«.

METODIJE IN JAZ

Iguman Metodije predaje Radetu Bakračeviću ikonu Bogorodice (na Hilandaru 2008 godine)

Ove godine završava snimanje svog dokumentarnog filma: “Putevima pravoslavlja” za koga je Blagoslov dobio od njegove Svetosti Patrijarha Irineja i Igumana Metodija iz Srpske carske lavre Manastira Hilandara.

1.

Priznanje rumunskih književnika

Pesme Rada Bakračevića (9. pesama) čitale su u rumunskom jeziku gimnazijalke škole iz rumunskog grada Braile. Tom prilikom su književnici rumunskog grada Braile proglasili Rada za počasnog člana Saveza književnika Braile 27. septembra 2014. godine. Rade Bakračević je u Braili prisustvovao kao počasni predstavnik književnika Slovenije na; “Susretu književnika balkanskih zemalja i Slovenije”.

Već godinama pored snimanja filmova piše pesme, koje su objavljene na više evropskih jezika a posebno priznanje je dobio od rumunskih književnika, kad je 2014 godine čitao svoje pesme u rumunskom gradu Braili, gde su ga proglsili za počasnog člana rumunskih književnika te pokrajine. U Braili su mu štampali pesme na rumunskom jeziku.

Kum je Srpske pravoslavne opštine Maribor i aktivno sarađuje sa članovima crkvenog odbora.

DSC06824

Kum Crkve Ćirila i Metodija iz Maribora odlično sarađuje sa članovima crkvenog odbora. Na slici sa Parohom Savom Kosojevićem

Dobitnik je Zlatnog priznanja Radia Maribor »Za sve dobro što je uradio u životu«. Dobitnik je više priznanja od odgovornih iz nekada zajedničke države. Aktivan je u povezivanju Srba u pokrajinama: Slovenačkoj i austrijskoj Štajerskoj.

 

Rade Bakračević je prvi Srbin iz Slovenije koji je dobio “Zlatnu značku” Kulturno posvetne zajednice Srbije. “Zlatnu značku” mu je na svečanoj sednici u Ministarstvu za dijasporu uručio poznati srpski književnik Ljubivoje Ršumović

Dobitnik Zlatne značke ministarstva za dijasporu Republike Srbije. Zaslužni građanin grada Kraljeva. Priznanje Crvenog krsta Kraljeva. Dobitnik je priznanja Saveza kulturnih društava Slovenije. Rade je prvi Srbin iz Slovenije koji je dobio priznanje Kulturne zajednice Srbije za širenje srpske kulture po svetu.

Rade je kao generalni sekretar humanitarnog društva »Manastir Dečani« iz Graca, zajedno sa predsednikom Radom Živaljevićem  poklonio Crvenom krstu Kraljevo  pet šlepera humanitarne pomoći u vrednosti 100.000 evra. Za to je dobio priznanje Crvenog Krsta Kraljeva. Na ispraćaju humanitarne pomoći iz Graca prisustvovala je ekipa društva sa generalnom konzulkom SR Jugoslavije.

2006 godine doveo je u Kraljevo 600 Mariborčana (sa 12. autobusa) u manifestaciji: »Prijateljstvo za nova vremena«. U austrijskom Gracu u samom centru posadio je drvo prijateljstva, koje i sada raste.

IMG_5571

Sa Miladom Kalezić, prvom damom slovenačke glume.

Tom činu su prisustvovali svi viđeniji političari austrijske Štajerske. Dao je inicijativu za otvaranje laboratorijuma na Politehnici u Gracu,velikom srpskom naučniku Nikoli Tesli, koji je studirao u Gracu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Njegova ekselencija PHILIP PINNINGTON, ambasador Kanade

»Srpske novine »Štajerske novosti«, čiji je on osnivač i glavni i odgovorni urednik za deset godina postojanja posetilo je više od 16.miliona i petstohiljada posetilaca.

IMG_0634

Čestitke i od samog Njegovog veličanstva Princa Aleksandra Karađorđevića

Organizator je Međunarodnih festivala šaha, koji se svake godine održavaju u drugom gradu Slovenije i Austrije. Za deset godina postojanja Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica, čiji je on predsednik organizovao je veliki broj slikarskih izložbi i susrete srpskih književnika po slovenačkim i austrijskim gradovima.

IMG_0986

Nisu izostale ni čestitke od Princeze Katarine 

Napravio je ogromno kada je ponovo povezao dva partnerska grada Maribor i Kraljevo zbog čega su ga predstavnici Kraljeva proglasili za počasnog konzula.

Zabeležimo reči Ivana Rajovića, poznatog srpskog književnika i novinara, koji je u »Ibarskim novostima« zapisao: »Želim da pišem o njegovim aktivnostima, koje su uvek bile pozitivne i uspešne.

 

igor-tersar

Igor Teršar, direktor “Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti

Pratio sam njegov neprofesionalni rad u Savezu srpskih društava, u povezivanju Srba iz dve štajerske pokrajine u turizmu, novinarstvu, sportu pa na kraju i politici. Dva puta je proglašen 2002 i 2003 sa svojim preduzećem »Bajus« za najuspešnijeg privrednika Slovenije.

Ljubiša Samardžić

 

I glumci su na njegovoj strani: jugoslovenski glumac Ljubiša Samardžić

Dobitnik je posebnog priznanja za razvoj slovenačkog turizma. Priznanje sa medaljom  Saveza kulturnih društava Slovenije, 18. juna 2008. Nosilac je srebrnog znaka TZS i jedini iz Slovenije nosilac Zlatnog znaka Republike Srbije, dobitnik priznanja za sve dobro što je uradio u životu, koje mu je predao dr. Vekoslav Grmič, »Naslovni škof«.

ZZZ - Kopija od RADE 1 399

Marko Petrović, gradonačelnik Kraljeva predaje diplomu “ZASLUŽNI GRAĐANIN KRALJEVA” Radetu Bakračeviću

Ponosi se priznanjem »Zaslužni građanin grada Kraljeva«. Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije dodelilo mu je priznanje za vođenje uredničkog odbora časopisa »Mostovi«.  Rade je  uvek originalan,  neponovljiv i uspešan«.

Tekst i foto: Zdravko Majstorović

Članovi Izvršnog odbora Štajerske zajednice, posle redovnog sastanka.