На парламентарним изборима гласало 56,34 одсто уписаних бирача

IMG_7427-001

Александар Вучић, апсолутни победник (фото: Раде Бакрачевић)

Београд, 25. април 2016. године – Републичка изборна комисија (РИК) саопштила је данас на редовној конференцији за новинаре да је до сада обрадила изборни материјал са 97,46 одсто бирачких места, на којима је гласало 3.686.480 уписаних бирача, односно 56,34 одсто.

Председник РИК-а Дејан Ђурђевић саопштио је да је изборна листа “Александар Вучић – Србија побеђује” на обрађених 8.164, од укупно 8.337 бирачких места, освојила 48,25 одсто гласова.

Ђурђевић је навео да су изборни цензус прешле и изборна листа “Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма“ са 11,01 одсто гласова, изборна листа “Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка” са 8,05 одсто и листа “За праведну Србију – Демократска странка (Нова странка, Демократски савез Хрвата у Војводини, Заједно за Србију) са 6,05 одсто.

Такође, како је додао, цензус су прешли и покрет “Доста је било – Саша Радуловић” са 5,99 одсто, листа “Борис Тадић, Чедомир Јовановић – Савез за бољу Србију – Либерално демократска партија, Лига социјалдемократа Војводине, Социјалдемократска странка” 5,03 одсто и листа “Двери – Демократска странка Србије – Санда Рашковић-Ивић – Бошко Обрадовић”.

Он је рекао да ће, уколико остане такво стање, листа “Александар Вучић – Србија побеђује” имати у будућем сазиву републичког парламента 131 посланика, а листа “Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма“ 30 посланика.

Према његовим речима, листа “Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка” имаће 21 посланика, док ће листе “За праведну Србију – Демократска странка (Нова странка, Демократски савез Хрвата у Војводини, Заједно за Србију) и покрет “Доста је било – Саша Радуловић” имати по 16 посланика.

Изборна листа “Борис Тадић, Чедомир Јовановић – Савез за бољу Србију – Либерално демократска партија, Лига социјалдемократа Војводине, Социјалдемократска странка” и листа “Двери – Демократска странка Србије – Санда Рашковић-Ивић – Бошко Обрадовић” могу да рачунају на по 13 посланика, навео је он.

Председник РИК-а је рекао да ће изборна листа “Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор” имати четири посланика, листе “Муамер Зукорлић – Бошњачка демократска заједница Санџака” и “СДА Санџака – Др Сулејман Угљанин” по два посланика, док ће Зелена странка и Партија за демократско деловање – Ардита Синани имати по једног посланика.

Ђурђевић је објаснио да је РИК примила два званична приговора – због неправилности на гласачким местима у Врању и Јагодини, а да ће се изјаснити да ли ће гласање на тим местима бити поништено и поновљено.

Он је подсетио на то да је рок за приговоре РИК-у вечерас у 20 часова и напоменуо да ће РИК, пошто добије захтеве за увид у бирачки материјал, омогућити опозицији да у посебној просторији прегледа целокупан изборни материјал.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић објаснио је да је преостало да се обради још 2,54 одсто бирачких места, међу којима и више од 20 са Косова и Метохије, као и из завода за извршење заводских санкција и иностранства.