Dokumentarna emisija: Igumanija Pećke Patrijaršije mati Fevronija

Mati Fevronija

Mati Fevronija

Dokumentarna emisija

IGUMANIJA

 

Priča o mati Fevroniji bazira se na poslednjem ekskluzivnom intervjuu snimljenom 13 i 14. oktobra 2015. uoči i na dan Pokrova Presvete Bogorodice, manastirske slave, u manastiru Pećka patrijaršija. Intervju je snimljen uz blagoslov patrijarha Irineja i uz njegovo učešće.

Mati Fevronija igumanija Pećke Patrijaršije upokoila se u Gospodu 19 novembra 2015.

Secanja

Sećanja

Mati Fevronija, najstarija monahinja u pravoslavnom svetu, provela je punih 75 godina u manastirima i jedna je od onih koje potiču iz perioda takozvanog bogomoljačkog pokreta, samononiklog, sveopšteg narodnog pokreta kada se po kućama čitala Biblija i kada su čitave porodice odlazile u manastire. Mati Fevronija 1956. godine dolazi u Pećku Patrijašiju i ubrzo postaje igumanija. U tom trenutku Pećka Patrijaršija, iako je kroz istoriju bila jedan od najznačajnijih srpskih manastira bila je pred gasenjem. Sedam monahinja oobradjuje imanje po citav dan, a uvece prisustvuju molitvama.

Stari dud u Peckoj Patrijarsiji

Stari dud u Pećkoj Patrijaršiji

Mati Fevronija se seća tih godina teškog rada koji je postepeno davao značajne rezultate. Shvatajući izuzetni značaj Pećke Patrijaršije,ona insistira na stogim pravilima duhovnog života i na redovnim molitvama bez obzira na uslove života, bez obzira na sve spoljašnje okolnosti koje su često dramatično menjale položaj crkve, monaha i sveg srpskog stanovništva.Vrlo brzo je zapazila da je tamo opstanak moguć samo uz trpljenje I tako savetuje ljude koji dolaze u manastir.

Vremenom ona postaje simbol religiozne posvećenosti i za obične ljude na Kosovu i Metohiji i za pripadnike crkve.

Ekipa

Urednik I reditelj Tatjana Fero

Direktor fotografije Pablo Fero

Montazer  Vladimir Radovanovic

Emitovanje

29 April 18, 2016

Drugi program 18h