NOVOSADSKI MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM OD 14. DO 20. MAJA

1.Simbol Novosadskog sajma

Simbol Novosadskog sajma

Tradicionalna, najveća i nastarija sajamska manifestacija Novosadskog sajma – 83. Međunarodni poljoprivredni sajam biće svečano otvoren ove 14. maja kada će biti domaćin brojnim domaćim i stranim izlagačima i posetiocima sve do 20. maja. Posetioci i poslovni prijatelji i partneri imaće priliku da vide najnovija dostignuća iz oblasti agrara od oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja kao i najznačajniji domaći privrednici iz oblasti agrara, vodoprivrede i grana koje imaju veze s poljoprivredom, rečeno je  na konferenciji za novinare u Beogradu.

2.Detalj sa prošlogodiđnjeg Sajma

Detalj sa prošlogodiđnjeg Sajma

Ovogodišnja zemlja partner je Italija. Naravno, biće i kolektivni nastup italijanskih kompanija koji organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco podsetio je na to da je lane Italija bila zemlja prijatelj Međunarodnog poljoprivrednog sajma, a da će ove godine biti partner. Za to, po ambasadorovim rečima, ima više razloga: Italija je prvi trgovinski partner Srbije i da je saradnja u oblasti poljoprivrede na visokom nivou, a takođe postoji saradnja i između institucija. Kako je naveo, Italija u toj oblasti ima izvoz od oko 37 milijardi evra godišnje, a cilj je da se do 2020. dostigne cifra od 50 milijardi evra. Đuzepe Manco je takođe dodao i da mala i srednja preduzeća u Srbiji imaju priliku da koriste povoljnu kreditnu liniju za kupovinu mašina iz Italije. Naravno, o svemu će zainteresovani  dobiti informacije na Sajmu.

ITALIJA SRBIJA AMBASADOR

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković,  je pohvalila dosadašnju saradnju s Italijom, ističući da instutucije i privrednici dosta dobro sarađuju. Ona je navela i da su mnoge italijanske kompanije došle u Srbiju, otvorile radna mesta i tako pokazale i dokazale interesovanje za saradnju. Ministarka je istakla da je Sajam prilika da se na jednom mestu predstave organski proizvodi i proizvodi s oznakom geografskog porekla. Ministarstvo će, kako je navela, ove godine finansijski podržati i nacionalnu izložbu stoke.

– Ova Izložba je prepoznaljiva na ovom Sajmu, nadamo se da će ove godine izložba biti još bogatija i sadržajnija da bi se pokazali naši potencijali u stočarstvu – rekla je miinistarka Snežana Bogosavljević Bošković. Prema njenim rečima, za vreme Sajma, biće organizovana i stručna konferencija na temu agrobiznisa.

4.Generalni direktor Novosadskog Sajma magistar Slobodan Cvetković (1)

Generalni direktor Novosadskog Sajma magistar Slobodan Cvetković 

Direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE Đovani Mafoda je rekao  da je cilj da se podele stečena iskustva i da je to važna osnova za dalji razvoj saradnje, da će na Sajmu učenicima ugostiteljskih škola i studentima specijalizovanih fakulteta kroz specijalni kurs biti prikazana italijanska gastronimija. Takođe će biti predstavljena i italijanska vina. Predviđeni su i drugi uži stručni programski sadržaji poput izlaganja stručnjaka iz oblasti organske prozivodnje i sertfikacije poljoprivrednih mašina i bio-goriva. Na Sajmu će, kako je kazao, biti organizovane i kulturne manifestacije.

5. Na Sajmu se uvek i dobro jelo...

Na Sajmu se uvek i dobro jelo…

Generalni direktor Novosadskog Sajma magistar Slobodan Cvetković je rekao da će na manifestaciji biti izloženo 1.500 mašina. Predstaviće se, kako je kazao, izlagači iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici i iz oblasti agrara i privrednih grana koje imaju veze s poljoprivredom. Ove godine biće značajno veće učešće izlagača iz Kine, koji dolaze na Sajam po drugi put.

Tekst: Radomir Čubranović

                                                 Fotografije: Aleksandra Čubranović