Petanjci: Večni spomin in opomin na Sarvar

 

                           Slavnostni govornik je bil akademik dr. Jože Pirjevec

DSC_2455-copy

V letih 1941 – 1945 je v taborišču Sarvar (slovensko ime za ta kraj: Mala Sela) v madžarski Županiji Tolna, pomrlo veliko Slovenk in Slovencev, kot tudi pripadnikov drugih narodov nekdanje Jugoslavije (Srbov in Hrvatov), a veliko število otrok je uspel iz taborišča odpeljati in tako rešiti pred uničenjem pravoslavni duhovnik iz Vojvodine.

DSC_2429-copy

Številno občinstvo 6. maja v Vrtu na Petanjcih

Teh usodnih let so se spomnili 6. maja v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija prireja tradicionalne slovesnosti, ki jih od leta 2010 naprej poznamo  pod skupnim imenom  »Jambori spominov in dobrega sosedstva«.  Zaradi svojih zgodovinskih in simbolnih sporočil ter svojega poslanstva je ta vrt vezan na 9. maj – Dan zmage nad fašizmom in nacizmom oziroma Dan Evrope.  In tokrat je v spomin in opomin ter v znak prijateljstva Rumeni dren (Cornus mas) posadil Istvan Kondora, župan Občine Sarvar na Madžarskem, a Rdeči dren (Cornus sanguinea) akademik dr. Jože Pirjevec, ki je bil na prireditvi tudi slavnostni govornik. Obema so se pri saditvi pridružili številni gostje: akademik dr. Anton Vratuša Vran, predstavniki Društva Primorcev in Istranov v Prekmurju (Vladimir Radikon in Stanislav Bensa), župan Občine Tišina Franc Horvat ter številni drugi

DSC_2447-copy

MPZ Osnovne šole Tišina

Letošnjo prireditev je povezoval gimnazijec Nino Dotto in pričela se je s himno vrta »Bosa pojdiva«, pesnika Karla Destovnika Kajuha, pozdrave in dobrodošlico vsem pa je izrekel župan Občine Tišina Franc Horvat. Splet belokranjskih pesmi je zapel Mladinski pevski zbor Osnovne šole Tišina pod vodstvom zborovodkinje Alenke Brulc Šiplič, slavnostni nagovor številnemu občinstvu pa je namenil akademik dr. Jože Pirjevec.  Instrumentalno-vokalna skupina Gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera (Maša Marič, Lara Varga, Grega Pojbič in Alen Trstenjak) pod mentorstvom Irene Štuhec je zapela pesem »Tisoč let« Vlada Kreslina ter »Ne bodi kot drugi« Ferija Lainščka, a osnovnošolka Osnovne šole Tišina, Lara Kreft, je pod mentorstvom Bernarde Jureš recitirala pesem »Preproste besede« Toneta Pavčka. Pozdravne besede vsem zbranim je namenil predsednik Društva Primorcev in Istranov iz Lendave Vladimir Radikon, kot tudi avtor dokumenta »Od Soče do Mure« Stanislav Bensa, a odlomek iz teh zapisov je prebrala Ivanka Tompa, ki je recitirala še pesem »Soči« Simona Gregorčiča.

DSC_2500-copy

Saditev Rumenega drena

Govoril je še župan Občine Sarvar iz madžarske Županije Tolna, Istvan Kondora,  ki je v svojem pozdravu in nagovoru zbranim v Vrtu na Petanjcih poudaril, da se na žalostnem kraju spomina nekdanjega taborišča v Sarvarju spominjajo nedolžnih žrtev, a istočasno z vsemi, ki prihajajo, sklepajo nova prijateljstva. Tako bi naj to prijateljstvo potrdilo tudi novo drevo v vrtu na Petanjcih, ki naj potomcem trpečih nadaljuje verigo spominov, kot tudi vsem prihajajočim generacijam opomin na skupno odgovornost do vsakodnevnih dogajanj.  Predsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, Ernest Ebenšpanger, je po svoji zahvali vsem aktivno sodelujočim na prireditvi povabil vse k zasaditvi Rumenega in Rdečega drena v zahodnem delu Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko