Slavje ob 150-letnici Rdečega križa Slovenije

 DSC_2515-copy

pričetek prireditve v Ljutomeru

Priznanje štajerskemu Rdečemu križu Bad Radkersburga

Švicar Henry Dunant (ustanovitelj humanitarne organizacije Rdeči križ) je leta 1862 zapisal: »…Ali ne bi bilo mogoče že v času miru oblikovati društev za pomoč in podporo, ki bi pomagala ranjencem med vojno in bi v njih sodelovali predani in dobro usposobljeni prostovoljci ?…« In tako je leta 1886 bilo v Ljubljani ustanovljeno Žensko društvo za pomoč ranjenim in bolnim vojakom, njihovim vdovam in otrokom.

DSC_2520-copy

Ljutomerski oktet in tamburaški orkester

Štiri pomurska območna združenja Rdečega križa Slovenije (Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota) so pripravila osrednjo slovesnost ob letošnji 150-letnici najstarejše humanitarne organizacije v Sloveniji 6. maja zvečer v dvorani Kulturnega doma v Ljutomeru. Poleg aktivistk in aktivistov ter prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa iz dežele na obeh bregovih reke Mure so se slovesnosti udeležili predstavniki Rdečega križa iz sosednje Avstrije (avstrijske Radgone) in sosednje Hrvaške (Čakovca), Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Murska Sobota, Oddelka za transfuzijsko medicino Murska Sobota, direktorji pomurskih zdravstvenih domov, ravnatelji šol ter župani nekaterih pomurskih občin.

DSC_2525-copy

Povezovalka Mira Rebernik Žižek

Po skupaj odigrani in odpeti pesmi Ljutomerskega okteta in tamburaškega orkestra Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer je vse pozdravila predsednica Območnega združenja RKS Ljutomer Silva Duh,

DSC_2527-copy

Silva Duh, predsednica OZ RKS Ljutomer

nato pa je besede prve govornice potrdila s svojim nagovorom še Irena Nečemer, podpredsednica in zakonita zastopnica RKS, ki je med ostalim dejala: »…Prepričana sem, da se bomo na podlagi številnih uspehov, ki so zaznamovali stoletje in pol dolgo zgodovino, s ponosom, znanjem in bogatimi izkušnjami lotili novih izzivov ter s skupnimi močmi nadgradili plemenitost dela največje humanitarne organizacije v slovenskem prostoru.«

DSC_2578-copy

Vsi prejemniki priznanj ob 150-letnici RKS

V bogatem kulturnem programu, ki ga je povezovala Mira Rebernik Žižek, so nastopili: pod strokovnim vodstvom Dušana Preloga je zapel Ljutomerski oktet, zaplesala je folklorna skupina Osnovne šole Stročja vas s harmonikarko Katjo Vunderl, zaigrali sta violinistka Živa Jurič in kitaristka Lucija Mesarič, igral je tamburaški orkester pod vodstvom Simone Pirc Katalinič, s klarinetistko Manco Rozmarič in pevko Klavdijo Štuhec, kot recitatorja pa sta nastopila dijakinja in dijak ljutomerske gimnazije Martina Korošec in Žan Stajnko.

DSC_2582-copy

Tamburaši in  pevka Klavdija Štuhec

Razdeljena so bila posebna priznanja ob 150-letnici RKS, ki so jih prejeli: Območna izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje Murska Sobota (prevzel vodja izpostave Martin Smodiš), Oddelek za transfuzijsko medicino Murska Sobota (prevzel Jože Trajbar), Krajevna organizacija RKS Veržej (prevzel Anton Režonja), Mestno društvo hrvaškega RK Čakovec (prevzel Kristijan Valkaj) ter Mestno okrožje avstrijskega RK Bad Radkersburg na Štajerskem (prevzel Simon Strassgürtl) in sicer z naslednjo utemeljitvijo:

DSC_2543-copy-1

Irena Nečemer, podpredsednica RK Slovenije

»Mestno okrožje avstrijskega RK Bad Radkersburg že vrsto let sodeluje z območnimi združenji Rdečega križa v Pomurju. Pomagamo drug drugemu v kriznih in drugih situacijah. Spomnimo se predvsem vojne leta 1991 in begunske oziroma migracijske krize preteklo jesen. Vseskozi sodelujejo na regeijskih preverjanjih ekip prve pomoči in v preteklosti tudi na taborih za mlade. Dobro partnerstvo na področju humanitarne dejavnosti pomeni tudi boljše delo, kar se je pokazalo tudi ob prej navedenih primerih. Humanitarnost ne pozna meja, ne politike, ne barve kože. S svojo organiziranostjo so nam vzor v marsičem: pri vključevanju mladih, organizaciji prevozov za bolnike… Njihova organiziranost je na visoki ravni in nam je lahko za zgled.«

DSC_2574-copy-1

Priznanje avstrijskemu RK Bad Radkersburg

Sledila je pogostitev vseh v prostorih galerije Anteja Trstenjaka, kjer je bila na ogled tudi priložnostna razstava o dejavnosti RK v Pomurju.

 

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko