Premier dr. Cerar in župan Janković prvič v samostojni Sloveniji sklenila dogovor med vlado in glavnim mestom

Ljubljana, 10. maj 2016 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković sta danes slovesno podpisala Dogovor o izvajanju programov in nalog po Zakonu o glavnem mestu Republike Slovenije za obdobje 2016–2018. Dogovor je izjemnega pomena, saj ureja razmerje med državo in glavnim mestom, je izpostavil premier ter spomnil, da Ljubljana ni samo zelena prestolnica Evrope 2016, na kar je tudi kot Ljubljančan zelo ponosen, pač pa ima kot glavno mesto tudi po ustavi in zakonu poseben položaj. Ljubljana ima poseben pomen kot ekonomsko, demografsko, kulturno in politično središče države, zaradi česar je, kot je pojasnil premier, učinkovito in urejeno sodelovanje med državnimi organi in organi Mestne občine Ljubljana posebej pomembno. Premier in ljubljanski župan sta pri tem delila veliko zadovoljstvo, da sta po letu 2009, odkar so potekala prizadevanja za sklenitev dogovora, danes tudi dejansko sprejela dogovor med Vlado RS in Mestno občino Ljubljana.

Premier dr. Cerar je dogovor označil kot korak naprej v dobrem sodelovanju med občino in državo. Tudi župan Janković je z zadovoljstvom ocenil, da je dogovor pomemben, saj morata država in glavno mesto delovati usklajeno in v sodelovanju.

Kot je pojasnil premier, je po posameznih poskusih prejšnjih vlad danes prvič v samostojni Sloveniji sklenjen dogovor med Vlado RS in Mestno občino Ljubljana o nalogah državnih organov in mestne občine pri izvajanju programov in nalog, ki so pomembne tako za razvoj glavnega mesta kot za razvoj države v prihodnjih letih. Ob tem je izpostavil uspešno koordinacijsko vlogo Ministrstva za javno upravo, ki je v začetku marca letos pogajanja tudi pripeljalo v sklepno fazo, ter konstruktivno sodelovanje ostalih ministrstev, vključenih v dogovarjanje.

Dogovor, ki obsega obdobje med letoma 2016 in 2018, določa terminski načrt izvedbe dogovorjenih programov in nalog, ocenjuje finančne in premoženjske posledice, določa vire in pogoje financiranja ter ureja druge medsebojne pravice in obveznosti. Obsega 34 skupnih projektov, ki so jih predlagala ministrstva in Mestna občina Ljubljana. Nanašajo pa se na delovna področja petih ministrstev, in sicer na javno upravo, notranje zadeve, obrambo, infrastrukturo in pravosodje.

Na nepremičninskem področju dogovor med drugim predvideva zagotovitev zemljišča za helioport, začetek aktivnosti za gradnjo zapora v Bizoviku, nakup prostorov Kinoteke, menjavo prostorov, ki jih uporablja upravna enota, rešitev prostorske problematike za Policijsko upravo Ljubljana in zagotovitev zemljišča za vadbo policijskih psov.

Na infrastrukturnem področju dogovor predvideva zagotovitev brezplačnega spletnega omrežja za vse javne uslužbence in več okoljskih projektov. Na protokolarnem področju pa so načrtovana skupna obeležja in skupne državne proslave, je še naštel premier.

Omenjenih 34 projektov je po njegovih besedah zelo pomembnih tako za Ljubljano kot za državo v celoti. »Brez razumevanja, da delujemo v dobro državljanov in meščanov, tega dogovora ne bi bilo mogoče sprejeti,« je še poudaril predsednik vlade.