U NOVOM SADU 12. MAJA POČINJE FESTIVAL EVROPSKOG FILMA

 

1. Program festivalaNajveći vojvođanski grad biće ovih dana prestonica evropskog filma. U četvrtak, 12. maja u 19,30 časova u velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada počinje Festival evropskog filma. Festival će otvoriti Oskar Benedikt – zamenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji. Čast da otvori Festival imaće domaći film Smrdljiva bajka, reditelja Miroslava Momčilovića. Novosađani će uživati u nagrađivanim filmskim ostvarenjima sve do 20. juna kada se ovaj festival seli u Niš. Festival čini 18 filmova najnovije evropske produkcije. Kao i prethodnih godina, sve projekcije su besplatne uz malu obavezu posetilaca da svoje besplatne ulaznice prethodno podignu na blagajni Kultutnog centra.

2. Zgrada Kulturnog centra Novog Sada

Zgrada Kulturnog centra Novog Sada

Za razliku od ranijih godina, Festival će dobiti potpuno novi karakter: umesto u Beogradu, biće prikazan u 8 gradova Srbije i to u dva dela, prvi, od 12. maja do 07. jula, a u drugi na jesen. U prvom delu Festival će videti građani Novog Sada, Niša, Šapca, Valjeva, Prijepolja, Negotina, Prokuplja i Užica a videće filmove savremene produkcije: Danske, Portugala, Kipra, Austrije, Mađarske, Litvanije, Rumunije, Belgije, Grčke, Francuske, Estonije, Hrvatske, Italije, Holandije i Srbije.

3. Đorđe Kaćanski

Đorđe Kaćanski

– Svaki film na ovom 5. Evropskom filmskom festivalu je na neki način predstavnik zemlje iz koje dolazi. Veoma sam zadovoljan što će, još jednom, ovaj festival moći da pokaže kreativnost i bogatu raznolikost filmske proizvodnje širom Evrope. To ne bi bilo moguće bez posvećenosti ambasada zemalja članica EU i njihovih kulturnih institucija, kao i našeg tima u EU info centru”- izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Majkl Davenport. Đorđe Kaćanski, urednik filmskog programa novosadskog Kulturnog centra, je istakao da se Festival realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci EU i Grada Novog Sada. Takođe se pohvalio da je Velika sala Kulturnog centra tehnički najbolje opremljena u Srbiji za projektovanje filmova po najzahtevnijim svetskim standardima, tako da će gledaocim imati potpuni užitak gledanja filmova.

              Radomir Čubranović