Enodnevna ekskurzija DOSOR-jevcev po Vulkanski deželi

DSC_0122

Dom adcura v vasici Pertlstein

Ogled dela avstrijske Jugovzhodne Štajerske

Voditeljice sedmih skupin starejših ljudi za samopomoč DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, so 13. maja opravile enodnevno strokovno ekskurzijo po nekaterih krajih Jugovzhodne Štajerske. V Vulkanski deželi (Vulkanland) so obiskale Dom adcura v vasici Pertlstein, Tovarno čokolade Zotter v kraju Gergl, grad Riegersburg ter Pivovarno Bevog v Potrni (Laafeldu) pri avstrijski Radgoni (Bad Radkersburg).

DSC_0227

Pred vhodom v grad Riegersburg

Zaseba mreža adcura ima na Štajerskem šest domov (Gradec, Judendorf, Feldkirchen, Arnfels, Gössendorf in Pertlestein). Tako dom v Pertlsteinu nudi stanovalkam in stanovalcem visoko kakovostno oskrbo, a po klepetu in izmenjavi izkušenj z zaposlenimi je drugi postanek udeleženk in udeležencev ekskurzije bil v kraju Bergl, pri zasebni Tovarni čokolade Zotter. Bilo je moč okušati kar 170 sladkih izdelkov iz zrn kakavovca v proizvodnih prostorih, na prostem pa se razveseliti številnih domačih živali v živalskem vrtu.

DSC_0274

Vitez na konju gradu Riegersburg

Tretji postanek je bil pod mogočnim srednjeveškim gradom Riegersburg, ki kraljuje na 482 m visoki vulkanski skali, v okraju Vrbna (Feldbach). O čarovniških procesih v letih 1673-1675 so veliko izvedeli, so pa ta dan pred večerom obiskali še zasebno Pivovarno Bevog v kraju Potrna (Laafeld).

DSC_0296

O Katharini Paldauf – »Čarovnici rož«

Lastnik je 32-letni Vasja Golar iz Gornje Radgone, ki je lahko izredno ponosen, da je že vrsto let njegova pivovarna najboljša mala pivovarna v Avstriji ter tretja med 2600 na svetu. Proizvajajo petnajst vrst piv, v Gornji Radgoni pa imajo tudi gostinski lokal.

V lokalu Pivohram Golar so s pogostitvijo zaključili svojo enodnevno ekskurzijo »Dosorjevci«.

Besedilo: Filip Matko Ficko

Fotografije: Saša Marija Ratnik