Varaždin u duhu manjina

Biljana platno beleše u izvedbi osiječkih Makedonki

Biljana platno beleše u izvedbi osiječkih Makedonki

Dan kulturne raznolikosti koji se od 2001. obilježava u svijetu, odlično je poslužio da se hrvatske nacionalne manjine predstave Varaždinkama i Varaždincima. Kako u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji žive pripadnici gotovo dvadeset nacionalnih manjina, za temu prvog Dana kulturne raznolikosti odabrano je najveće hrvatsko blago – nacionalne manjine. Ulaskom u 2016. godinu započele su pripreme za 21. svibnja, a već na drugom sastanku pridružili su se predstavnici srpske, slovenske, albanske, makedonske, bošnjačke, ukrajinske i albanske nacionalne manjine. Svi su prihvatili inicijativu da se te svibanjske subote priredi cjelodnevni program – od predstavljanja rezidentnih manjina na glavnom gradskom trgu u podne, do večernjeg programa u Hrvatskom narodnom kazalištu. Podršku je odmah pružio gradonačelnik Goran Habuš s gradskim službama, Koncertnim uredom Varaždin i HNK Varaždin. Zatim se započelo s pripremama za 21. svibnja kojima je koordinirao Organizacijski odbor pod vodstvom Milivoja Dretara.

Slovaci su oduševili svojim plesnim umijećem

Slovaci su oduševili svojim plesnim umijećem

Dan nacionalnih manjina započeo je u subotu, 21.5., u 11 sati kada su se na štandovima pred Gradskom vijećnicom predstavile varaždinske manjine. Nekima su pomogli sunarodnjaci iz drugih gradova tako da su u goste g. Redžaju došli Albanci iz Rijeke i Bjelovara, a g. Ikanoviću Bošnjaci iz Zagreba. Najveća je gužva vladala oko makedonskog štanda gdje su se mogli isprobati gravče na tavče, punjene paprike i više vrsta pita, a na slovenskom se isprobavalo jeruzalemsko vino. Srbi su nudili sir i rakiju, a Česi ukusne kolače spremeljene po starinskim receptima. Na zvuke čeških truba i albanskih bubnjeva uskoro se napunio cijeli trg, a ljudi su se poneseni zvucima narodnih glazbala spontano uhvatili u kolo i zaplesali. U 14 sati u Gradskoj vijećnici gradonačelnik je priredio prijem za sve goste izvođače. Tijekom poslijepodneva otvorena vrata imali su Medžlis islamske zajednice Varaždin te pravoslavna crkva sv. Đorđa. U prostorijama Srpskog narodnog vijeća održala se svečana sjednica Županijskog vijeća SNV grada Varaždina i Varaždinske županije gdje su sudjelovali predstavnici lokalne samouprave i Mira Nikolić, ambasadorica Republike Srbije u Hrvatskoj. Varaždin je grad s potpuno integriranim manjinama, bez ispada mržnje ili nacionalizma, bez ikakvog oblika diskriminacije po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Ovaj nekadašnja metropola Hrvatske uistinu je poželjno mjesto za život. – zaključak je prisutnih sa sjednice. Potom su se u Gradskoj vijećnici sastali predstavnici veleposlanstava Srbije, Slovenije, Ukrajine i Italije s gradonačelnikom Habušom gdje se još jednom govorilo o mogućnostima proširenja suradnje Varaždina s gradovima u regiji te korištenju manjina kao mosta u dijalogu.

Slovenski štand bio je Dežela u malom

Slovenski štand bio je Dežela u malom

Finale dana ili šlag na torti cjelodnevnog događanja bio je bogat kulturno-umjetnički program u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. U programu koji je potrajao čak tri sata izmjenjivali su se plesne, pjevne, dramske i recitatorske izvedbe folklornih društava i kulturnih umjetnika. Nastupili su: SKD „Ivan Brnik Slovak“ iz Jelisavca, MKD „Braća Miladinovci“ Osijek, Valentina Balog iz Petrijanca, DIF „Zavičaj“ iz Velikog Poganca, Češka beseda Ljudevit selo iz Daruvara, Jagoda Kralj Novak, SiDone iz kutinske Zajednice Talijana, Ansambl „Bosana“ iz Zagreba, a doprinos su dali domaći Varaždinski folklorni ansambl i KUD „Zavičaj“ iz Sračinca. Domjenak na kraju poslužio je da se sudionici programa bolje upoznaju i razmijene kontakte u vidu neke buduće suradnje. Gosti su imali samo riječi pohvale za cjelokupni dojam – od odlično pripremljenog programa, svečanog prijema, topline domaćina, pa čak je i vrijeme poslužilo. Dan kulturne raznolikosti je potreban Varaždinu koji slovi kao grad kulture pa zašto onda ne prirediti na jedan dan u godini da ulice i trgove preplavimo narodnim nošnjama i zvucima instrumenata naših manjina? Jer manjine nisu strano tijelo, naprotiv – to je i naša baština koje moramo ljubomorno čuvati i pomagati koliko možemo. Tolerancija i bogatstvo kulturnih izričaja sastavni su dio ovog blagdana kulture i Varaždinci zaslužuju da se nacionalne manjine predstave svake godine. Tema za sljedeći Dan kulturne raznolikosti već je odabran: hrvatske manjinske zajednice u susjednim državama i regijama. No, manjinama ostaje da i dalje rade na svojoj promociji i umjetničkom stvaralaštvu te i narednih godina sudjeluju u kulturnoj ponudi Varaždina i Varaždinske županije, smatra prof. Milivoj Dretar.