Štajerska »Bisernica« nastopa že 35 let

DSC_3056-copy

»Bisernica«, prvi z leve Marjan Črešnjovnjak

Tamburaška skupina Društva upokojencev Ljutomer

Pri Društvu upokojencev Ljutomer (Ljutomer je neke vrste »prestolnica Prlekije« na Štajerskem v Sloveniji) deluje že 35 let tamburaška skupina z imenom »Bisernica«. V njej se je zamenjalo že več generacij, trenutno pa šteje skupina pet članov in dve članici, skupaj sedmerico glasbenikov in pevcev.

DSC_3064-copy

Zbrani v DOSOR-jevi veliki restavraciji

Po strokovni plati tamburaško skupino »Bisernica« vodi Marjan Črešnjovnjak, s svojimi instrumenti pa igrajo tako imenovani »Farkaš sistem«. Igrajo in pojo slovenske ljudske pesmi, pri teh so seveda v ospredju domače štajerske oziroma prleške pesmi. Na repertoar pa uvrščajo tudi skladbe znanih slovenskih glasbenikov (Slavko in Vilko Avsenik, Lojze Slak), kot tudi dalmatinske pesmi ter skladbe in pesmi številnih znanih tamburaških skupin nekdanje skupne domovine Jugoslavije.

DSC_3073-copy

Solist-vokalist Janez Forjan

Nekatere pesmi, ob zvokih tamburic, zapoje kot solist Janez Forjan, pa tudi ženski vokalistki, Biserka in Janjica, nista »od muh«.

DSC_3074-copy

»Bisernica« v elementu

Ob tem naj omenimo zelo uspešen njihov nastop na tradicionalnem vsakomesečnem praznovanju rojstnih dni stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, ki  je za letošnji peti mesec v letu bil izveden v četrtek, 26. maja dopoldne.

DSC_3098-copy

Pevki Biserka in Janjica

Tedaj je praznovalo šestnajst stanovalk in stanovalcev, med temi je bila najstarejša , 93-letna Angela Šijanec, a z okroglo 90-letnico stanovalec Jakov Pavlin. Vsi so prejeli simbolična darilca (etui za očala ali mobilec), ni pa manjkala niti torta iz DOSOR-jeve kuhinje. Ob zvokih tamburic so nekateri celo zaplesali.

Besedilo in fotografija: Filip Matko