ZAVRŠEN DOKUMENTARNI FILM REŽISERA RADA BAKRAČEVIĆA “PUTEVIMA PRAVOSLAVLJA”

    Časopis sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Piše: Ivan Rajović

PATRIJARH IRINEJ: “ČLANOVI FILMSKE EKIPE PUTEVIMA PRAVOSLAVLJA SU DOBRODOŠLI U PRAVOSLAVNU CRKVU, ČIJA ĆE VRATA BITI UVEK OTVORENA ZA NJIH”

VLADIKA ANDREJ: “FILM PUTEVIMA PRAVOSLAVLJA JE PUTOKAZ KA BOGU I PRAVOM PUTU”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blagoslov Njegove svetosti Patrijarha Irineja Radetu Bakračeviću  za snimanje filma »Putevima pravoslavlja«

24. FOTKA KUPLEN - NJEGOVA SVETOST PATRIJARH IRINEJ IMG_5824

Prvi kadar napravili su ispred crkve Svetog Marka u Beogradu, kada je Njegova Svetost Patrijarh Irinej blagoslovio članove filmske ekipe

U subotu 28. maja 2016 Visoko preosveštenstvo Mitropolit Porfirije na Slavi pravoslavne crkve Ćirila i Metodija u Mariboru dao je blagoslov Radu Bakračeviću za završeni dokumentarni film.

2

Maribor 28. maja 2016 – Slava Ćirila i Metodija pravoslavne crkve Maribor, okupila je rekordan broj vernika iz Slovenije i Austrije. Stiglo je i više ruskih vernika, koji žive u ovim krajevima.

Da bi slava potekla u još svečanijoj atmosferi pobrinuo se režiser Rade Bakračević, koji je ove nedelje završio svoj dokumentari film “Putevima Pravoslavlja” i kopiju filma u crkvi na slavi poklonio Mitroplitu dr. Porfiriju, od koga je tražio blagoslov za film. Kao što je već od ranije poznato Rade Bakračević je za snimanje svog filma dobio blagoslov od njegove Svetosti Patrijarha Irineja, koji je tom prilikom izrekao lepe reči za filmsku ekipu: “Pravoslavna crkva stoji za snimanjem vašeg dokumentarnog filma Putevima pravoslavlja i kad god pokucate na njena vrata biće vam otvorena”.

 

IMG_0144

Tako je u subotu na slavi mariborske crkve, pred 350 vernika Mitropolit Porfirije dao blagoslov za početak prikazivanja filma po svim državama u kojima postoje pravoslavni hramovi. Dr. Porfirije je obećao prikazivanje filma na teritoriji Hrvatske i Slovenije. Iz Beograda je stigla vest u kojoj Episkop toplički Arsenije poziva Rada Bakračevića da prikaže svoj film septembra meseca u Kripti Hrama Svetog Save u BeograВладика Јоаникије - 2015-02-10 10.11.27

Vladika Joanikije

Film će biti prikazan u Mariboru, Ljubljani, Beču, Zagrebu, Zrenjaninu. Televizija “HRAM” iz Beograda će ga prikazati u svom redovnom programu. O završetku snimanja filma već su RTS satelitski program u svojoj emisiji: “Srbija na vezi”, Radio Beograd u emisiji: “Večeras zajedno” i najveći dnevni časopis na Balkanu »Večernje novosti« obavestili svoje gledaoce, slušaoce i čitaoce,

 

IMG_0332

Čestitke od predstavnika bratske crkve nadškofa Alojzija Cvikla

Rade Bakračević nas je obavestio:  »Stvaralački napor nas Srba na prostorima na kojima smo se zatekli po raspadu naše nekadašnje zajedničke domovine zahteva od nas, koji smo ostali daleko od naše otadžbine, da još čvršće povežemo naš narod sa Maticom. Želimo da se nacionalno, privredno, ekonomski, prosvetno i verski održimo.

IMG_8583

Bakračević je dobio čestitke i od nadškofa nemačkog grada Marburga, koji je pobratimljen sa mariborskom crkvenom opštinom

Da sačuvamo srpski jezik, kulturu, veru i ne na kraju i naše običaje koje smo sa sobom doneli u tuđi svet. Članove filmske ekipe sam sastavio iz stručnjaka i onih, koji nisu zahtevali honorare. Imali smo finansijska sredstava samo za materijal i osnovne putne troškove. Važno je bilo, da smo obezbedili novac za kamere i fotoaparate. A onda smo krenuli u akciju snimanja po pravoslavnim hramovima od Maribora do Svete Gore Atos.

 

 GRADONAČELNIK KRALJEVA MARKO PETROVIĆ, MI PREDAJE PRIZNANJE ZASLUŽNI GRAĐANIN KRALJEVA

Njegove aktivnosti nagradili su članovi opštinske skupštine Kraljeva, koji su mu dodelili priznanje: »Zaslužni građanin Kraljeva«

U  dokumentarnom filmu Putevima Pravoslavlja koji traje  90 minuta  prikazali smo sledeća visoka preosveštenstva: Moskovski Patrijarh Kiril i cele Rusije, Patrijarh carigradski Vartolomej, Patrijarh Irinej, Iguman Arhimandrit Metodije Manastir Hilandar, Vladika Andrej iz Beča, Dr. Porfirije, Mitropolit zagrebačko – ljubljanski, pokojni Mitropolit Jovan, zagrebačko ljubljanski i cele Italije, Vladika Grčki, 60 sveštenika iz XXI. Konferencije pravoslavnih predstavnika, koja je održana u Ljubljani, Vladika žički G. Justin, Vladika G. Vasilije, Sremski Karlovci, Vladika crnogorski G Joanikije. U pomoć su mi priskočili: Zdravko Majstorović, Vladeta Matović, glavni inženjer gradnje Hrama Svetog Save, Zorica Zec, Gradimir Stanić, Biljana Kostić (Patrijaršija), Nenad Radomirović.

P1030967

Čestitke za film režiseru Bakračeviću izrekao je i Andrej Fištravec, gradonačelnik Maribora

IMG_9416

Milada Kalezić, prva dama slovenačke drame, je na filmu svojim prijatnim glasom dočarala srpsko pravoslavlje

Prikazali smo svetinje naše Svete Crkve: Ikona Svete Bogorodice Trojeručice iz Manastira Hilandara snimljena kada je prvi put posle 800 godina iznešena iz Hilandara i prenesena lađom i kolima do Crkve Svetog Dimitrija u Solunu, Požar na Hilandaru, Srpsko groblje u Solunu, Srpska carska lavra Manastir Hilandar, Manastir Gračanica i Manastir Dečani na Kosovu i Metohiji, Srpska carska lavra manastir Studenica, manastir Ras, manastir Žiča, Hram Svetog Save, Kripta Hrama Svetog Save iz Beograda, Crkva iz slovenačke Bele Krajine, mariborska crkva, Crkva Svetih Ćirila i Metodija iz Ljubljane, Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, poznatiji kao Preobraženjska crkva,  1.700 godina Milanskog edikta, i mnogo drugih aktivnosti vezanih na našu Pravoslavnu crkvu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čestitke od Njegovog kraljevskog visočanstva Princa Aleksandra Karađorđevića

Film je posvećen srpstvu i Pravoslavlju«Bakračević je sve uradio, takoreći, do savršenstva i nije čudno, da je već na početku promocije filma dobio mnoga priznanja od onih koji su imali prilike, da vide pojedine delove filma. Bakračević je, kako kaže, ispunio svoje mladalačke želje, koje su nastale još u gimnazijskim danima u Kraljevu, kada je redovno posećivao manastir Žiču.

 IMG_7171- JA U ZAGRLJAJU IGUMANA METODIJA

 Blagoslov je dao i Iguman Metodije

  Produkcija:

Organizator: Rade Bakračević, režiser i autor filma

 Snimatelji: Rade Bakračević, Zdravko Majstorović, Aleksander Bakračevič, Petar Obradović.

Pisci teksta: Rade Bakračević, Ivan Rajović, Zorica Zec, Rade Živković.

Tekst čitaju: Milada Kalezić, Božidar Manojlović, Rade Bakračević.

MAJSTOROVIĆ

Veliku pomoć pružio mu je Zdravko Majstorović, poznati fotoreporter

Stručni saradnici: Zorica Zec, Rade Živković, Slavka Bakračević, Nenad Radomirović, Hadži Momir Bakračević, Biljana Kostić, Gradimir Stanić.

Montažeri: Štefan Celec, Danijel Grah.

Produkcija: 2016

BORUT PAHOR i fotoreporter ALEKSANDER BAKRAČEVIČ

U filmskoj ekipi, veoma aktivan, bio je i fotoreporter Aleksander Bakračevič iz Maribora

Film su podržali: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i »Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti«.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ikone na svakom koraku filma

 

Završetak dokumentarnog filma režisera Rada Bakračevića prve su objavile »Večernje novosti«, najveće dnevne novine na Balkanu.

 Iskustvo Rada Bakračevića, ali očigledno i nedovršenu ideju, koju ni mnogi pre njega nisu mogli da zaokruže u jedan zatvoren i definitivni sistem, što je i nemoguće, Bakračević je nastavio posegnuvši opet za kamerom kao alatkom i dao se na put u obilazak srpskih svetinja, od Srbije ka Svetoj Gori i nazad, prateći verovatno proces, odnosno tok širenja pravoslavlja koji je, kako će se pokazati kroz vekove, obostran i sinergičan, kao i sama religija, uostalom.

PIVEC IN BAKRAČEVIĆ

Svoje viđenje aktivnosti članova Štajerske zajednice izrekao je i Franci Pivec, predsednik “Zveze kulturnih društev Maribor”

Gradimir Stanić – čovek za sve informacije bitnog značaja za srpsku Patrijaršiju Vest da je  Rade Bakračević iz Maribora snimio film Putevima pravoslavlja možda je neke i iznenadila, ali ima i onih koji su je primili kao sasvim očekivanu i, reklo bi se, logičnu informaciju.
Oni koji poznaju Bakračevića spremni su na svakakva iznenađenja, uglavnom prijatna, ali su to vremenom prestala da budu iznenađenja i postali svojevrsni stepenici ka katarzi sveukupnog doživljaja sveta ovog multimedijalnog kreativca. Skoro da nema oblasti koje se Bakračević nije dotakao tokom svoje sada već zrele i prebogate životne avanture. Nauka, fotografija, žurnalistika, poezija, etnologija, kultura…samo su neke od oblasti koje je prigrlio i dao im svoj pečat, ali nadasve pečat humaniste i stvaraoca čije su kreacije zasnovane na težnji za povezivanjem ljudi na globalnim prostorima i ostvarivanju zajedništva kroz ono što je najbolje u njima. O tome najbolje svedoče priznanja koja je tokom života dobio, ali i njegovi kontakti sa svim iole značajnim sudionicima društveno-političkog života.

prvi sastanak u GRACU

U snimanju filma učestvovali su i članovi Štajerske zajednice iz Graca

U skladu sa tim bilo je sasvim logično očekivati da će Bakračević u tom svom hodu ka kreativnom ostvarenju svojih altruističkih i atavističkih vizija otići i dalje, ka nemogućem, tražeći pravi i najbolji umetnički izraz u koji će utkati svoja htenja, udahnuti mu svoju ideju i kroz njega saopštiti svoj ljudski i umetnički kredo: da je dobro, a ne zlo, zapravo ono što ljude čini pravim predstavnicima ljudske vrste.

1.700 GODINA MILANSKOG EDIKTA BEOGRAD - NIŠ 7 DO 9. OKTOBAR (4)

 Ruski patrijarh Kiril, Vaseljenski patrijarh Vartolomej vrhovni predstojatelj Carigradske patrijaršije „prvi među jednakima“ patrijarsima Pravoslavne crkve i Srpski patrijarh Irinej

I tako je došao do filma, sedme umetnosti, najplastičnije, najsveobuhvatnije i najizražajnije u smislu da saopšti ono što se želi reći. Proizvod toga je bio njegov prvi film “Srbska carska lavra, manastir Hilandar na Svetoj Gori – Atos” koji je prošle godine prikazan i naišao na više nego dobar prijem, čak bi se moglo reći oduševljenje gledalaca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vest o završetku snimanja filma odmah je stigla i do novinara RTV Slovenije, koji su hitno stigli u Maribor, da naprave intervju sa Radetom Bakračevićem

Možda nije na odmet pomenuti i to, da je Rade Bakračević, odlučivši da snimi dokumentarni film: „Putevima pravoslavlja” morao, uglavnom, da pokrije sve finansijske i ostale troškove. Imao je sreću da u svoju ekipu dobije vrsna filmska i književna imena iz svih država nekada zajedničke države, koji su mu pružili pomoć, a da za to nisu zahtevali nikakvih honorar.

 

1-DAM_2512.1

U toj ekipi, pored Rada Bakračevića, režisera, snimatelja, pisca teksta i finansijera – takoreći „devojke za sve” su i: Zdravko Majstorović, fotoreporter iz Murske Sobote, Aleksander Bakračevič, snimatelj iz Maribora, Ivan Rajović, književnik i novinar iz Kraljeva.

IMG_5492

Zorica Zec, novinar, “Zlatno pero Štajerske” za film je mnogo doprinela svojim poznavanjem Srpske Patrijaršije

Zabeležimo još neka imena ljudi, koji su mu skočili u pomoć: Zorica Zec, novinar srpske Patrijaršije iz Beograda, Hadži Momir Bakračević, stručni saradnik iz Kraljeva, Gradimir Stanić, upravitelj fondacije Srpske Pravoslavne crkve iz Beograda, Biljana Kostić, kustos muzeja Srpske Patrijaršije iz Beograda, Marjan Pungartnik, književnik, generalni sekretar Saveza kulturnih društava Slovenije iz Maribora, Milada Kalezić, prva dama slovenačke drame iz Maribora, Borivoje Manojlović, pevač iz Benedikta, Dobre Stojanovski, Zoltan Časar i Goran Gelev, svi iz Radenaca. Ta imena biće zapisana zlatnim slovima u analima Pravoslavlja.

 

TERŠAR

Čestitke od Igora Teršara, direktora “Javnega sklada za kulturne dejavnosti”, koji su sufinansijer snimanja filma

Iskustvo Rada Bakračevića, ali očigledno i nedovršenu ideju, koju ni mnogi pre njega nisu mogli da zaokruže u jedan zatvoren i definitivni sistem, što je i nemoguće, Bakračević je nastavio posegnuvši opet za kamerom kao alatkom i dao se na put u obilazak srpskih svetinja, od Srbije ka Svetoj Gori i nazad, prateći verovatno proces, odnosno tok širenja pravoslavlja koji je, kako će se pokazati kroz vekove, obostran i sinergičan, kao i sama religija, uostalom.

-VLADIKI GRČKOM LJUBIM RUKU

U filmu su zabeležene reči grčkog Vladike Teoklitosa: “BOMBE KOJE SU OD NATO ALIJANSE PADALE NA SRBIJU, PADALE SU I NA NAŠA SRCA” .

I koliko god se tražio, čak zahtevao, univerzalni ili osobeni iskaz u pravljenju ovakvih filmova oni neosporno poseduju najveću dozu religioznog pristupa, prenaglašene duhovnosti i već stereotipne ali delotvorne crkvene dogme, udaljavajući se od turističkog ili prosto umetničkog viđenja. To ih u većini slučajeva čini i propagandnim materijalom i dodatnim sastojkom „opijuma za narod” gušeći sa druge strane širinu sa koje se mogu sagledavati i saopštavati istorijski, filozofski, nacionalni i mnogi drugi slojevi koji su u njima sačuvani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Celjski škof Stanislav Lipovšek

Istovremeno, iako sa istom tematikom, ova i ovakva umetnička dela uvek nose i duh vremena u kojem nastaju, bar kad je u pitanju rediteljski pristup pa i tehnika njihovog nastanka, a zanimljivo je posmatrati i reakcije publike koje i te kako znaju da budu začuđujuće u skladu sa tim iz kakvog ideološko-verskog podneblja dolaze i političkog trenutka u kojem se sve to dešava.

1-DAM_2512.1

Na ovoj sednici su članovi Štajerske zajednice odobrili režiseru Bakračeviću, da počne sa snimanjem filma.

Ovo je posebno karakteristično za prostore bivše Jugoslavije, a sada regiona, posebno Srbije, koje se pravoslavlje ponajviše tiče. Da li je potrebno naglašavati posebno da se radi o narodu koji se polako vraća pravoslavlju koje mu je decenijama bilo uskraćeno kao jedan od vidova nacionalnog identiteta od suštinskog značaja. To je proces koji ide dosta sporo, ali ide, a dokle se stiglo najbolje govori podatak da je i Hilandar kao „bastion” pravoslavne vere u Srba u kojem je sačuvana izvorna i nekrivotvorena istorija ovog naroda za mnoge još uvek velika nepoznanica ili novost sa kojom se tek upoznaju, U tom smislu i film „Putevima pravoslavlja” osim umetničkog, turističkog i novinarskog pristupa ima i edukativni karakter, što ga sve skupa čini posebnim i vrednim delom.

Afred Štingl in Rade Bakračević-001

   Lepe reči za film “Putevima pravoslavlja” stigle su i iz austrijske strane od Alfreda Štingla, nekadašnjeg višegodišnjeg i veoma uspešnog gradonačelnika Graca, koji pripada društvu “Štajerska zajednica”

Sama tematika, imajući u vidu da se radi o istorijskim spomenicima hiljadugodišnje starosti, već sama po sebi je zanimljiva do te mere da i ono što je samo „okom” kamere zapisano predstavlja ekskluzivni materijal kojem, ne retko, nije ni potrebna nikava nadgradnja. Ali baš ona, ta nadgradnja koja se očekuje od autora, jeste ono što delu daje pečat originalnosti i smisao kreativnosti. I za to se Bakračević pobrinuo već odabirom svoje ekipe koja je stala iza njega i pristala da bude utemeljena i čvrsta podloga na putu kojim je Bakračević krupnim rediteljskim koracima zakoračio u filmski svet.

IMG_5847

Patrijarh Irinej je Radetu Bakračeviću dugo govorio o Pravoslavlju

1 (7)

Na filmu smo zabeležili i katastrofalan požar na Hilandaru 2004. godine

Tri Patrijarha: Vaseljenski, ruski i srpski

Posle odgledane prve verzije filma Njegovo visokopreosveštenstvo g. Porfirije pohvalilo je umetničko delo režisera Bakračevića i pozvalo ga, da mu posle prikazivanja filma na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma (maja meseca) u Sarajevu prikaže film u Zagrebu u prostorijama Pravoslavne crkve. I Njegovo preosveštenstvo Iguman Metodije je izjavio da su članovi filmske ekipe uvek dobrodošli na Svetoj Gori Atos, a   vladika Andrej je rekao : „Dokumentarni film Radeta Bakračevića “Putevima pravoslavlja” je srpska svetinja i putokaz ka Bogu i pravom putu“.

DUŠAN JOVANOVIĆ I RADE BAKRAČEVIĆ IMG_9427

Dušan Jovanović, poznati slovenački režiser izrekao je Radetu Bakračeviću dobrodošlicu među međunarodnim režiserima

Zabeležimo i reči njegove Svetosti Patrijarha Irineja, koje je pred kamerom izjavio režiseru i snimatelju Bakračeviću: „Pravoslavna crkva stoji iza vašeg projekta, odnosno filma “Putevima pravoslavlja”. Kad god pokucate na vrata Pravoslavne crkve biće vam otvorena”.I bila su, kako je i obećano.

PATRIJARH PAVLE (4)

Na filmu  je i Njegova svetost Patrijarh Pavle, prilikom davanja blagoslova pravoslavnoj crkvi Ćirila i Metodija u Ljubljani

Za septembar ove godine (posle slikanja ikona u Hramu Svetog Save)  zakazana je svečana promocija filma u Kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Pored zvanica, crkvenih velikodostojnika i ljudi iz kultrnog i društvenog života na promociji će se pojaviti i kompletna ekipa filma sa Radetom Bakračevićem na čelu. Do tada, preostaje nam da čekamo i živimo u uverenju da će film o putevima pravoslavlja naići na priznanje kakvo se i očekuje, a ono nije malo. Jer, sve što je Bakračević do sada uradio nailazilo je na poštovanje, odobravanje i uvažavanje kompetentnih pratilaca. Ovo je samo još jedan dragulj u kruni njegovih nastojanja, ne samo da se dokaže kao svestrani autor, već i da kompletira svoje obimno delo, opus kulturnog hodočasnika i pregaoca koji je svoj život posvetio izgradnji mostova među ljudima, kulturama i narodima. Tim mostovima sada prolaze i “Putevi pravoslavlja” u jednoj od najznačajnijih misija kakvu čovek za života može da zamisli i ostvari. Već samim tim Rade Bakračević se, zlatnim slovima upisao u knjigu dostojanstvenika koji zaslužuju veliko poštovanje i slavu. No, o tome će se čuti nešto više na promociji od mnogo kompetentnijih tumača njegovog lika i dela. Zabeležimo još jednu radosnu vest. “Zveza kulturnih društev Slovenije” je pre nekoliko dana Rada Bakračevića proglasila počasnim članom. Na taj način su Slovenci pre Srba ocenili kulturne aktivnosti ovog vrsnog umetnika.