Na Račkem vrhu opomin na leto 1935

DSC_3195-copy

Kipa Jezusa in Marije v kapelici na Račkem vrhu

Blagoslov že drugič prenovljene kapelice

Nad štajersko »deželo treh src« v Občini Radenci, je eden izmed vinskih gričev tudi Rački vrh. In pri hišni številki 4 so se 29. maja po 12. uri pričeli zbirati vaščani tega kraja pri tamkajšnji domačiji Berdenovih, kakor tudi številni njihovi sorodniki in znanci.

DSC_3197-copy

Kapelica na Račkem vrhu 4

Kajti Bojana Berden je s svojimi možem Vladimirjem pripravila slovesnost z blagoslovitvijo prenovljene kapelice iz leta 1935 ob domači hiši.

DSC_3206-copy

Zakonca Bojana in Vladimir Berden

Po doslej znanih podatkih je torej bila kapelica zgrajena leta 1935, o čemer zatrjuje vklesana letnica v betonskem  okviru. In ta betonski okvir je dandanes še edini originalni del, ki se je ohranil.

img059-copy

Poroka Frančke Lah, v ozadju kapelica sredi stanovanjske hiše

Ob nastanku je bila kapelica vgrajena v sredini zunanje stene stanovanjske hiše, v njej pa sta bila kipa Jezusa in Marije. V stanovanjski hiši so skupaj stanovali sorojenci: dve sestri – nuni in njun brat.

DSC_3218-copy

Župnik Frančišek Horvat s Kapele

Kapelica bi naj bila zgrajena po nekakšni zaobljubi. V tej hiši je vsekakor bila doma božja beseda, o čemer je pričalo veliko število božjih podob, križev, Jezusi in Marije ter kipci iz lesa skoraj vseh svetnikov. Kam so odšle sestri – nuni ni podatka, njun brat pa je hišo s celotnim posestvom podaril svoji nečakinji Frančki Lah, le-ta pa je leta 1963 hišo prodala družini Berden (Vladimir st. in Matilda ter otroci Marjan, Vladimir in Miran).

DSC_3223-copy

Branje berila

Nekaj let je družina Berden stanovala v tej hiši, nato pa so se odločili, da staro hišo porušijo in zgradijo novo. Kapelico, ki je bila sredi stanovanjske stavbe, so želeli ohraniti, zato so jo v času gradnje skrbno shranili. Leta 1970, ko je bila nova hiša dograjena, so kapelico obnovili in jo postavili ob novi stavbi, kjer stoji še danes. V kapelici sta kipa Jezusa (letnica izdelave ni znana) in Marije (letnica izdelave 1872), ki ju je pa že precej načel zob časa.

DSC_3243-copy

Blagoslovitev kapelice

Med leti 2011 in 2015 so Berdenovi prenovili zunanjo podobo stanovanjske hiše, odločili pa so se tudi za obnovitev kapelice s kipoma. In prav temu je bila namenjena slovesnost zadnjo nedeljo v maju. Ob 15. uri je tako zapel Kapelski kvintet Klopotec, verski obred z blagoslovom kapelice pa je opravil župnik cerkve svete Marije Magdalene spokornice na Kapeli Frančišek Horvat.

DSC_3257-copy

Bojana Berden bere zgodovino kapelice

 

Po verskem obredu je o zgodovini in ohranitvi kapelice govorila Bojana Berden, sledilo pa je druženje z bogato domačo pogostitvijo vseh prisotnih.

Filip Matko Ficko

Priložene fotografije:

0059: Poroka Frančke Lah, v ozadju kapelica sredi stanovanjske hiše

3195: Kipa Jezusa in Marije v kapelici na Račkem vrhu

3197: Kapelica na Račkem vrhu 4

3206: Zakonca Bojana in Vladimir Berden

3218: Župnik Frančišek Horvat s Kapele

3223: Branje berila

3243: Blagoslovitev kapelice

3257: Bojana Berden bere zgodovino kapelice