Rade Bakračević praznuje danes 77- let

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Že pol stoletja v novinarskem poslu

 O Radetu Bakračeviću ni moč vsega napisati

Že pol stoletja »medi« med različnimi mediji Radoslav (Rade) Bakračević, 77-letnik iz Radencev, ki je v svojem dolgoletnem novinarskem delu bil sodelavec številnih časopisov in revij, bil tudi sam urednik in izdajatelj, zadnji dve leti pa se je poleg svojega obveznega fotografiranja lotil še scenaristike, režije in snemanja dokumentarnih filmov.

Rojen je bil 24. junija 1939 v Raški, tedaj Kraljevina Jugoslavija, danes Republika Srbija. V rojstnem kraju je obiskoval osnovno šolo in nižjo gimnazijo, višjo gimnazijo pa končal v Kraljevem. Ker je tedaj podjetje Magnohrom iz Kraljeva potrebovalo strokovnjake, inženirje metalurgije, se je leta 1960 vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani – oddelek za metalurgijo, kjer je diplomiral leta 1966 ter se kasneje specializiral za ognjevarne materiale. Tako je delal  skoraj 25 let kot strokovni predstavnik podjetja »Magnohrom« iz Kraljeva za področje Slovenije in Hrvaške do leta 1990. Tega leta so bila predstavništva v bivši skupni državi ukinjena, zato je Rade Bakračević  ustanovil svoje podjetje »Bajus d. o. o.« Radenci, ki je postalo ekskluzivni zastopnik Industrije »Magnohrom« Kraljevo v Sloveniji. Kasneje je njegova družba »Bajus d.o.o.«  prevzela tudi zastopanje podjetja »Gibnjara« Kraljevo za področje Slovenije in Avstrije ter podjetje »Šamot« iz Aranđelovca. Bakračevićevo podjetje »Bajus d.o.o.« je imelo tudi svojega zastopnika v Srbiji in sicer firmo »Centroistok« iz Bora, ki je tržila mineralno vodo »Radenska« v vzhodni Srbiji. Bil je dvakrat podjetnik leta v Sloveniji (2001 in 2002). Upokojil  se je leta 2002.

Že v času študija je leta 1963 spoznal svojo bodočo soprogo Melito, se poročil dve leti pozneje ter se odločil živeti v Gornji Radgoni, od koder je bila žena doma. Soproga je bila zaposlena v »Radenski« Radenci in tako sta zgradila stanovanjsko hišo v Lackovi ulici v Radencih, kjer živita še danes. V zakonu se jima je rodila hčer Karin in imata že  vnuka Aleksandra. Žena Melita se je upokojila leta 2005.

Kot občan v Radencih se je vključil v aktivno delo v domači krajevni skupnosti ter Turističnem društvu Radenci, ki ga je leta 1956 ustanovil tedanji direktor »Slatine Radenci« Hugo Kemer. V tem društvu je bil Rade Bakračević od leta 1980 dalje član izvršnega odbora, v letih 1985 – 1991 pa tudi njegov predsednik. Bil je to »zlati čas« delovanja tega društva: doseženo 1. mesto za najbolj urejen kraj v Sloveniji leta 1984, 1985, 1987 in 1990; 2. mesto za najbolj urejen kraj v Sloveniji leta 1986 in 3. mesto za najbolj urejen kraj v Sloveniji leta 1982. Poleg tega je bil  organizator mednarodnih festivalov cvetja z več kot 50 razstavljavci iz Slovenije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške. V Radencih so tedaj nastopali številni pevci in glasbene skupine na prireditvah Radenska noč, izbori miss… Turistično društvo Radenci in njen predsednik Rade Bakračević sta prejela Turistični nagelj Televizije Slovenija, Rade Bakračević tudi srebrni znak Turistične zveze Slovenije. Še sedaj je Rade Bakračević predsednik občinske komisije za ocenjevanje urejenosti krajev Občine Radenci ter predsednik komisije za ocenjevanje urejenosti krajev pri Pomurski turistični zvezi.

In sedaj k njegovemu novinarstvu. Štirideset let je pisal za več časopisov v nekdanji  skupni državi, SFR Jugoslaviji. Rade Bakračević je bil 10 let honorarni dopisnik časopisa »Politika Ekspres«  in revije »Praktična žena«. Dvajset let je pisal za »Sportske novosti«, pet let tudi za hrvaški »Večernji list«. Še vedno piše za časopis »Kurir«, ki se tiska v Srbiji in Nemčiji. Bil je štiri leta glavni in odgovorni urednik revije »Kontakt«, pa tudi glavni in odgovorni urednik revije »Mostovi«. Že deset let ureja spletni časopis »Štajerske novice«. Od 1970 leta je bil član Društva novinarjev Jugoslavije, potem pa član Združenja novinarjev Slovenije.  Za urejanje revije »Mostovi« je prejel priznanje od Ministrstva za diasporo Republike Srbije. Reviji »Kontakt« in »Mostovi« je financiralo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Spletni časopis »Štajerske novice« pa sedaj financirata Ministrstvo kulture Republike Srbije in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Na področju kulture je bil pred desetimi leti ustanovitelj Srbskega kulturnega društva »Štajerska skupnost« v Mariboru in je zato letos prejel naziv častnega člana Zveze kulturnih društev v Mariboru. Kajti poleg organizatorskega in novinarskega dela Rade Bakračević piše tudi pesmi ter nastopa na številnih literarnih srečanjih, po Sloveniji pa tudi v drugih državah.

Skupaj s skupino politikov iz Kraljeva je pred desetimi leti sodeloval pri vzpostavljanju novih partnerskih vezi med Mariborom in Kraljevem. Takrat so ga politiki teh dveh partnerskih mest predlagali za častnega konzula, ki naj bi vzdrževal odnose med mestoma oziroma občinama dveh držav. Od tedaj Rade Bakračević aktivno sodeluje pri vzpostavljanju novih stikov na gospodarskem, kulturnem in športnem področju med Slovenijo in Srbijo. Tako je leta 2003 prejel občinsko priznanje Občine Kraljevo za svoje humano delo in za razvoj poslovno-tehničnega, kulturnega in športnega sodelovanja med Mariborom in Kraljevem.  Rade Bakračević je tudi zaslužni meščan mesta Kraljevo. Leta 2005 mu je  Kulturno prosvetna skupnost Srbije podelila zlati znak za dolgotrajno nesebično in ustvarjalno delo pri širjenju kulture.

Filip Matko Ficko