Predsednik vlade sprejel hrvaško predsednico republike Kolindo Grabar Kitarović

IKB_3035

Foto: Rade Bakračević

KOLINDA I CERAR

Ljubljana, 24. junij 2016 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes sprejel predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar Kitarović, ki se v Sloveniji mudi na uradnem obisku na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja in udeležuje slovesnosti ob slovenskem dnevu državnosti. Predsednik vlade in hrvaška predsednica sta v pogovoru potrdila prijateljstvo med narodoma in izpostavila izjemen pomen dobrega sodelovanja na gospodarskem področju.

 

KOLINDA I CERAR MG_7947

Predsednik slovenske vlade in hrvaška predsednica republike sta se strinjala, da gospodarstvi obeh držav znata sodelovati in prepoznavati priložnosti, predvsem na področjih investicij in turizma. Sogovornika sta izmenjala stališča o aktualnih vprašanjih, s katerimi se soočata Evropa in soseščina, pri tem sta posebej izpostavila današnji rezultat britanskega referenduma o članstvu v Evropski uniji, položaj v Ukrajini in odnose na Zahodnem Balkanu, pri čemer sta se strinjala o pomembnem prispevku procesa Brdo-Brijoni. Slovenski premier in hrvaška predsednica sta govorila tudi o migracijah in soočanju z njimi ter soglašala, da morata državi pri teh vprašanjih čim bolje sodelovati in komunicirati.

Slovenski premier Cerar in hrvaška predsednica Grabar Kitarović sta se dotaknila tudi odprtih vprašanj med državama, kjer sta poudarila pomen konstruktivnosti in dialoga v smeri iskanja rešitev. Republika Slovenija in Republika Hrvaška sta istočasno stopili na samostojno pot ter se medsebojno prvi priznali, zato sta sogovornika v imenu držav in v tem duhu tudi eden drugemu čestitala in zaželela lepo praznovanje.