DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA U AUSTRIJI

Fišer: Dokaz funkcionisanja pravne države

 

PREDSEDNIK FISCHER MG_0629

Predsednik Austrije Hajnc Fišer  (foto: Rade Bakračević)

BEČ – Odlazeći predsednik Austrije Hajnc Fišer i austrijski kancelar Kristijan Kern ocenili su danas da je odluka Ustavnog suda o ponavljanju drugog kruga predsedničkih izbora dokaz funkcionisanja pravne države.

U javnom obraćanju Fišer je istakao da smatra da je ovo važan dan jer je austrijska demokratija položila jedan važan test, javlja  Tanjugov izveštač.

„Ustavni sud je imao veoma težak zadatak i rešio ga je na način da kao predsednik Austrije mogu biti ponosan i olakšava mi posao da mogu da se o tome izjasnim i obratim i međunarodnoj javnosti”, naglasio je Fišer.

On je istakao da je Ustavni sud jasno stavio do znanja da su se desile stvari koje se mogu dogoditi, ali da postoji instanca koja se time bavi, analizira ih i donosi odluke u skladu sa pravnom državom, kao i da nije čuo niti jedan glas osporavanja.

„Kod nas su se desile greške i dogodilo se što se mora dogoditi u demokratiji da se ukaže na te greške. Uveren sam da će ponovljeni izbori biti održani uz striktno poštovanje zakona, a Austrija će dobiti ishod u interesu budućeg šefa države. Predsednik mora imati mandat koji ne sme biti doveden u pitanje, a bez odluke Ustavnog suda ostale bi otvorene sumnje”, ukazao je Fišer.

Obraćajući se međunarodnoj zajednici, Fišer je rekao da su protekle nedelje bile bolne po Austriju, ali da su okončane jasnoćom, što će ući u istoriju zemlje kao nešto pozitivno.

Fišer je izrazio očekivanje da će izbori biti održani bez nepotrebnih odlaganja, a da će privremeno rešenje obavljanja dužnosti predsednika Austrije od strane tri predsednika parlamenta biti samo privremeno.

Odlazeći predsednik Austrije je rekao da očekuje da se izbori održe u septembru, ili najkasnije početkom oktobra, uz nadu da će ipak biti u septembru.

On je naglasio da želi da se iz ovih izbora izvuku pouke, i da bi bilo dobro da predstojeća predizborna kampanja bude kratka, sa pauzom tokom leta, i protekne samo u sučeljavanju stavova i ideja.

Fišer je kazao da se njegov mandat završava 8. jula i da je već razgovarao sa tri predsednika parlamenta o važnoj ulozi tokom preuzimanja dužnosti šefa države.

Austrijski kancelar Kristijan Kern ocenio je danas da nema razloga za emocije i da se odluka najviše sudske instance mora primiti k znanju.

Prema njegovim rečima Ustavnu sud je veoma brzo, objektivno i na transparentan način vodio ovaj slučaj, rekavši da je važno za pravnu državu da ne sme biti sumnje u demokratiju.

On je podvukao da Ustavni sud nije naredio ponavljanje izbora zbog manipulacija, već formalnih nepravilnosti u radu izbornih komisija.

Istovremeno je ukazao da se krivica, kao što je konstatovao i Sud, ne sme pripisivati članovima izbornih komisija, jer su važni ljudi koji žele da se angažuju u demokratijama.

”Ova odluka nije povod za emocije, već pokazuje da je naša pravna država stabilna. Želeo bih kratku predizbodnu kampanju, bez emocija. Vlada će morati da donese odluku o predlogu termina za održavanje izbora, a u interesu nam je da to što bude pre”, podvukao je Kern.

On je apelovao na građane da iskoriste pravo glasa, iako je vidljiv umor od izbora, dodajući da je glasanje osnovni element demokratije.

Što se imidža Austrije u svetu tiče, Kern je, kao i Fišer, uveren da neće biti štete, te su poručili da odluka Ustavnog suda neće izazvati