Med slike, kipe in vino na Kog

DSC_4560

Vinogradnik Milan Hlebec

 

Člani bibličnega krožka ECOMS obiskali domačijo Hlebec

Člane bibličnega krožka pri Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti, ki iz tedna v teden ob četrtkih obravnavajo posamezna poglavja iz knjige Ricka Warrena »Življenje z namenom«, je v četrtek, 30. junija popoldne, pod brajdami pred domačijo, na lepo pogrnjenih mizah, postregel z dobrotami domače ljudske kuhinje kar gospodar Milan Hlebec, vinogradnik, kletar in sommelier.

DSC_4545

Domačija Hlebec na Kogu

Bila je to strokovna ekskurzija na obrobje Ljutomersko – ormoških goric, kjer skrbni gospodar Hlebec že več kot pol stoletja obdelujejo 40 tisoč trt chardonnaya, sauvignona, renskega rizlinga, muškata otonela, laškega rizlinga in šipona.

DSC_4550

Pod brajdami na dvorišču

Celih deset let je organiziral ter gostil umetnike, kiparje in slikarje, na likovnih kolonijah in tako se sedaj vsak gost, ki pride do te domačije, znajde med slikami in kipi, v stavbi sami, kot tudi vsenaokrog nje. Pa še vinsko klet je »obdelal« ustvarjalec – umetnik kovin Robert Jurak. Kar že vrsto let uspešno ustvarja na Kogu, v krogu svoje družine (žena Verica, sin Milan in hčer Mateja), Milan Hlebec predstavlja na svoji turistično vinogradniški kmetiji.

DSC_4553

V vinski kleti

Po zaužitju številnih domačih dobrot (tri vrste domačega kruha, meso iz tünke, zaseka, domače klobase, kuhana jajčka, vložene gobe, paprika, paradižnik, kumarice, domači ajvar…) ter prijetnem kramljanju so se člani bibličnega krožka podali še v vinsko klet, na degustacijo.

DSC_4569

Renski rizling suhi, letnik 2013, vino templarjev

Tam jim je govoril o zanimivih dogodivščinah iz bogate vinogradniške tradicije gospodar Hlebec ter nalival številne vzorce odlične vinske kapljice degustatorjem v kozarce. Bili so to: Šipon suhi, letnik 2015 (etiketa »Napolen Bonaparte); Sauvignon suhi, letnik 2015; Renski rizling suhi, letnik 2013 (etiketa »des Templiers«); Furkl (»Navihanec«) – posladka zvrst (Traminec in Muškat Otonel); polsladki rose Zweigelt (etiketa »Amore«); Ledeno vino (Laški rizling) in vinjak KOGNAC. Slovo je sledilo kar krepko po polnoči, v petkovo jutro.

DSC_4570

Vinski šampion: Hudi maček 2015 (polsuho peneče vino)

 Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko