46. mednarodni folklorni festival v Beltincih

Foto: Rade Bakračević in Zdravko Majstorović

 

P1050491

Brata Teofilović

Beltinci, 24. julija – Včeraj se je zaključil 1. del državnega srečanja odraslih folklornih skupin Le plesat me pelji, ki sta jo v okviru 46. mednarodnega folklornega festivala v Beltincih na velikem odru pod krošnjami Beltinskega parka pripravila Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Kulturno umetniško drutvo Beltinci. Na njem se je predstavil prvi del najboljših folklornih skupin Slovenije. Drugi del srečanja  bo potekal 15. 10. 2016 v Žalcu.

IMG_0092

Prireditev se je pričela s povorko vseh nastopajočih po ulicah Beltincev, nastopom domačinov: otroške folklorne skupine Veseli Marki iz Beltincev in plesno dobrodošlico v izvedbi KUD Beltinci, ki so prireditev tudi zaključili. Gledalce sta pozdravila župan občine Beltinci Milan Kerman in direktor JSKD mag. Igor Teršar.

IMG_0093

Na odru Beltinskega parka so se nato predstavile skupine, ki sta jih na podlagi ogleda sedmih regijskih srečanj izbrali državni strokovni spremljevalki Klavdija Žabot in dr. Urša Šivic: Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc mladi, Ljubljana, Odrasla folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Folklorna skupina Klas Prosvetnega društva Horjul, Folklorna skupina Ponikve, Kulturnega društva Dobrepolje, sekcija Ponikve in Akademska folklorna skupina France Marolt ŠOU Ljubljana.

 

IMG_0084

Njihov program je spremljala tričlanska strokovna žirija v sestavi: mag. Simona Moličnik, Tanja Drašler in Petra Nograšek.

IMG_0076

 Vse skupine, ki so bile izbrane na državno srečanje in so uspešno prestale tristopenjski sistem selekcije, so prejele zlato plaketo, dve skupini pa sta si po mnenju žirije zaslužili še posebni pohvali: Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc, Ljubljana je prejela zlato plaketo s pohvalo za glasbeno izvedbo, Folklorna skupina Ponikve, KD Dobrepolje pa je prejela zlato plaketo s pohvalo za najbolj prepričljivo predstavitev v celoti.

 IMG_0052

Čestitke vsem nastopajočim, vodjam in prejemnikom zlatih plaket s pohvalo, vsem folklornikom pa želimo prijetno poletje!