Zaskrbljenost v Ustanovi dr.Šiftarjeva fundacija

dsc_2886

Cerkev kot središče kraja Grad, na hribu v ozadju grad

Izjava glede nacionalizacije gradu pri Gradu na Goričkem

Ob javno objavljeni informaciji o sklepu Vrhovnega sodišča Republike Slovenije o vrnitvi premoženja na Goričkem v Prekmurju Ferdinanda Lindvaya Hartnerja njegovim potomcem se je z zaskrbljenostjo odzvala Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, ki ima svoj sedež v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v Občini Tišina. Tako sta Uprava in Programski svet Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF) na svoji skupni seji 16. septembra 2016 na Cankovi, sprejela izjavo za javnost, ki sta jo podpisala predsednik uprave UŠF Ernest Ebenšpanger in predsednik programskega sveta UŠF mag. Franc Kuzmič:

»Uprava in Programski svet Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF) sta se na svoji skupni seji, 16. septembra 2016 na Cankovi, seznanila z javno objavljeno informacijo o sklepu Vrhovnega sodišča RS o vrnitvi premoženja Ferdinanda Lindvaya Hartnerja njegovim potomcem.

dscn5079

Grb rodovine Szecheny nad grajskim vhodom

Uprava in Programski svet UŠF nista širše razpravljala o vseh vidikih te odločitve, čeprav je možno in utemeljeno razpravljati o njih, ob vseh znanih zgodovinskih in drugih dejstvih in okoliščinah.

Uprava in Programski svet UŠF pa odločno podpirata namero in prizadevanja pristojnih državnih organov, da bo grad na Gradu, kot kulturni spomenik državnega pomena, ostal še naprej v lasti Republike Slovenije in sedež Krajinskega parka Goričko.

dscn5078

Dvorišče gradu, največjega gradu na Slovenskem

Uprava in Programski svet UŠF ob tem z zadovoljstvom ugotavljata, da obstaja med UŠF in Javnim zavodom KS Goričko odlično, vzajemno in tudi širše družbeno koristno in produktivno sodelovanje. Tudi zato izražata pričakovanje, da bodo pristojni lokalni in državni organi še naprej podpirali prizadevanja vodstva KP Goričko za uspešno in kvalitetno vsestransko uveljavljanje njegove vloge v lokalnem, državnem in čezmejnem in srednjeevropskem okviru ter, da bodo v tem okviru z vsemi možnimi ukrepi pospešili tudi aktivnosti za dokončanje obnove in revitalizacijo največjega gradu na Slovenskem, gradu pri Gradu.«

Filip Matko Ficko