Evropa 16.10.2016: »Otroci rešujejo življenja«

 V Radencih usposabljanje šolarjev že 13. oktobra 2016

Vsako leto se 16. oktobra v Evropi obeležuje »Evropski dan oživljanja«. Letos se posebno pozornost namenja otrokom in zatorej poteka pod geslom »Otroci rešujejo življenja«.

Ob tem so partnerji tega programa, skupaj s sopodpisniki, na Ministrstvo Republike Slovenije za izobraževanje, znanost in šport naslovili pobudo, da se na osnovnih šolah uvede obvezni 2-uri nacionalnega izobraževalnega programa iz temeljnih postopkov oživljanja. Kajti raziskave in dolgoletna praksa v nekaterih državah potrjujejo, da bi se naj delež očividcev, ki začnejo ob srčnem zastoju oživljati, namreč najbolj povečal prav z obveznim nacionalnim učenjem otrok. Istočasno je tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) izdala priporočilo za najmanj dve uri učenja oživljanja otrok od 12. leta starosti dalje. Tako bo ob tokratnem »Evropskem dnevu oživljanja« po vsej Sloveniji potekalo več kot 90 brezplačnih tečajev temeljnih postopkov oživljanja po osnovnih šolah in širše. Partnerji projekta (Slovenski reanimacijski svet, Rdeči križ Slovenije in Val202) pa bodo tudi na druge načine ozaveščali, da lahko s preprostimi postopki sočloveku rešimo življenje in pri tem posebej poudarjali vlogo otrok.

Tovrstno dveurno usposabljanje učenk in učencev je potekalo v četrtek, 13. oktobra dopoldne na Osnovni šoli Kajetana Koviča v Radencih. Bilo je to za skupno 28 otrok 7. a (razrednik Simon Belec) in 7. b (razredničarka Lea Žiško) razreda. Kot predavateljica je prišla prostovoljka Območnega združenja Rdečega križa Slovenije v Gornji Radgoni Davorka Makovec, ki je pred upokojitvijo bila aktivna sekretarka te organizacije. Mladim je teoretično predstavila in praktično prikazala masažo srca na lutki Ančki ter uporabo defibrilatorja.

Filip Matko Ficko

dsc_7851 dsc_7856 dsc_7858 dsc_7866 dsc_7868 dsc_7871 dsc_7875 dsc_7877