Radenci: Mednarodni dan bele palice

Praznovanje slepih in slabovidnih Slovenije in Hrvaške

  1. oktober se obeležuje kot Mednarodni dan bele palice, ker ga je za takega razglasila Mednarodna zveza slepih leta 1970 in ga po vsem svetu praznujejo slepi in slabovidni. A minuli četrtek (drugi četrtek v oktobru), 13. oktober, je bil Svetovni dan vida, ker ga je za takega razglasila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO). V Radencih, v »deželi treh src« na desnem bregu Mure, pa so ta dneva združili v eno praznovanje 14. oktobra članice in člani štirih sosednjih društev slepih in slabovidnih.

Ob slovensko-hrvaški meji aktivno delujejo in sodelujejo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Ptuj, Udruga slijepih Medjimurske županije Čakovec in Udruga slijepih Varaždinske županije Varaždin. Letos se izteka štiriletni program njihovega medsebojnega sodelovanja in zato so tokrat pripravili nov tovrstni sporazum za naslednje štiriletno obdobje. Podpisali so ga danes v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci.

Bilo je to nekaj minut po 11. uri, ko so štirje predsedniki društev podpisali Sporazum o skupnem delovanju in medsebojnem sodelovanju za izboljšanje kakovosti življenja oseb z okvaro vida. Podpisnika, gosta iz sosednje Hrvaške, sta popolnoma slepa: predsednica Udruge slijepih Medjimurske županije Marija Ciglar in predsednik Udruge slijepih Varaždinske županije Davor Janjušević, a predsednik s Ptuja Janez Solina in predsednik v Murski Soboti Vojmir Prosen iz Radenec sta slabovidna.

Sledil je bogat kulturni program, ki ga je povezovala Majda Slavinec: zapeli so združeni trije zbori slepih in slabovidnih (Murska Sobota, Ptuj in Čakovec) pod vodstvom prof. Valerije Šömen, pevci s Ptuja pod vodstvom Marije Zamuda, avtorica knjige »Zgodba o beli palici« dr. Aksinija Kermauner, s svojo zgodbo slepa Blanka Škafar iz Odranec, ki jo že štiri leta spremlja pes-vodnik Bady, 6,5 let star črni labradorec ter številni drugi.

Filip Matko Ficko

dsc_7888-copy dsc_7892-copy dsc_7894-copy dsc_7899-copy dsc_7903-copy dsc_7906-copy dsc_7908-copy dsc_7912-copy dsc_7913-copy dsc_7915-copy dsc_7917-copy dsc_7922-copy dsc_7928-copy