ČLANOVI KULTURNIH DRUŠTAVA IZ POGRANIČNOG GRADA LENDAVE (SLOVENIJA) PROSLAVILI 40. GODINA SVOJIH AKTIVNOSTI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(od leve)Jože Osterman, predsednik SKDS, Danijela Hozjan, predsednica SKD-Lendava, Rade Bakračević,član IO SKDS, Zlatka Pupa Frajzman,sekretarica Saveza

U DVOČASOVNOM PROGRAMU NASTUPILI SRBI, MAĐARI, HRVATI, SLOVENCI I ROMI IZ  OVOG POGRANIČNOG GRADA

NASTUPILO 350 UMETNIKA IZ 45 DRUŠTAVA

LJUBENKO ZVIZDIĆ, KNJIŽEVNIK IZ NOVOG SADA ČITAO SVOJE PESME

 

Lendava, 19. oktobar – Krajem prošle nedelje bilo je veoma svečano u pograničnom gradu Lendava na tromeđi Mađarske, Hrvatske i Slovenije. Poznato je da u ovom slovenačkom gradu godinama u slozi i razumevanju žive stanovnici više nacija. Lendava se nalazi na na krajnjem severoistoku Slovenije, naseljena je najviše sa Slovencima i Mađarima, zbog čega je ovo područje dvojezično i Mađari su priznata nacionalna manjina kao i Italijani. Te dve nacionalne manjine su po Ustavu Slovenije jedine priznate nacionalne manjine u Sloveniji, mada je njihov broj oko 5 do 6.000 dok Srbi primera radi nisu priznata nacionalna manjina a ima ih u Sloveniji oko 65.000. U ovom gradu pored nabrojanih Mađara i Slovenaca žive i Hrvati, Srbi i Romi u dobrim odnosima i zato su krajem prošle nedelje priredili proslavu u čast 40. godina Saveza kulturnih društava ovog simpatičnog grada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DANIJELA HOZJAN, predsednica Saveza kulturnih društava Lendava.

Danijela Hozjan, direktorica Saveza kulturnih društava Lendava  pozvala je na proslavu više kulturnih poklonika, među njima su bili: Anton Balažek, gradonačelnik Lendave, Jože Osterman, predsednik Saveza kulturnih društava Slovenije, Rade Bakračević, član Izvršnog odbora Javnog fonda Republike Slovenije za kulturne aktivnosti i član predsedništva Saveza kulturnih društava Maribor, Ferenc Horvat, predsednik pomurske mađarske narodne zajednice i mnogo drugih političkih i kulturnih aktivista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hor mađarskih žena

U kulturnom programu proslave nastupili su članovi kulturnih društava, ansambli koji neguje bogatu duhovnu, muzičku i igračku  tradiciju i nasleđe svojih država: Mađarske, Hrvatske, Srbije i Slovenije, čije izvođenje oduševljava i oduzima dah publici kroz igre i pesme folklornih i drugih ansambala i pevača narodne muzike. Zajednički su sva kulturna društva iz ovog grada prikazala kulturu svojih nacija kroz pesmu, igru, literaturu, likovno stvaralaštvo, fotografiju, pozorište, razna ručna dela. Nastupilo je 350, članova iz 45. kulturnih društava iz Lendave. Među publikom su velikim aplauzom pozdravljeni članovi Srpskog kulturnog društva »Jovan Jovanović- Zmaj«. Posebno je publika pozdravila  profesora Dušana Stojanovića sa gitarom i Ljubenka Zvizdića, književnika iz Novog Sada, koji su nastupili sa članovima srpskog kulturnog društva Jovan Jovanović Zmaj«. Ljubenko Zvizdić je čitao svoje pesme iz zbirke »Kradljivica snova«.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svoje pesme čita Ljubenko Zvizdić, književnik iz Novog Sada.

Nastupi članova lendavskih kulturnih društava predstavljaju veliki kulturni događaj i svojevrstan praznik za sve poklonike ove umetnosti!

Nastupajući su bili obučeni u živopisne i originalne kostime i nošnje koje pripadaju njihovim nacijama. Svaki deo narodne nošnje doveden je do perfekcije – od kostima do pokreta, onako kako godinama nose pripadnici njihovog naroda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nastupajući na proslavi.

Oni naprosto opčinjavaju publiku neizmernom  energijom, efektnom igrom, senzacionalnim  koreografskim rešenjima, strašću i uzbuđenjem.

Nastupi članova lendavskih kulturnih društava predstavljaju veliki kulturni događaj i svojevrstan praznik za sve poklonike ove umetnosti!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prisutni gosti

U svom pozdravnom govoru Danijela Hozjan čestitala je gradu Novom Sadu da su zvanično postali »Evropska prestonica kulture« za 2021 godinu i ujedno obavestila sve prisutne, da će i Lendava kandidovati  za Evropsku prestonicu kulture za 2029 godinu i izrazila nadu, da će Lendavi u tome pomoći i grad Novi Sad.

Tekst: Rade Bakračević, foto: Zdravko Majstorović