Radenci: Že pet let seniorskih večerov

Prednost družabnosti, zabavi, plesu in kramljanju

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, ki deluje že osmo leto v »deželi treh src«, so v četrtek, 20. oktobra 2011, pripravili prvi seniorski večer, zabavno prireditev za stanovalke in stanovalce tega doma, kakor tudi za zunanje obiskovalce. Med 18. in 21. uro so lahko udeleženke in udeleženci večera prisluhnili petju, glasbi, se zavrteli na plesišču ali pa le pokramljali. Obveljal je dogovor, da se tovrstni večeri pripravijo vsak tretji četrtek v mesecu in doslej jih je bilo v petih letih že 58. Bilo bi jih okroglih 60, a sta dva odpadla zaradi drugih prireditev na ta dan v DOSOR-ju (DOSOR-jeva vetrnica in Sledi). Je pa 15. septembra letos bil organiziran »dislocirani« seniorski večer, ki so si ga pripravili DOSOR-jevi dopustniki v turističnem naselju Zaton pri Zadru.

Tradicionalno je seniorski večer potekal v tretjem delu prostorne jedilnice doma, da je bilo dovolj prostora za plesišče, v poletnih mesecih pa se je preselil na domsko teraso. Po ureditvi kavarnice »Traminček« pa so seniorski večeri vsak tretji četrtek v mesecu našli svoj »domači kotiček«. Jubilejni peti je zopet bil v veliki prostorni jedilnici doma.

Pobudnik in idejni vodja seniorskih večerov je vsekakor DOSOR-jeva prostovoljka Marija Erveš, ki so se ji v minulih petih letih ob izvedbi pridružile kot sovoditeljice številne predstavnice izmed zaposlenih v tem domu.  Tokrat je bil voditeljica kar povezovalka programa, s sovoditeljico Tatjano Geč (dipl. medicinska sestra v domu !) je razrezala slavnostno torto, od direktorice DOSOR-ja Mateje Hauser pa prejela čestitke in šopek ob jubileju. Kot voditeljica je zabeležila kar 22 različnih glasbenih izvajalcev, ki so zaigrali na pianino, kitaro, harmoniko, klaviature in trobento. Izmed teh so tokrat nastopili: na pianinu Melita Rauter, z diatonično harmoniko Eva Tompa, kot pevka stanovalka (pa tudi donatorica) Ema Matijevič ter harmonikar Robert Majerič, ki je spremljal folkloriste Kulturnega društva Janko Divjak s Kapele.

Zelo radi na seniorske večere prihajajo stanovalke in stanovalci bivalne enote Zavoda Hrastovec v Radencih, ki so pripli tudi tokrat. Kot goste seniorskih večerov so zabeležili: vinski kraljici Jernejo Jančar in Anjo Trstenjak ter vinskega viteza Alojza Slaviča, v okviru projekta izmenjave stanovalcev domov (Linked Age) pa Mihaelo Roth iz Doma upokojencev na Jesenicah in Dragana Josifoskega iz Doma upokojencev Idila v Skopju. Okrog 1800 je bilo udeležencev na teh seniorskih večerih doslej.

V okviru seniorskih večerov so bili zelo dobrodošli obiski folkloristov Kulturnega društva Janko Divjak s Kapele, pustovanja, krst mošta in Martinov oče naš (tokrat je jubilejno pesem zopet prispevala Brigita Živec !), nagradni seniorski večer, večer kruhkov z namazi, obisk Božička in dedka Mraza, lani decembra pa so se oglasili na seniorskem večeru kar vsi trije dobri možje decembra skupaj: Miklavž, Božiček in dedek Mraz.

In tako lahko zapišemo, da je 5. jubilejni seniorski večer v četrtek, 20. oktobra 2016, med 18. in 21. uro ponovno izredno uspel.  Za zabavni del je skrbel s klaviaturami in petjem DOSOR-jev prostovoljec Štefan Sečko Legijaš z Vaneče (na seniorskih večerih je doslej nastopil največkrat !), pridružila pa se mu je pevka, študentka Klaudija Vrečič iz Dankovec. Ni manjkala torta iz DOSOR-jeve kuhinje ter kozarček belega za zdravico.

Filip Matko Ficko

dsc_7995-copy dsc_8003-cb dsc_8009-copy dsc_8013-copy dsc_8017-copy dsc_8019-copy dsc_8027-copy dsc_8035-cb dsc_8037-copy dsc_8044-copy dsc_8059-cb dsc_8063-copy dsc_8074-copy dsc_8081-copy dsc_8095-copy