SVETSKI TEMPLARI PODIŽU HRAM SVETOG SAVE

Ekskluzivno za Štajerske novice

svetski-i-srpski-templari-na-konferenciji-u-sofiji

Svetski i srpski templari na konferenciji u Sofiji

Jako smo zainteresovani da se crkva koja je izgorela u Njujorku, podigne iz pepela i postane simbol razvoja hrišćanstva u Americi – kaže Dejl Starks, generalni sekretar Međunarodnog reda vitezova templara

Marko Lopušina

veliki-sekretar-dejl-starks-treci-s-leva

Veliki sekretar Dejl Starks treći s leva

 

Posle Sofije, gde je prisustvovao Godišnjoj konferenciji svetskih vitezova templara, generalni sekretar ove organizacije Dejl Starks posetio je Beograd i srpske templare. U Beograd je stigao sa lepim vestima, koje govore o uspešnoj saradnji svetskih i srpskih vitezova templara.

  • Jako smo zainteresovani da pomognemo da se pravoslavna crkva Svetog Save, koja je izgorela za Vaskrs u Njujorku, podigne iz pepela i postane simbol razvoja hrišćanstva u Americi. Stupićemo u kontakt sa vladikom Irinejom iz Njujorka i dogovoriti kako kao zaštitnici hrišćanstva možemo zajedno da podignemo novi hram posvećen Svetom Savi na Menhetnu – izjavio je specijalno za „Novosti“ Dejl Starks, generalni sekretar Međunarodnog reda vitezova templara sa sedištem u Americi.

Hram je potpuno izgoreo prvog maja. Srpska pravoslavna crkva je organizovala akciju sanacije placa i izgradnje novog hrama. Kako je nadležni episkop Mitrofan iz Eparhije istočno-američke imenovan za vladiku u Kanadi, na njegovo mesto je iz Australije došao vladika Irinej. Novi episkop Eparhije istočno-američke ustoličen je prvog oktobra u Pitsburgu.

Vladika Irinej namerava da se preseli u Njujork i da se posveti izgradnji nove crkve Sveti Sava. Posebna delegacija svetskih i srpskih templara, koje predvodi veliki prior Dragutin Zagorac će početkom naredne godine posetiti vladiku Irineja i izgoreli hram.

  • Naša aktivnost na zaštiti hrišćanske baštine u svetu je deo projekta koji vodi Međunarodni red vitezova templara OSMHT. Deo tog projekta je ne samo zaštita pravoslavnog hrama u Njujorku, već i srpske hrišćanske baštine na Kosovu i Metohiji. Snimićemo u 3D dimenziji sve manastire i crkve u pokrajini i prezentirani Ujedinjenim nacijama realnu sliku o rušenju i skrnavljenju hrišćanske kulture. Naš cilj je da spasemo svetinje Srpske pravoslavne crkve od daljeg uništavanja – otkrio je eksluzivno za „Novosti“ Dejl Starks.

Međunarodni red vitezova templara okuplja zaštitnike hrišćanstva iz četrdesetak zemalja sveta. OSMHT ima svoje počasno mesto u UN i u NATO. Prošle godine je zajedno sa srpskim templarima, odnosno sa članovima Vrhovnog vojnog reda Jerusalimskog hrama iz Beograda, podnela je Ujedinjenim nacijama i UNESKO posebnu Deklaraciju o potrebi zaštite hrišćanske kulture na Kosovu i Metohiji.

  • Srbija i njen red OSMHTsu prva organizacija vitezova templara u pravoslavnom svetu. Templari iz Srbije su danas graditelji hrišćanskog mosta između Zapada i Istoka. Imaju veliki uticaj na razvoj našeg reda u Rusiji, Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji – kaže Dejl Starkes.

Veliki sekretar Međunarodnog reda vitezova templara je bivši državni tužilac čikaškog okruga, a danas advokat. Član je OSMHT već šest godina. O Redu vitezova templara govori kao o velikoj humanitarnoj organizaciji, čiji je zadatak da štiti, razvija i unapređuje hrišćanstvo u svetu. Priča nam o tome kako su templari doprineli skorašnjim susretima pape Franje sa ruskim patrijarhom Kirilom, ali i sa luteranskim vladikom Janakijem. Nagoveštava i papine susrete sa svim partijarsima pravoslavnih crkava i ostalih hrišćanskih verskih zajednica kako bi se u svetu učvrstio mir među hrišćanima. I kako bi se hrišćani zaštitili od napada i uništenja.

Ovo je četvrta poseta Dejla Starksa srpskim templarima, kojima kao drugi čovek ove svetske organizacije ukazuje sve veće poverenje. Specijalno za „Novosti“ otkriva da će Beograd u oktobru 2018. biti centar svih templara sveta.

  • U okviru proslave 900 godina od osnivanja Reda vitezova templara, u Beogradu će biti održana Godišnja konferencija Tom prilikom ćemo promovisati monografiju „Devet vekova templara“, u kojoj će biti objavljeno 33 stučna rada o našem redu. Jedno poglavlje biće posvećeno i templarima u Srbiji – kaže drugi templar sveta.

 

Antrfile

TRI REZOLUCIJE

Na Godišnjoj konferenciji svetskih vitezova templara u Sofiji, preko 500 templara usvojili su tri rezolucije o danas, po njihovom mišljenju, najvećim problemima čovečanstva. Prva je Rezolucija o borbi protiv međunarodnog terorizma druga je Rezolucija o borbi protiv siromaštva i treća je Rezolucija o pijaćoj vodi, čiju krizu nagoveštavaju svetski templari.

 

Antrfile

VLADA I PATRIJARŠIJA

Mi iz OSMHT i Svetsko arehološko društvo iz Engleske nameravamo da u tehnologiji 3D snimimo kompletnu hrišćansku baštinu na KiM. Da bismo realizovali ovaj projekat obradićemo sa za dozvolu i za pomoć Vladi Srbije i Patrijaršiji SPC u Beogradu – nagoveštava veliki sekretar OSMHT