SARADNJA VOJVODINE I KINESKE PROVINCIJE HAJNAN

1-srdacan-pozdrav-dva-predsednika

Srdačan pozdrav dva predsednika

Iz Kine u Srbiju dolaze ovih dana samo lepe vesti: najvaljeno je međusobno ukidanje viza, smederevska željezera je u poslovnom usponu nakon preuzimanja od strane kineskog partnera, uskoro će početi izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta, a danas (24. oktobra)  je u Vladi Vojvodine potpisan još jedan značajan dokument između dve prijateljske zemlje: predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Komiteta Hajnana Kineske narodne političke konsultativne konferencije Ju Sjun (Yu Xun) potpisali su Pismo o namerama o saradnji između Autonomne pokrajine Vojvodine (Republika Srbija) i Provincije Hajnan (Narodna Republika Kina). Tekst ovog Pisma o namerama utvrdila je Skupština AP Vojvodine na sednici 28. septembra 2016. godine, kada je i ovlastila predsednika Pokrajinske vlade da potpiše ovaj dokument kojim se izražava volja da se saradnja između dve pokrajine osnaži i produbi.

2-predsednici-su-sa-zanimanjem-pratili-promotivni-film-o-kineskoj-provinciji

Predsednici su sa zanimanjem pratili promotivni film o kineskoj provinciji.

-Narodnu Republiku Kinu i provincije sa kojima sarađujemo smatramo velikim prijateljima i bratskim narodom, koji je u prošlosti štitio naše interese i sa kojima iz meseca u mesec imamo sve tešnju saradnju,- rekao je predsednik Mirović. On je dodao da je bolja i tešnja saradnja dve pokrajine u obostranom interesu i da je ona nastavak velikog prijateljstva između naroda Srbije i Kine, potvrđenog i boravkom kineskog predsednika u našoj zemlji kao i boravcima naših najviših zvaničnika u Kini.

3-svecano-potpisivanje-o-pisma-o-medusobnoj-saradnji

Svečano potpisivanje Pisma o međusobnoj saradnji

-Saradnja sa Kinom je sve bolja i intenzivnija  iz meseca u mesec, a u to nas uverava da su ovakvi sporazumi izuzetno važni,- istakao je predsednik Pokrajinske vlade, podvukavši da očekuje da ta saradnja bude što praktičnija. Predsednik Mirović je dodao da potpisivanje ovog dokumenta treba da rezultira dolaskom što većeg broja investitora, naučnika, kulturnih poslenika i mladih iz Hajnana u Vojvodinu, i iz Vojvodine u Hajnan, dodavši:

-Želimo veliki broj investicija iz Kine i ne bi bili zadovoljni ako danas potpisano pismo o namerama ostane mrtvo slovo na papiru.-

4-poklon-gosta-ju-sjuna-kineske-kaligrafije-dobre-volje-za-igora-mirovica

Poklon gosta Ju Sjuna kineske kaligrafije dobre volje za Igora  Mirovića.

Predsednik Ju Sjan je rekao da je zadovoljan što ima priliku da poseti Vojvodinu i potpiše protokol o saradnji pokrajine Vojvodine i provincije Hajnan. On je, predstavljajući provinciju Hajnan rekao da se radi o najmlađoj i najjužnijoj provinciji u Kini koja je osnovana 1988. godine i koja se prostire 35.400 kvadratnih kilometara i rekao:

-Provincija Hajnan ima 20 opština sa ukupno 9,1 milion stanovnika, ima izuzetne privredne potencijale, pre svega turističke i poljoprivredne, te izuzetno ekološko okruženje- ,dodajući da upravo zbog ekologije Hajnan zovu  “Havajima orijenta”. Prema rečima predsednika Ju Sjana, za 28 godina koliko postoji provincija Hajnan, razvila se čak 50 puta više nego što je bila 1988. godine, izrazivši želju da je današnje potpisivanje protokola o saradnji veoma dobar početak naše međusobne saradnje koja će biti obostrana.

5-zajednicki-snimak-dve-prijateljske-delegacije

Zajednički snimak dve prijateljske delegacije.

Inače, u Pismu o namerama stoji da će Autonomna  pokrajina  Vojvodina i Provincija Hajnan, u skladu sa principima zajedničkog zvaničnog saopšenja o uspostavljanju  diplomatskih  odnosa  između  Republike Srbije i Narodne Republike Kine, jačati i razvijati  prijateljstvo i saradnju, promovisati obostrano razumevanje između srpskog i kineskog naroda putem prijateljskih konsultacija, i raditi na uspostavljanju  pobratimskog odnosa između dve pokrajine.  U dokumentu se navodi da su pokrajine Vojvodina i Hajnan postigle dogovor o  preduzimanju zajedničkih napora, zasnovanih na jednakosti i obostranoj  koristi, kako  bi se promovisali međuljudski, prijateljski kontakti,  kao  i  privredna  i  trgovinska  razmena  između  dve  strane,  i  kako bi se aktivno sprovodila  razmena  i  saradnja  u  oblasti  poljoprivrede,  turizma,  visokih tehnologija, kulture.

Potpisivanju Pisma o namerama prisustvovali su potpredsednici Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević i Ivan Đoković, pokrajinski sekretari Ognjen Bjelić i Vladimir Galić, kao i delegacija članova Komiteta Hajnana Kineske narodne političke konsultativne konferencije.

Kinesku delegaciju danas i sutra očekuju brojni susreti i sastanci posvećeni konkretizaciji saradnje.

 

                                      Tekst i fotografije: Radomir Čubranović