Na Vaneči spomin na čase uporništva

Srebrni plaketi članoma na Štajerskem, na desnem bregu Mure

V času 2. svetovne vojne, ko je 20. oktobra 1944 bil Beograd že svoboden, je na Vaneči pri Murski Soboti potekal neenak boj med trojico partizanov in številno okupatorsko madžarsko vojsko. Na tem kraju je danes Dom spomina na dogodke iz NOB in vsako leto v oktobru je spominska slovesnost z množično udeležbo.

Na viničariji Štefana Novaka, so namreč 19. oktobra 1944 prespali borci Dane Šumenjak – Miran, Alojz Kosi – France in Stane Červič – Bojan, ki so jih naslednjega dne napadli pripadniki madžarske okupatorske vojske. V boju z Madžari sta padla partizana France in Miran (po vojni proglašen za narodnega heroja !), Bojana pa so hudo ranjenega Madžari ujeli ter pozneje poslali v taborišče. Ne daleč vstran od nekdanje viničarije je danes lepo urejen Dom spomina.

Tako je v sodelovanju z Občino Puconci pripravilo Območno združenje borcev za vrednote NOB Murska Sobota v nedeljo, 23. oktobra, tradicionalno prireditev obujanja spomina na partizanske dni v leti 1941 – 1945. Po prihodu okrog 80 pohodnic in pohodnikov, 30 jih je ob 9. uri krenilo iz Murske Sobote ostali pa so se pridružili na Tišini ali v Puconcih, na Vanečo, prikolesarjenju deseterice kolesark in kolesarjev ter prihodu kolone avtomobilov starodobnikov – ameriških jeepov iz časov 2. svetovne vojne, so na rogove zaigrali Križevski rogisti, izza velikega prireditvenega šotora z množico obiskovalk in obiskovalcev prireditve pa je nastopila skupina praporščakov s prapori veteranskih organizacij: iz časov NOB, kot tudi osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991: Zveze veteranov vojne za Slovenijo 1991 in Veteranov policije Sever. Med številnimi udeleženkami in udeleženci prireditve je bil tudi generalni konzul Republike Slovenije v Monoštru na Madžarskem Boris Jesih.

Pozdravni nagovor, nekaj po 13. uri, je s precej kritike na trenutne odločitve slovenskega predsednika Boruta Pahorja o udeležbi na prireditvah, ki »žalijo čast partizanskega boja na strani zaveznikov v 2. svetovni vojni«, vsem namenil predsednik Območnega združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota, Evgen Emri. Še bolj kritična do današnjega političnega trenutka in obnašanja politične elite v naši državi pa je v svojem govoru bila slavnostna govornica dr. Cvetka Hedžet Toth, profesorica na ljubljanski Filozofski fakulteti.

Kulturni program s tematiko iz časov NOB so izvedle učenke in učenci Osnovne šole Puconci. Sledila je podelitev priznanj borčevske organizacije. Zlato plaketo ZZB za vrednote NOB Slovenije je prejel Jože Vidič iz Lendave, tovrstni srebrni plaketi pa Franc Rajh iz Ljutomera in Darjan Mencigar iz Radenec. Zahvalno listino za skrb za urejanje groba komandirja Prve prekmurske čete, Alojza Škerjanca – Mirka, na pokopališču v Monoštru na Madžarskem je prejela družina Hirnök iz Monoštra.

Tričlanska delegacija je k spominski plošči padlim na Vaneči pritrdila spominski venec, v lepem jesenskem sončnem nedeljskem popoldnevu pa se je nadaljevalo druženje ob tradicionalnem »fižolu iz kotla«.

Filip Matko Ficko

dsc_8197-copy dsc_8201-copy dsc_8209-copy dsc_8211-copy dsc_8217-copy dsc_8230-copy dsc_8242-copy dsc_8272-copy dsc_8273-copy dsc_8290-copy dsc_8309-copy