POČEO “NOVOSADSKI OKTOBERFEST”

 

1-najava-ns-oktoberfesta

Najava NS Oktoberfesta

Večeras (28.oktobra), po prvi put, otvorena je turističko-zabavna manifestacija “Novosadski oktoberfest”. Pokrovitelji ovog okupljanja ljubitelja piva su Grad Novi Sad i Nemačko-srpska privredna komora, a organizator je “Color Press grupa”, dok je prijatan prostor za oko 5.000 posetilaca pružio Novosadski sajam u svojoj hali “Master”. Dve večeri posetioci imaju izuzetnu priliku da probaju više desetina različiih domaćih i stranih piva, nezaoblazne nemačke i austrijske kobasice i perece iz srpskih pekara koje prijaju uz svako pivo.

2-gradonacelnik-vucevic-i-organizator-robert-coban-nazdravljaju-pocetku-festivala

Gradonačelnik Vučević i organizator Robert Čoban nazdravljaju početku festivala.

 -Novi Sad se uvek trudio da bude poseban i drugačiji od onih gradova koji su mu možda slični po arhitekturi, demografiji i geografiji. Zato sa ponosom uvek ističemo tu našu jedinstvenost, koja nas kao zbir različitosti čvrsto spaja. Tako je u Novom Sadu moguće da postoji festival tambure i dens festival, izložbe meda i kupusa, kao i prvi festival koji promoviše pivo, perece i kobasice.

3-kredarice-su-odusevile

Kredarice su oduševile

Naš grad sada ima još jedan, na mapi događaja, po kojem će biti prepoznatljiv. Veoma brzo smo se dogovorili sa organizatorima, kao i sa drugim partnerima na ovom projektu, o detaljima vezanim za održavanje “Oktoberfesta” i sada se nadamo da će što veći broj ljudi uživati u oživljenom duhu Bavarske i Nemačke u našem gradu “, rekao je na svečanom otvaranju Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, uz nadu da će ta manifestacija postati tradicionalna.

4-deo-veselog-ambijenta-pivopija

Deo veselog ambijenta pivopija

Grad Novi Sad

Na ceremoniji otvaranja “Novosadskog oktoberfesta” govorili su i zamenik šefa Misije Ambasade Nemačke u Beogradu Aleksander Jung, generalni direktor Novosadskog sajma  mr Slobodan Cvetković, predsednik “Color Press Grupe” Robert Čoban i zamenica direktora Nemačko-srpske privredne komore Doris Danilović, a prisutni su bili i predstavnici nemačke nacionalne manjine u Srbiji.

5-zvonko-bogdan-kao-uvek-sarmantan-i-sjajan

Zvonko Bogdan kao uvek šarmantan i sjajan.

Pre obilaska štandova u Master hali, gradonačelnik Vučević i Aleksander Jung su simbolično otvorili bure piva na centralnoj bini i time je zvanično počeo prvi “Novosadski Oktoberfest”.

6-pivo-se-tocilo-iz-sekund-u-sekudu

Pivo se točilo iz sekunde u sekundu

Predsednik “Color press grupe” Robert Čoban zahvalio se Gradu Novom Sadu, kao i svima koji su prepoznali značaj održavanja prvog “Oktoberfesta” i pomogli njegovo održavanje, naglasivši da je zainteresovanost građana za tu manifestaciju premašila sva očekivanja.

7-jedan-od-mnogih-standova-s-kobasicama

Jedan od mnogih štandova s kobasicama.

Pored tri najveće domaće pivare “Heinekena”, “Carlsberga” i “Apatinske”, svoje etikete predstavljaju i proizvođači zanatskih piva, kao i različiti uvoznici piva iz svih delova sveta.

8-nasi-novinari-aleksandra-i-radomir-cubranovic-sa-ljupkom-domacicom-festivala

Naši novinari Aleksandra i Radomir Čubranović sa ljupkom domaćicom festivala.

Tokom dve večeri trajanja “NS Oktoberfesta”  , predviđen je bogat muzički program u okviru kojeg nastupaju Zvonko Bogdan, “Orthodox Celts”, “Gift”, “Ničim izazvan”, “The Frajle”, “Jurassic Rock”, “Štikle i vikleri” i veliki broj domaćih i stranih didžejeva.

Posebno zadovoljstvo na početku “pivskog druženja” pružio je novosadski orkestar “Kredarice” melodijama iz Slovenije i time dali potpuni muzički ambijent “Oktoberfesta”.

Tekst: Radomir Čubranović

                                                             Fotografije: Aleksandra Čubranović