Še vedno živi spomin nanje…

Komemoraciji na Kapelskem Vrhu in Radenskem Gaju

V petek, 28. oktobra dopoldne, so se ob 10. uri pri spomeniku padlim borcem v NOV in žrtvam fašizma na Kapelskem Vrhu zbrali članice in člani Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci, Zveze veteranov vojne za Slovenijo 1991 Gornja Radgona, veteranov policije Sever, Združenja šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona, šolarji in najmlajši iz vrtca Grozdek na Kapeli. Spominsko komemoracijo pred 1. novembrom – Dnevom spomina na mrtve je pripravila Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci. Na njej so sodelovali praporščaki prej navedenih štirih organizacij, kulturni program so izvedli šolarke in šolarji Osnovne šole Kapela, nagovor vsem pa je imel predsednik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci Darjan Mencigar. Delegacija izmed prisotnih je k spomeniku položila venec in cvetje ter prižgala sveče.

Naj ob tej priložnosti spomnimo: V nekdanji radenski občini je izgubilo v času 2. svetovne vojne življenje skupaj 39 ljudi, od tega jih je 13 padlo kot borcev NOB, 26 pa je bilo ustreljenih kot talcev. Največ jih je bilo ubitih zadnje leto vojne, to je pomladi leta 1945.

Praporščaki in del udeležencev komemoracije na Kapelskem Vrhu so se čez eno uro zbrali še pri spominskem  obeležju v Radenskem Gaju v Radencih, kjer so nemške SS-enote v začetku aprila 1945 ustrelile tri talce v opomin krajanom, ki so bojkotirali kopanje obrambnih strelskih jarkov ob Muri za umikajočo nemško vojsko. Tudi ob tem obeležju je bilo položeno cvetje, prižgali pa so tudi svečke.

Besedilo: Filip Matko Ficko

Fotografije: Marija Erveš

dscn5191 dscn5192 dscn5196 dscn5199 dscn5213 dscn5216 dscn5221