Radenci: Koncert božičnih pesmi v DOSOR-ju

Nastopil je Duo Mystica: Monika Novak in Miran Čarni

DOSOR-jeva prostovoljka Andreja Klemenčič je v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radencih, tradicionalno organizirala koncert božičnih pesmi za stanovalke in stanovalce tega doma v severovzhodni Sloveniji. Imenovana ima na skrbi duhovno oskrbo stanovalk in stanovalcev evangeličanske veroizpovedi, a je koncert božičnih pesmi v torek, 13. decembra dopoldne, bil namenjen vsem stanovalkam in stanovalcem doma, kakor tudi zunanjim obiskovalcem.

Koncert božičnih pesmi sta izvedla pevka Monika Novak ter kitarist in pevec Miran Čarni iz Murske Sobote, ki nastopata kot Duo Mystica ter izvajata glasbo za vse priložnosti. V predprostoru DOSOR-jeve knjižnice sta tokrat pripravila koncert božičnih pesmi. Ob znanih melodijah in pesmih so se enournemu petju pridružili tudi številni iz občinstva, stanovalke in stanovalci DOSOR-ja, pa tudi zunanji obiskovalci.

Vemo, da je Božič poleg Velike noči najbolj priljubljen krščanski praznik, ki je vsa minula stoletja nase privzel razkošno paleto najrazličnejših kulturnih prvin in z njimi poganskih ter ljudskih šeg in navad, ki so seveda predkrščanskega izvora. Božič kristjani ne praznujejo kar znenada, pač pa se naj pripravljajo dalj časa. Začne se z adventnim časom (časom pričakovanja), štirih adventnih nedelj, štirimi svečkami na adventnem vencu, s časom poduhovljene pobožnosti. In k temu sodijo tudi pesmi hvalnice. Koncerti božičnih pesmi so tako v decembru stalnica.

Po koncertu je za evangeličanke in evangeličane v DOSOR-jevi domski kapelici sledila še božja služba s skupno spovedjo, kar je opravila evangeličanska duhovnica Jana Kerčmar Džuban.

Filip Matko Ficko