Vzgajamo samostojne in odgovorne otroke

Pomembno predavanje za starše in stare starše

Dandanes so povsem drugi časi, kot pa je bil čas, ko so sedanje generacije v tretjem ali že četrtem življenjskem obdobju odraščale kot otroci in mladostniki. Je pa zanje, ob mlajših generacijah poslušalk in poslušalcev, tudi zanje bilo zanimivo predavanje Simone Levc, ki je soavtorica knjige »Varuh otrokovih dolžnosti – nehajte se ukvarjati z otrokovimi pravicami«, ki sta jo spisala z znanim slovenskim strokovnjakom na tem področju Markom Juhantom. Kot strokovnjakinja – logopedinja pa je avtorica knjige z naslovom »Liba, laca, lak (Kako pomagamo otroku do boljšega govora)«.

Tako je Simona Levc imela predavanje za starše in stare starše (zaposleni, partnerji, sorodniki, prijatelji…) v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, v ponedeljek, 12. decembra popoldne, v okviru»DOSOR-jevih božičnih daril«. Na predavanju z naslovom »Vzgajamo samostojne in odgovorne otroke« je najpomembnejše sporočilo za poslušalstvo verjetno bilo prepričanje predavateljice, da so otroci veliko bolj samostojni, kot starši pričakujejo ter da otrokom dandanes vsekakor ne primanjkuje materialnih dobrin, pač pa starševski čas. Tako bi  naj starši vsak dan vsaj 20 minut namenili pogovoru z otrokom, vendar ne o šoli, ker otrok ni samo šolar, pač pa član družine.

Vsakodnevno je treba otroke spodbujati kljub občasnim padcem ter jih pohvaliti za uspešnost, kajti kot starši običajno opažamo, kaj otrok počne narobe in ne to, kar naredi prav. Seveda pa je treba otroku postaviti meje, ki otrokovo odgovornost ponazarjajo, kot tudi nas samih. Spoštovati moramo pravila, ki smo jih postavili, kajti otrokovo zavedanje odgovornosti je ključnega pomena v razumevanju in pripravljenosti na življenje.

Filip Matko Ficko

dsc_0261 dsc_0264 dsc_0266 dsc_0270 dscn5524 dscn5526