75 GODINA BEZUMNE NOVOSADSKE RACIJE

1-da-se-nikada-ne-zaboravi-iz-arhive-tragicnih-dogadanja

Da se nikada ne zaboravi (iz arhive tragičnih događanja)

Danas (23. januara), kao i proteklih decenija, obeležena je 75. godišnjica, tragične, strašne i zločinačke novosadske racije kada su mađarski fašisti – od 21. do 23. januara 1942. godine, u Novom Sadu ubili i pod led u Dunav bacili više od 1.200 Srba, Jevreja , Roma i pripadnika drugih etničkih grupa.

2-venci-ispred-spomenika-porodica

Venci ispred spomenika Porodica.

U jednom od najzloglasnijih pogroma, u periodu od 2. do 29. januara 1942. godine, u racijama u Bačkoj, tragično je stradalo oko 3.800 nevinih žrtava, među kojima je bilo i dece (prema nekim podacima radi se o znatno većem broju žrtava). Obeležavanje godišnjice Novosadske racije organizovali su Grad Novi Sad, Jevrejska opština Novi Sad i Eparhija Bačka.

3-visoki-gosti-na-pomenu-ledene-tisine

Visoki gosti na pomenu Ledene tišine…

Tragičnom trenutku sećanja Ledene tišine ispred spomenika “Porodica” na keju žrtava prisustvovali su: Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije, Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, predsenik Pokrajinske vlade AP Vojvodine Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Pastor Ištvan, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej sa arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve i novosadskog sveštenstva, vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel, predstvanici ambasada Izraela, Kipra, Mađarske, Savezne Republike Nemačke, Velike Britanije, Ruske Federacije, Sjedinjenih američkih država, predstavnici Grada Novog Sada, Delegacija Vojvodine, Saveza jevrejskih opština, jevejske opštine Novi Sad, predstavnici potomoka žrtava racije i mnogobrojni građani. Svi su položili vence i poklonili se senama nevinih žrtava.

4-tomislav-nikolic-polaze-venac

Tomislav Nikolić polaže venac.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da sa istorijske distance od 75 godina rane na biću naroda zaceljujemo praštanjem, pomirenjem i iskrenom posvećenošću da se zlo i bezumlje nikada ne ponovi, ali da stradanja nevinih žrtava zaboraviti niti možemo, niti smemo. Pošto prošlost ne možemo izmeniti, rekao je Nikolić, zato sadašnjost i budućnost, valja graditi na razumu, koji poziva na saradnju i na emocijama koje počivaju na praštanju, nikad na mržnji i osveti.

5-pastor-istvan-polaze-venac

Pastor Ištvan polaže venac.

-Srbija bi trebalo da u naš pravni sistem uvede ustanovu „spomen žrtve“ i da se objedini jedinstven spomen-kompleks u znak sećanja na sve nevine žrtve koje su podnete u pokušaju istrebljenja čitavog srpskog naroda, jevrejskog, romskog i drugih bratskih naroda sa ovih prostora, pre svega tokom Prvog i Drugog svetskog rata, da se oštro suprotstavljamo zaboravu i poricanju. Istovremeno, imajući u vidu zajednički generički pojam za genocid nad pojedinim narodom, a posebno što srpski narod, srazmerno broju stanovnika svakako pripada narodima koji su najviše stradali u čitavoj istoriji čovečanstva, predlažem da se ustanovi jedinstven pojam: zatiranje, koji će da označava srpsko stradanje, kao što su holokaust i porajmos, kao univerzalno prihvaćeni pojmovi koji se vezuju za stradanje jevrejskog i romskog naroda. Zatiranje neka označava pokušaj istrebljenja srpskog naroda za vreme Prvog svetskog rata, ali fašističkih režima u nacističkoj Nemačkoj i Nezavisnoj državi Hrvatskoj-, rekao je Nikolić i dodao:

6-gradonacelnik-novog-sada-milos-vucevic

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

– Sećamo se danas stravičnih zločina tokom Novosadske racije, ne zato što smo bili ogorčeni, ili da bismo popreko gledali komšije koje su se ogrešile o nas, a potom i mi o njih. Nema krivice čitavog naroda, samo pojedinaca, bolesnih umova zadojenih fašizmom i nacizmom, ideologijama koje dojučerašnjeg suseda pretvaraju u zver. Podsećamo se na te događaje da bismo prepoznali uzroke nesuglasica, kako bismo ih u korenu presekli i sprečili da dođe do katastrofalnih posledica. Bolje je razgovarati i pregovarati hiljadu godina, nego ratovati jedan dan i jedan čas. –

7-pomen-episkop-backi-gospodin-irinej

Pomen – Episkop bački gospodin Irinej.

– Na današnji dan, pre tačno 75 godina, Novim Sadom je vladao užas. Osim trajnog sećanja u našoj nacionalnoj svesti, istina o fašističkoj raciji trebalo bi da nas ujedini u borbi protiv patološke mržnje i šovinističkog ludila. I ja verujem da se više nikada nećemo brojati, ni prebrojavati po krvnim zrncima, već samo po čestitosti. Verujem da će nam uvek biti važnije kakvi smo, a ne ko smo, i da ćemo na ružne reči odgovarati lepim.

8-tomislav-nikolic-tuzno-secanje-na-tragicne-zrtve

Tomislav Nikolić – tužno sećanje na tragične žrtve.

I verujem da ćemo u našem Novom Sadu uvek slobodno živeti i govoriti i srpski, i romski, i mađarski i da ćemo se uvažavati, razumeti, poštovati u svima našim razlikama. Danas, 75 godina posle događaja koji je opomena za čovečanstvo, našim gradom vladaju neki novi optimizam, želja da napredujemo i razvijamo se, da radimo sve ono u čemu je zlo prekinulo hiljade naših sugrađana. To je tuga sa kojom živimo, ali koja nas podstiče da budemo bolji, ako verujemo u sebe, i u naše zajedništvo – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Pomene su održali održali Njegovo preosveštenstvo episkop bački gospodin Irinej i Jevrejske zajednice vrhovni rabin Srbije gospodin Isak Asiel.

U okviru programa obeležavanja Novosadske racije, nastupio je Hor Jevrejske opštine „Hašira“, Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“ i orkestar Garde Vojske Srbije. Po završetku programa, građani su se uputili na novosadsku plažu „Štrand“, gde su delegacije Grada Novog Sada, Jevrejske opštine Novi Sad i Eparhije Bačke položile cveće na spomen obeležje žrtvama Novosadske racije.

Radomir Čubranović