Praznovanje sedmih prijateljskih skupin DOSOR-ja

V čast Valentina zapeli in zaplesali

Radenci: 11. februar – V knjigi Damjana J. Ovseca »Velika knjiga o praznikih« lahko preberemo: »…Po starem kmečkem koledarju je namreč Valentin (14. februar) prinesel ključe od korenin in so mu zato nekoč pravili prvi spomladin. Tako Valentin ureže prvo trto, ponekod se prične v tem času delo na vrtovih, v Beli krajini pravijo, da je Valentinovo prvi spomladanski dan. Marsikomu pa je znano, da je ta dan poleg Gregorjevega (12. marec) in Vincencijevega (22. januar) značilen po nekaterih ljubezenskih dejavnostih, ženili naj bi se namreč ptički…Valentinovo je predvsem praznik zaljubljencev, prijateljev in vseh, ki se imajo radi…«

In ker se govori tudi o prijateljstvu, so pred Valentinovim praznovali v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Pravi »Valentinov ples« so pripravile voditeljice sedmih tamkajšnjih prijateljskih skupin (Zarja, Večerna zarja, Fortuna, Pomlad, Špagca, Miryam in Mehurčki). To so pravzaprav skupine starih ljudi za samopomoč, ki delujejo v okviru Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije. Praznovanje v čast Valentinovega je bilo izvedeno v soboto, 11. februarja popoldne, v prostoru velike DOSOR-jeve restavracije. Vendar ne le za članice in člane imenovanih prijateljskih skupin ter ostale stanovalke in stanovalce doma, pač pa tudi za njihove svojce in druge naključne obiskovalce.

Udeleženke in udeleženci so lahko zaplesali ali pa samo zapeli. V goste je namreč prišla dalmatinska klapa Solaris iz Šibenika in četverica (Alen Skoroza, Brane Lasan, Bruno Bedrica in Hrvoje Sikič), ki je izredno navdušila.

Filip Matko Ficko