V Mariboru najlepša in največja tunelska vinska klet pod mestom

Propadajoče mariborsko vinsko podzemlje

Maribor, 11. februar – Poleg najstarejše vinske trte, preko 400 let stare »žametovke« oziroma modre kavčine na Lentu, se Maribor kot prestolnica Štajerske v Sloveniji ponaša tudi z eno najlepših in največjih tunelskih vinskih kleti pod mestom v Evropi.

To je Vinagova vinska klet (podjetje je trenutno, žal, v stečajnem postopku) z 2,5 kilometra dolgimi podzemnimi predori s trenutno praznimi in propadajočimi vinskimi sodi (leseni sod iz leta 1862 s kapaciteto 16.920 litrov), kovinskimi in betonskimi cisternami (betonska cisterna s kapaciteto 167.000 litrov) s kapaciteto skoraj šestih milijonov litrov ter vinskim arhivom z okrog 250 tisoč steklenicami vina najboljših letnikov, med njimi Laški rizling iz leta 1946.

Trenutno so to neke vrste »pogrebne katakombe«, ki se razprostirajo na površini okrog 20 tisoč kvadratov, šest ali 12 metrov pod zemljo, pod mariborskim Trgom svobode, pa vse do Partizanske, Prešernove in Razlagove ceste. Je pa v resnici to ena najlepših in največjih tunelskih kleti, katere začetek je iz leta 1847.

To »propadajočo sramoto« si je v petek, 10. februarja zvečer, ogledala deseterica članov bibličnega krožka Evangeličanske cerkve Martina Luthra v Murski Soboti, ki je Vinagovo klet obiskala v okviru svojih občasnih strokovnih ekskurzij. Zvedeli so, da ima Vinagovo vinsko klet v stečaju v najemu Ptujska klet. Slednja si je izposlovala predkupno pravico, ki pa denarja nima. Za nakup in obnovitev poslovanja kleti  bi bilo potrebnih okrog 4 milijone evrov. Ugiba se, če bi jim pri tem »na roko šli« premožni ruski lastniki ali pa morebiti novi investitorji nizozemskega, kitajskega (na Kitajsko je že nekdanji predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito ob svojih obiskih imel s seboj vina iz Vinagove kleti; imel bi naj v  tej kleti celo svoj sod vina), japonskega in tajvanskega porekla. Leta 2014 je podjetje Vinmar d.o.o. bilo tisto, ki se je lotilo prodaje Vinagovih vin (zelo znano je kakovostno vino Mariborčan, pa tudi Vinagov šampanjec po klasični metodi iz grozdja Chardonnay), kajti slovenska vina izvaža po vsem svetu.

Po Vinagovi kleti je člane soboškega bibličnega krožka spremljal »nizozemski Prekmurec« Alexander Vink iz Martjanec, ki je bil rojen v Amsterdamu in je bil precej let pri mariborskem Vinagu zadolžen za izvoz vin na tuje trge. Po ogledu kleti pa jim je predstavil še štiri vrste vina ob degustaciji: Renski rizling iz leta  2015, Sauvignon iz leta 2011,  Rumeni muškat iz leta 2015 in Traminec iz leta 2015.

Filip Matko Ficko