IVICA DAČIĆ MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE U POSETI SLOVENIJI

 

rajic-nikola-i-drugi

 

Ljubljana, 22. februar – Danas se je delegacija Nacionalnog saveta Srba Slovenije (NSSS), koju je predvodio Branislav Rajić, predsednik NSSS susrela s Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Republike Srbije, koji je u službenoj poseti Republiki Sloveniji. Predsednik Rajić je u svom izlaganju izrazio zadovoljstvo zbog susreta ministra Dačića s predstavnicima srpskih društava Slovenije, i što je ukazana prilika da se izmenjaju informacije o aktuelnim pitanjima s kojima se susreće srpska zajednica u Sloveniji, ali i institucije Republike Srbije.

16730253_10209954972604924_2758797359271541692_n

Predsednik NSSS se je zahvalio Vladi Republike Srbije i drugim institucijama Srbije, koje su podržale osnivanje NSSS, kao organizacije, koja okuplja znatan broj intelektualaca, pripadnika srpskog naroda, različitih poziva i zanimanja, podsećajući na činjenicu da su upravo, predsednici ili potpredsednici postojećih srpskih društava u velikoj većini i osnivački članovi NSSS, što znači da su mnogi prepoznali važnost zajedničkih aktivnosti i saradnje s ciljem podizanja svesti i naše organizacione strukture na znatno viši nivo.

Predsednik NSSS je posebno naglasio da su institucije Slovenije prepoznale važnost osnivanja NSSS, koja artikulira interese srpske zajednice u Sloveniji. Na osnivačkoj skupštini NSSS je bilo više poslanika Državnog zbora Republike Slovenije, kao i sam predsednik parlamenta, ali i jedan od poslanika u Evropskom parlamentu, što predstavlja veliku podršku ne samo NSSS, nego srpskoj zajednici kao celini.

Delatnost NSSS se znatno razlikuje od delatnosti ostalih srpskih društava, zbog čega ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi se neko osećao podređeno i svi Srbi su upućeni ka istom cilju, a to je popravljanju položaja srpske zajednice u Sloveniji. Cilj NSSS je priprema i usvajanje strateških dokumenata, u kojima će biti opredeljeno delovanje organizirane srpske nacionalne zajednice u Sloveniji u sledećih dvadesetak godina, pre svega s ciljem da kao integrirana zajednica ne asimiliramo, ne zaboravimo svoj jezik, svoju kulturu i svoju etničku pripadnost. To znači da je ciljno područje delovanja NSSS organizaciono i funkcionalno jedinstvo u očuvanju srpske kulture, srpskog jezika i tradicije i svega onog pozitivnog, po čemu se prepoznaje srpski narod u Sloveniji.

NSSS želi nekoliko drugačiju saradnju i sa institucijama Srbije, gde treba da se tačno definišu one oblasti u kojima institucije Srbije mogu biti od pomoći srpskoj zajednici u Sloveniji, ali i gde srpska zajednica može biti od pomoći institucijama Srbije. Predsednik NSSS mr Rajić je obavestio ministra Dačića da veći  broj stručnjaka iz različitih oblasti radi na Strategiji za očuvanje i unapređenje kulturnog i nacionalnog identiteta srpske zajednice u Sloveniji, gde će biti definisano, ne samo šta treba da se radi, nego i kako da se realizuju postavljeni ciljevi.

Predsednik NSSS je posebno naglasio: »Da bi bilo najlakše ostvariti one ciljeve, za koje se zalažemo, ako bi Slovenija priznala Srbima status nacionalne manjine, slično kao što je Srbija priznala Slovencima u Srbiji. Nije realno očekivat da Srbi (i sve druge zajednice naroda nekadašnje SFRJ) dobiju status nacionalne manjine s jednakim pravima, kao što to imaju danas Italijani i Mađari, koji su u Ustavu Republike Slovenije od osamosvajanja, ali jeste realno da sa zajedničkim i usaglašenim aktivnostima svih srpskih društava u Sloveniji i uz pomoć intelektualaca, pripadnika srpskog naroda, koji su priznati kao vrhunski stručnjaci na svojim područjima, ali i institucija matične države, stvorimo predpostavke za popravljanje svog vlastitog položaja«, naglasio je Branislav Rajić.