DVA SRPSKA VITEZA BOŽIDAR DRINIĆ IZ SRBIJE I RADE BAKRAČEVIĆ IZ SLOVENIJE I U OVOJ GODINI NASTAVLJAJU SA POVEZIVANJEM SRPSKIH I SLOVENAČKIH ŽITELJA

img_3456-001

Dva srpska Viteza: Božidar Drinić i Rade Bakračević

 

GRADONAČELNICA SLOVENAČKE OPŠTINE GRAD CVETKA FICKO PREDALA POSEBNA PRIZNANJA BOŽIDARU DRINIĆU I RADU BAKRAČEVIĆU

 SAMO U 2016. GODINI DVA SRPSKA VITEZA DOVELA SU U SLOVENIJU 700. POLJOPRIVREDNKA IZ 14. SRPSKIH OPŠTINA.

OD PONEDELJKA DO SREDE POLJOPRIVREDNICI IZ SRBIJE U SLOVENIJI

 

Radenci: 23. februar – U poznato slovenačko lečilište Radenci stiglo je u ponedeljak 20. februara 50. poljoprivrednih proizvođača iz Srbije. Doveo ih je srpski Vitez Božidar Drinić iz Srbije a u Radencima ih je sačekao srpski Vitez Rade Bakračević iz Slovenije. Ova dva srpska viteza već godinama povezuju žitelje srpskih i slovenačkih opština. U 2016. godini ova dvojica vrsnih zanesenjaka povezali su stanovnike deset slovenačkih sa deset srpskih opština. To su opštine:  Čoka – Črenšovci,        Novi Kneževac – Beltinci,       Nova Crnja – Radenci,      Kovin – Cankova,     Srbobran – Grad,     Irig – Ormož,  Petrovac na Mlavi – Puconci,      Bečej – Murska Sobota, Tišina – Žabari i Titel – Odranci. Božidar Drinić i Rade Bakračević povezali su 20. opština u kojima živi oko 200.000 stanovnika.

img_3378

Poljoprivrednici iz Srbije sa svojim pobratimima iz slovenačke opštine Grad

To nisu samo povezivanja radi povezivanja već aktivnosti koje već na početku pokazuju pozitivne rezultate. Rezultati saradnje se već vide na svakom koraku. Mnogi poljoprivredni proizvođači iz Srbije i Slovenije već na početku vrše razmenu svojih iskustava na svim poljima, koja se tiču poljoprivrede, stočarstva i voćarstva. To vrše na nesebičan način tako kako su se dogovorili prilikom potpisivanja povelja o međusobnoj saradnji.

Predstavnici pobratimskih opština Slovenije i Srbije, koji su 2016. godine potpisali povelje o saradnji, već su u više navrata posetili svoje pobratime. Ove nedelje od ponedeljka do srede poljoprivrednici iz Srbije posetili su poljoprivredna gazdinstva u sledećim slovenačkim krajevima: Cankova, Beltinci, Grad, Kovačevci, Cerkvenjak, Vitomirci, Turjanci, Sveti Jurij, Turnišče, Radenci, Dobrovnik i Gornju Radgonu

img_3482

Stižu poljoprivrednici iz Srbije u Sloveniju

U utorak 21. februara srpski vitezovi Božidar i Rade sa 50. poljoprivrednika iz Srbije, na čelu sa predsednikom skupštine opštine Srbobran Radivojem Paroškim  bili su gosti Cvetke Ficko, gradonačelnice slovenačke opštine Grad, koja je prošle godine potpisala povelju o saradnji sa opštinom Srbobran.

img_3517

Organizatore je primio i Robert Grah, direktor privredne komore Pomurja

Veličanstven doček uprizorili su predstavnici opštine Grad, kojom prilikom je gradonačelnica Ficko predala posebna priznanja Božidaru Driniću i Radu Bakračeviću za sve dobro što čine na još čvršćem  povezivanju stanovnika dve prijateljske države Slovenije i Srbije. Neka bude zabeležen poziv gradonačelnice Ficko, koja je  u svom govoru pozvala žitelje Srbobrana da prenesu znanje svojih poljoprivrednika žiteljima Slovenije jer je Vojvodina veoma cenjena kod Slovenaca kao veliki rasadnik novih ideja u poljoprivredi.

img_3557

Aleksander Jevšek, gradonačelnik prekomurske prestonice Murska Sobota i Radivoje Paroški, predsednik skupštine opštine Srbobran

Radivoje Paroški obavestio je slovenačke poljoprivrednike da u opštini Srbobran imaju oko 1.500 gazdinstava i da je više od 3.000 ljudi direktno vezano za poljoprivredu i pozvao Slovence na što bolju saradnju.

Na neverovatno topao  doček naišli su poljoprivrednici iz Srbije kod svojih pobratima iz opštine Grad. Gradonačelnica opštine Grad, bila je pravi domaćin, koja nije štedela svoje vreme posvetivši celo svoje radno vreme gostima iz Srbije. Malu simpatičnu opštinu Grad, na samom severoistoku Slovenije uklještenu između tri prijateljske države Mađarske, Austrije i Slovenije, na samom krateru nekadašnjeg vulkana, povezala je gradonačelnica Ficko na samo svoj svojstven način, koji je doveo do niza uspelih investicija, koje je finansirala sama opština a takođe svojom sposobnošću uspela je da dobije nepovratna finansijska sredstva iz evropskih fondova.

 

img_3367

Gradonačelnica opštine Grad predala je priznanje Radu Bakračeviću, srpskom Vitezu za sve dobro što radi na povezivanju dva naroda Srba i Slovenaca.

Njen uspeh i njenih saradnika pozdravili su mnogi stanovnici ove opštine sa kojima smo vršili intervju. U samom centru mesta Grad napravili su nešto neverovatno što zasluži mesto u samoj Ginisovoj knjizi. Uz pomoć nepovratnih finansijskih sredstava iz fondova Evropske Unije izgradili su nešto što je jedinstveno na svetu. Na samom krateru nekadašnjeg vulkana, koji je izlio lavu pre tri miliona godina izgradili su podzemne tunele u kojima se može simbolično videti izlivanje vulkanske lave iz tadašnjeg vulkana. Posetioci ovog objekta pod imenom »Vulkanija« uz pomoć profesionalnih vodiča imaju mogućnost da sagledaju vulkansku masu pod zemljom, pa čak da na pojedinim delovima ovih kilometarskih tunela pronađu i neke minerale, koji se nalaze samo u ovom delu zemljine kugle i, naravno, da saznaju mnoge pojedinosti geoloških zanimljivosti naše planete Zemlje.

img_3339

Cvetka Ficko, gradonačelnica opštine Grad sa organizatorima dolaska Srba u Sloveniju

Rezultati pobratimstva već su vidni na svim poljima. Žitelji Srbije i Slovenije već rade na zajedničkim projektima koje će prijaviti evropskoj Uniji za dobijanje finansijskih sredstava iz evropskih fondova a ne treba zanemariti ni činjenicu da je više poljoprivrednika iz ove dve prijateljske države već ugovorilo više zajedničkih sastanaka na kojima će se dogovoriti o razmeni iskustava iz poljoprivrede.

Poljoprivrednici iz Srbije najviše podataka o slovenačkim poljoprivrednim uspesima dobili su na savetovanju pod imenom „Agrar u Evropskoj Uniji“, koje se održalo u poznatom slovenačkom lečilištu Radenci.

img_3436

Za tri dana poljoprivrednici iz Srbije posetili su 15. slovenačkih gazdinstava

Na savetovanju su najviše pažnje posvetiti: Farmama krava, konja, voćnjake, proizvodnju paradajza, i poznate slovenačke  farme cveća.  Prestavili su i proizvodnju poznatog šampanjca »Zlatna penina«, koju proizvodi kombinat Gornja Radgona i proizvodnju bio hrane.

Slovenački stručnjaci obavestiti su svoje pobratime iz Srbije o razvoju Evropske Unije na polju poljoprivrede i mogućnošću povezivanje srpskih poljoprivrednika sa evropskim.

img_3452

Na kraju svih razgovora, na “Mostu prijateljstva”, na reci Muri, koja povezuje Sloveniju i Austriju a koga su otvorili Predsednici Jugoslavije  Tito i predsednik Austrije Jonas, dogovorili su se dva srpska Viteza Božidar Drinić i Rade Bakračević da 2018. godine počnu sa povezivanjem srpskih opština sa opštinama iz austrijske Štajerske.

Na savetovanju su govorili: Janez Rihtarič, gradonačelnik Opštine Radenci. Franc Režonja, direktor Agrarne komore Murska Sobota, Damjan Jerič, i Slavko Petovar, projektni eksperti Evropske Unije, Franc Kučan, predstavnik sindikata poljoprivrednika Slovenije i Danilo Rihtarič, direktor zadruge Gornja Radgona.
img_3401

Fotografija za jedno divno druženje (zaštitini znak “Vulkanija” opštine Grad)

Pored gradonačelnika ovih opština poljoprivredne proizvođače iz Srbije primili su i Robert Grah, direktor Privredne komore Pomurja i Aleksander Jevšek, gradonačelnik Murske Sobote, prestonice Pomurja.

Na kraju su u sredu (22. februara) uveče gradonačelnici opština iz Pomurja ispratili svoje pobratime iz Srbije sa željom, da nastave plodnu saradnju.

Rade Bakračević